Szabadidő

Tök sötétben megfúrni egy flottát – Mi igaz Búvár Kund legendájából?

Biztosan mindenki hallott annak idején Búvár Kund legendájáról a történelemórán. De vajon tényleg lehetséges, hogy egy ember fél kézzel a vaksötétben, az erős sodrású Dunában egy egész flottát elsüllyesszen?

Hogy is szól a legenda?

1051-ben járunk, III. Henrik német-római császár nagy erőkkel ostromolja Pozsony várát. A legenda szerint I. András, az akkori magyar király, a remek úszó hírében álló, Zotmund nevű lovagjának segítségét kérte. Zotmund az éj leple alatt halált megvető bátorsággal, észrevétlenül odaúszott az ellenséges hajókhoz és a víz alatt megfúrta őket, mire azok megteltek vízzel és az utánpótlás, a rengeteg felszerelés, fegyver és élelem egyszerűen odaveszett. Ezért a német-római csapatok kénytelenek voltak az ostrommal felhagyni és visszavonulót fújni…

Minderről az 1360-as Képes krónikából tudunk. Zotmund, azaz Búvár Kund nevét is csak itt említik. A történetnek mégis ad valóságalapot a tény, hogy nemcsak a magyar, hanem a német forrásokban is megemlítik, hogy ez az ostrom azért ért véget, mert váratlanul elsüllyedt a flotta. Ha igaz a legenda, a titokzatos Búvár Kund igen sok akadályt le tudott győzni egyszerre. Megküzdött a Duna erős sodrásával, fittyet hányt az éjszakai sötétségre, és egy kézzel, síri csendben lyukat fúrt egy flottányi hajó fenekére.

De mégis hogyan sikerülhetett ez, és egyáltalán milyen eszközzel?

Vályi István, a lelkes és kíváncsi újságíró, és Kathy Zsolt, a belevaló történelemtanár utánajártak a Brutális történelem 2. évadában. Néhány célszerszámmal felfegyverkezve csónakba pattantak és vízre szálltak: kipróbálták, sikerrel járnak-e egy hatalmas bornyitó formájú, T alakú, 11. századi kézi fúróval vagy egy szekercével. Végül a mai kor vívmányát is bevetették, egy sűrített levegővel működő víz alatti fúróval gyorsították meg a folyamatot…

A Brutális történelem új szezonjában nem csak történelmi, de filmes legendákról is lerántják a leplet. Az irodalmi túlzás eszközével élt-e vajon Gárdonyi Géza, amikor az Egri csillagok várostrom-jeleneteiről írt? És Zorro valóban olyan könnyedén át tudott lendülni egy kastély csillárján? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk a Brutális történelem 2. évadából.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top