Szabadidő

Lupa-tó: szuperstranddá alakul az ország legnagyobb bányatava

A Békásmegyertől nem egészen 3 kilométerre található bányató sok budapesti és környékbeli strandoló számára jelent megváltást a tűzforró nyári hónapokban. Sokáig csak illegálisan, akár veszélyes körülmények között lehetett csak itt csobbanni, most azonban Gerendai Károly legújabb projektjének köszönhetően valóságos strandparadicsom van születőben a Lupa-tónál.

A Lupa-tó a Dunában található közeli Lupa-szigetről kapta a nevét (a valaha Luppa Péter birtokának számító földdarab nevének helyesírásáról megoszlanak a vélemények, van, aki egy, van, aki két P-vel írja, a bányatavat körbeölelő komplexum az előbbi verzióra szavazott). Mint azt Gerendai Károlytól megtudhattuk, ez az ország egyik legnagyobb bányatava volt, az ilyen felhasználású állóvizek méretét ugyanis törvény szabályozza. A Megyeri hídon túl található bányatóból azonban a békásmegyeri lakótelepek minél gyorsabb felépítése érdekében jóval több építési anyagot kibányásztak, erre egyenesen Kádár János adott engedélyt.

A Lupa-tó projekt logója - Gerendai ernyőmárkát épít
A Lupa-tó-projekt logója – Gerendai ernyőmárkát épít

Azóta sok víz lefolyt a közeli Dunán, a bányászat már jó ideje befejeződött, a tó környékén feltűnő munkagépek a rekultivációs folyamat részei voltak csupán. Ez azonban nem zavarta a strandolókat, sőt a terepjáróikkal jetskiket a helyszínre vontató extrémsport-rajongókat sem. Egy idő után azonban a rendőrök elkezdték komolyan büntetni a vadstrandolókat, a Lupa-tó így szürke zónás megoldás maradt a hűsölni vágyóknak.

A Lupa-tó saját meghatározása szerint
A Lupa-tó saját meghatározása szerint “tropical” strand nyílik Budapest határától alig 3 kilométerre (Fotó: Andersen Dávid)

Gerendai Károly ezen szeretne most változtatni: a Lupa-tó-komplexum egy ernyőmárka lesz, ahová a tervek szerint olyan helyeket várnak, amelyek már bizonyítottak a fővárosban vagy környékén. Vagyis nem egyetlen, egységes helyszínt, hanem több saját, jellegzetes stílust képviselő helyet nyitnak majd egymás mellett. Az első fecskék a szintén Gerendai-érdekeltség Budapest Park, amely itt stílusosan Budapest Part néven jelenik majd meg, illetve a Kiosk Beach lesznek, de a jövőben további, jellegzetes budapesti helyszínek “strandosított” verzióira is számítanak.

Bár kedden még munkagépek dolgoztak a területen, szerdától hivatalosan is megnyitja kapuit a Lupa-tó strandkomplexum (Fotó: Andersen Dávid)
Bár kedden még munkagépek dolgoztak a területen, szerdától hivatalosan is megnyitja kapuit a Lupa-tó strandkomplexum (Fotó: Andersen Dávid)

A helyszín meglátogatásakor még javában szorgoskodtak a munkagépek, azonban a szerda esti hivatalos megnyitóra már minden állni fog, legalábbis Gerendai Károly szándékai szerint. A korábban hirtelen mélyülő bányató partjait feltöltötték, így a strand biztonságosan használható akár kisebb gyerekek számára is. A víz kristálytiszta – benne megmártózva bőven másfél méternél mélyebbre is lelátni – és a 36 fokos hőségben rendkívül kellemes hőmérsékletű.

A koktélbár már most is üzemel (Fotó: Andersen Dávid)
A koktélbár már most is üzemel (Fotó: Andersen Dávid)

Gerendaiék tervei szerint a környéken a jövőben folyamatos fejlesztések zajlanak majd, így, ha a “pilot”-projekt beválik, a 100 hektáros tó körül sportpályák, vízisport-létesítmények (wakeboard-pálya, csónakázási és búvárkodási lehetőség), futópálya, kutyabarát, illetve elkerített nudista strand is kerül majd. Ha sikeresnek bizonyul a Lupa-tó-projekt, a későbbiekben még ennél is komolyabb fejlesztésekre is sor kerülhet.

Ilyen kép már nem nagyon készülhet, a Lupa-tavon megszűnik a motoros hajók közlekedése (Fotó: Andersen Dávid)
Ilyen kép már nem nagyon készülhet, a Lupa-tavon megszűnik a motoros hajók közlekedése (Fotó: Andersen Dávid)

A Lupa-tó komplexum vonzerejét a fővároshoz való közelsége, illetve a barátságos jegyárak adják: egy felnőtt belépő 2000, egy gyerekjegy 1000 forintba kerül majd, de gondolnak a munka után csobbanni vágyókra is: az úgynevezett sunset-jegyekkel 17 órától napnyugtáig féláron látogatható a strand, emellett különféle családi csomagokat is igénybe lehet majd venni.

Aki még nem próbálta ki a Lupa-tó hűsítő vizét, annak azt javasoljuk, feltétlenül mártózzon meg benne! Aki pedig attól tartana, hogy egy újabb fesztiválhelyszínnel bővülne a már így is igen gazdag magyar paletta, az megnyugodhat: Gerendaiék szándékai szerint, bár zenés rendezvények előfordulhatnak majd a strandkomplexumban, a tervek között nem szerepel kifejezetten koncerthelyszínnek számító színpad létrehozása a területen.

További cikkek strandokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top