Szabadidő

Zűrös házasságok, botrányos viszonyok, parádés filmek – 73 éves Robert De Niro

Augusztus 17-én ünnepli születésnapját a színész, akit az évtizedek során számos szerepben imádhattunk, de a magánéletét tekintve mindig kerülte a nyilvánosságot, már amennyire tudta. Életrajzi filmjében azonban leleplezte családi titkait. Volt mit.

Tanulás helyett az utcákon bandázott tinédzserként De Niro

Ha valakinek, akkor a színésznek bizony volt honnan örökölnie a művészi vénát, hiszen édesanyja és édesapja is festőművész volt. Apja korán elhagyta De Nirót, így anyja mellett nőtt fel New Yorkban. A szégyenlős, visszahúzódó, magának való kisfiú akkoriban még rá sem mert nézni a lányokra. Később annál inkább bepótolta ezt, de tinédzserként inkább egy bandához csapódva járta az utcákat, hanyagolta a tanulást. Rövid idő után azonban visszaült az iskolapadba, és komolyan foglalkoztatni kezdte a színészet. Színiiskolába iratkozott, színdarabokban játszott, reklámokban vállalt szerepet, és nemsokára filmben is megmutathatta tehetségét.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét

Első szerepét 1969-ben, 26 évesen kapta, és olyannyira berobbant a filmszakmába, hogy négy évvel később már kétszeres birtokosa lehetett a New York-i Filmkritikusok Díjának. A hírnév által a honoráriuma is jelentősen megugrott hirtelen, hiszen az első, 50 dolláros gázsija után pár évvel már több százezer, később pedig több tízmillió dollárt keresett egy-egy filmjével.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét

Az igazi áttörést 1974-ben a Keresztapa II. hozta meg számára, amelyért rögtön Oscar-díjjal is jutalmazták őt. 45 évesen létrehozta saját filmprodukciós vállalatát, mára pedig saját filmfesztiválja is van. Már fiatalon a szakma legjobbjaival dolgozott együtt, és ez később sem változott, így láthattuk őt többek között Gerard Depardieu, Michelle Pfeiffer, Jean Reno, Morgan Freeman, Al Pacino, Sylvester Stallone vagy Dustin Hoffman oldalán. Martin Scorsese szinte a házi rendezője lett, olyan filmsikereket forgattak együtt, mint a Taxisofőr, a Nagymenők, vagy a Dühöngő bika, amelyért szintén Oscar-díjat kapott.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét

Zűrös házasságok, botrányos viszonyok kísérik életét

Robert De Niro mindig mindent szenvedéllyel csinált és csinál, igaz ez a munkájára és a magánéletére egyaránt. Amennyire nem szerette ugyanis tiniként a nőket, annyira rajong értük felnőttként a mai napig, szinte túlságosan is. A színész szerelmi élete mindig is zűrök közt zajlott, többször nősült és vált el, és mindezt mindig botrányos körülmények között. Első felesége Diahnne Abbott volt, akitől első fia, Raphael született 1976-ban. A színész örökbe fogadta felesége előző kapcsolatából született lányát, Drenát is. Házasságuk azonban nem bizonyult tartósnak, néhány együtt töltött év után elváltak. Hivatalosan még házasok voltak, amikor a színésznek már egy másik nőtől, Helena Springstől született gyermeke.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét
Diahnne Abbott oldalán

Következő szerelme Gillian de Terville volt, akit egy újsághirdetésben látott meg, és azonnal beleszeretett. Másfél év után azonban tőle is új vizekre evezett. Toukie Smith-t ugyan nem vette el feleségül, de két közös gyermekük született, egy ikerpár, akiket béranya hordott ki. Kapcsolatuk azonban nem sokkal később véget ért.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét

Toukie Smith-szel

A színész 1997-ben, 54 évesen nősült harmadszor, Grace Hightower légiutas-kísérőt vette el, bár a házasságuk máris rossz ómennel kezdődött. A tervezett nászút ugyanis elmaradt, mivel De Niro inkább forgatni ment a mézeshetek helyett. Egy évvel később megszületett közös fiuk, Elliot, de ez a házasság is botrányosra sikeredett. De Nirót ugyanis 1998-ban azzal gyanúsították meg, hogy egy párizsi luxusprostituált-lánc szolgáltatásait vette igénybe, és kiutasították őt Franciaországból. Egy prostituált ugyanis akkor úgy nyilatkozott ország-világ előtt, hogy a színész szerint neki jobb a feneke, mint Naomi Campbellnek. Bár De Niro mindig figyelt arra, hogy magánélete ne kerüljön a címlapokra, akkor ezt nem tudta megakadályozni. A történtek hírére Grace-szel beadták a válópert. A feleség azzal vádolta a színészt, hogy drogos és alkoholista, mire De Niro visszavágott, és azt állította, hogy Grace verte őt. A pár ennek ellenére nem vált el, és azóta is együtt élik az életüket.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét

Grace Hightowerrel

Naomi Campbell tűzoltókat küldött rá féltékenységében

De Niro saját bevallása szerint rajong a fekete bőrű hölgyekért, két felesége, és szinte mindegyik szerelme fekete volt. Udvarolt Whitney Houstonnak is, aki élete szerelmének tartotta a színészt. Robert elcsábította Naomi Campbellt is, akivel három évig voltak együtt, de a “se veled, se nélküled” kapcsolatot végig botrányok kísérték. Campbell szerint a színész nagy nőcsábász, és állandóak voltak köztük a féltékenységi jelenetek. Egy alkalommal a modell még a tűzoltókat is ráküldte De Niróra, mert úgy vélte, hogy másik nővel találkozik a lakásán, és ezzel a cirkusszal próbálta megakadályozni a randit.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét

De Nirónak számos szeretője volt, akikkel általában nem a legszebben váltak el egymástól. Carole Mallory például könyvet írt a színésszel folytatott viszonyáról, amelyben számos érdekességet és kínos momentumot megemlített, hogy bosszút álljon exén, például azt, hogy De Niro nem hajlandó levenni a zokniját szeretkezéskor. De ha megnézzük őt legutóbbi filmjében, a Nagyfater elszabadul-ban nyújtott alakítása sem áll éppen távol a valóságtól.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét
Grace oldalán

Előállt a nagy titokkal: apja meleg volt, és ő büszke rá

De Niro a kiszivárgott információk ellenére mindig figyelt arra, hogy a családi ügyei ne kerüljenek a nyilvánosság elé. Évtizedeken át sikerült is eltitkolnia olyan részleteket az életéből, amelyekre senki nem gondolt volna. Nemrégen filmet forgatott családjáról, amelyben minden addigi, elhallgatott titok megjelenik, főként édesapjáról és kettejük kapcsolatáról. Az Emlékezzünk a művészre: id. Robert De Niro című filmből kiderült, hogy apja azért hagyta el őket, mert valójában homoszexuális volt. Apja azonban nem tűnt el a színész életéből, a férfi válás után is jó kapcsolatban maradt exfeleségével, és kivette a részét fia neveléséből.

73 éves Robert De Niro, aki filmjeibe belecsempészi a magánéletét
Fiával, Julien De Niróval

De Niro apja emléke előtt akart tisztelegni e filmmel, és megmutatni, hogy bár festőként nem tudott túlságosan érvényesülni, nagyon tehetséges művész volt, aki bár a nehezebb utat választotta azzal, hogy felvállalta másságát, mégis megtette e nem könnyű lépést. Művészetét soha nem ismerték el széles körben, ezért az apa-fiú kapcsolatukban nagy törést okozott, amikor Robert elkezdett színészkedni, és alig néhány év után világhírűvé vált, apja ugyanis féltékeny lett rá. A színész ennek ellenére soha nem haragudott apjára, sőt gyermekeit is arra tanítja, hogy legyenek büszkék a nagyapjukra, aki széllel szemben is kiállt magáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top