Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Velük mérkőzik meg Tilla filmje az Oscarért

Till Attila filmje 84 további filmalkotással száll versenybe az Oscar-díjért. Van olyan ország, amelyik először nevez filmet.

Nyolcvanöt ország nevezte filmjét az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Jemen először küldött filmet a mezőnybe.

Magyarország Till Attila Tiszta szívvel című alkotását nevezte a kategóriába, amelynek mezőnyét többfordulós válogatás után szűkítik le végül az öt Oscar-jelöltre.

Chile Pablo Larrain Neruda című filmjét küldte a versenybe, Ausztriából a Stefan Zweig: Farewell to Europe, Kanadából Xavier Dolan Ez csak a világ vége című drámája indul a díjért. A franciák nevezettje Paul Verhoeven Ella című filmje, a németek a Toni Erdmann című vígjátékot küldték, Iránból Aszgar Farhadi Az ügyfél című alkotását, Olaszországból pedig Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című, menekültekről szóló dokumentumfilmjét nevezték.

Mexikóból Jonás Cuarón, az Oscar-díjas Alfonso Cuarón fiának alkotása, a Desierto szerepel a listán, Lengyelországból a vasárnap elhunyt Andrzej Wajda Powidoki (Emlékképek) című filmjével nevezett a mezőnybe.

Velük mérkőzik meg Tilla filmje az Oscarért

Oroszországból Andrej Koncsalovszkij Paradise (Mennyország) című háborús drámájával pályáztak az Oscarra, Romániából Cristi Puiu Sieranevada című filmjével. Spanyolország Pedro Almodóvar Julieta című drámáját, Svédország pedig Az ember, akit Ovénak hívnak című filmet küldte a mezőnybe. De koszovói, nepáli, albániai és kubai alkotás is szerepel a nevezettek között.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. Idén Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát.

A 89. Oscar-díjátadó ceremóniát 2017. február 26-án rendezik a hollywoodi Dolby Színházban. A gálát az ABC televízió élőben közvetíti, az adást szintén sugározza a világ 225 tévécsatornája.

Címlap

top