Szabadidő

Így vigyázzatok az állatokra augusztus 20-án!

Augusztus 20-án rengeteg állat megijed a tűzijátékoktól, és ha nem vigyázunk, akár világgá is szaladhatnak félelmükben. Néhány jó tanács következik ennek megelőzésére, illetve arra az esetre ha állatot veszítesz el, vagy épp találsz.

A petárdák és a kistűzijátékok használata és árusítása 2005 óta tilos hazánkban. Augusztus 20-án mégis átveszik a különböző pirotechnikai eszközök a hatalmat, ennek köszönhetően pedig minden évben több száz állat szökik meg, és válik hontalanná. Sokan közülük a kocsik kerekei alatt vagy a gyepmesteri telepeken végzik, a szerencsésebbek valamelyik állatvédő szervezethez kerülnek. Túlnyomó részük azonban sohasem talál haza.

Így vigyázzatok az állatokra augusztus 20-án!
A Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyeletet vállal az ünnepi hétvége alatt, így az elveszett állatok bejelentését és a becsületes megtalálók jelentkezését is várják egész hétvégén a rexiroda@rex.hu e-mail címen, valamint augusztus 20-án és 21-én 10.00 és 17.00 óra között a 06-1-230-40-80-as telefonszámon. A cél az, hogy közös összefogással minél gyorsabban visszatalálhassanak gazdájukhoz az elkóborolt négylábúak.

Elveszett vagy talált állat bejelentésekor írjátok le a következő adatokat, valamint lehetőség szerint csatoljatok egy fényképet az állatról. Elveszett kutyák esetében: elvesztés/megtalálás helye, ideje, Kutya fajtája / jellege, színe, (vélt) életkora, neme, egyedi jegyei (pl.: tetoválás), ismertető jel / felszerelés (pl.: nyakörv, bolhanyakörv), ismert betegség, vagy állatorvosi beavatkozás, bejelentő neve, telefonszáma, e-mail címe.)

 

Az ünnepi hétvégére a Rex Kutyaotthon Alapítvány egy összefoglalóval is készült, amely abban próbál segíteni, miként előzhető meg, hogy négylábú kedvenceink az ünnep áldozataivá váljanak, illetve mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

Megelőzés

A tiltott zajkeltők bejelentése

Az illegális pirotechnikai eszközöket alkalmazókat (petárdázók stb.) jelentsétek be a rendőrségen!

1. A társállatok biztonságos elhelyezése

Az ünnep napján lehetőleg tartsátok kedvenceiteket biztonságos helyen, bezárva (lakásban, garázsban). Amennyiben tehetitek, maradjatok vele!

2. Nyugtatók alkalmazása

Akár augusztus 20 reggelétől kezdve a zajok iránt érzékeny állatok nyugtatására használjatok az állatorvos által ajánlott állatgyógyászati készítményeket. (Vigyázat: Ne kísérletezzetek az emberek számára törzskönyvezett nyugtatókkal!) Újabban sikerrel alkalmazzák az úgynevezett feromon-párologtatókat és spray-ket, melyek a lakásban tartott állatok esetében segíthetnek átvészelni a zajos napok izgalmait.

3. Egyedi azonosítás

Kedvencünk könnyű azonosíthatósága érdekében kutyáknál kötelező mikrochipet a cicákba is javasolt behelyeztetni. A mikrochip előnye az, hogy állatunk adatai az országos számítógépes rendszer segítségével az állatorvosi rendelőkben, állatmenhelyeken, gyepmesteri telepeken bármikor leolvashatók, így elkóborlás esetén a gazda adatai visszakereshetők, és az elkószált jószág könnyen visszajuttatható gazdájához.

Ha megtörtént a baj

Talált állat:

1. Befogás és befogadás

Az ünnep áldozataként elcsatangolt állatok rendszerint küllemük (jó kondíció, ápolt szőrzet, stb.) és viselkedésük (általában barátságos, kevésbé félénk magatartás) alapján különböznek a kóbor állatoktól. Amennyiben az elveszettnek gondolt állat szelíd, javasolt mielőbb befogni és nyugodt, biztonságos, jól zárható helyen elhelyezni.

2. Egyedi azonosítás ellenőrzése

Amennyiben a talált állat jól kezelhető és könnyen szállítható, tanácsos elvinni állatorvoshoz, ahol ellenőrizhető, hogy van-e benne mikrochip, mely révén rendkívül gyorsan kideríthető a gazdi kiléte.

Így vigyázzatok az állatokra augusztus 20-án!

3. A talált állat bejelentése

Nagyon fontos mielőbb bejelenteni a megtalált állat (és természetesen a megtaláló) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon, ahol az állatot a gazdája keresheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem keresik-e?

4. A talált állat kiplakátozása

Amennyiben megoldható, érdemes a talált állat fotójával, adataival, a megtaláló elérhetőségével, plakátokat készíteni és és azokat kihelyezni abban a körzetben, ahol az állatot megtalálták. Sok esetben az állatot elvesztő gazdák abban reménykednek, hogy kedvencük magától hazamegy, így nem mindig jelentik az állat eltűnését az állatvédő szervezeteknél. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése a megtalálás vonzáskörzetében.

Elveszett állat:

1. Az elveszett állat bejelentése

Nagyon fontos mielőbb bejelenteni az elveszett állat (és természetesen az elvesztő) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a megtalálója hirdetheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem találtak-e hasonló állatot?

Így vigyázzatok az állatokra augusztus 20-án!

Budapest területén feltétlenül tegyetek bejelentést a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén (Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A. – telefon: 06- 1-347-08-30, illatosut@fori.hu), vidéken pedig érdeklődjetek az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogónál/gyepmesteri telepeken.

2. Az elveszett állat kiplakátolása

Amennyiben megoldható, mindenképpen érdemes az elveszett állat fotójával, adataival, a gazda elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben, ahol az állat elveszett. Mindenképpen hasznos minél több plakát kihelyezése az elvesztés vonzáskörzetében.
Elveszett és talált állatok esetében is nagyon fontos, hogy minél több fórumon jelezzétek az állat elvesztését illetve megtalálását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top