Szabadidő

Kisöpörhetik a jósműsorokat a tévéből

Sokan bírálják és egyenesen átverésnek gondolják a televíziós jósműsorokat. A Médiatanács vizsgálatot indított a műsorszolgáltatással kapcsolatban, amelynek köszönhetően könnyen lehet, hogy hamarosan végleg kisöprik a tévékből a telefonos jóslást.

Az NMHH Médiatanácsa közleményt adott ki a televíziós jósműsorokkal kapcsolatosan. Belső vizsgálatra hivatkozva nyilvánvaló megtévesztésnek és potenciálisan törvényt sértő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak nevezték a jósműsorokat, és több hatóságnál is eljárást kezdeményezett ellenük. Az Index a vizsgálat további részleteiről érdeklődött, amellyel kapcsolatosan a Médiatanács meglepően keményen fogalmazott:

“A hatóság tudatában van annak, hogy a jósműsorok közönségének jelentős része igen sebezhető és kiszolgáltatott. A vizsgálatok során nem egyszer tapasztalta a hatóság, hogy a jós büntetlenül mondhatott bármit, mi több, a légből kapott látomásaihoz konkrét dátumot rendelt. Súlyos probléma, hogy a jósműsorok az élet- és anyagi körülményeik, a koruk, egészségi állapotuk miatt különösen kétségbeesett embereket célozzák meg, mindennapi nehézségeiket használva arra, hogy telefonáljanak. Az ilyesfajta reklámtevékenység a jó ízlés határait is túllépi. Az Asztro Show és az Ezo TV jósnőit tanácsadóként definiálják a virtuális jósdák honlapján, a tapasztalatok szerint azonban ők nem tanácsot adnak, hanem financiális és mentális értelemben is kárt okoznak.”

Az Index megszerezte a vizsgálat eredményét, amelynek egyik legmeglepőbb tanulsága, hogy az országos elérésű kereskedelmi tévés platform ellenére milyen kevesen nézik a betelefonálós jósműsorokat. A szúrópróbaszerű kutatás szerint 2016 októberében a legmagasabb nézettség 18 ezer ember volt, de akadt olyan műsor is, amit kevesebb mint ötezren követtek.

Az NMHH-s vizsgálat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését veti fel. A jogszakértő szerint: “két évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni azt, aki az áru vagy szolgáltatás értékesítése érdekében nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős mennyiségű, illetve értékű áru lényeges tulajdonsága tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állít, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást ad”.

A jogi keretek adottak ahhoz, hogy az átverős jósműsorokkal kapcsolatban a korábbi pár milliós bírságnál súlyosabban végződjön az ügy. A médiahatóság a bírság kiszabása mellett végleg betilthatja a jósműsorokat a televízió képernyőjéről. Hogy mindez megtörténik-e? Remélhetően hamarosan kiderül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top