Szabadidő

Jótékonysági élharcos és zenei legenda – 70 éves lett Elton John

Az élete 70 évéből 67-et zongora mellett töltött, ugyanis már három évesen elkezdett a hangszeren játszani. Sir Elton John ma már a királynő lovagja, az AIDS elleni küzdelem egyik élharcosa, a legfényűzőbb Oscar partik házigazdája és persze számtalan legendás sláger szerzője. Isten éltesse őt!

Elton John első színpada egy klasszikus angol pub volt, ahová hétvégenként járt le pár órát játszani, és ahová az édesanyja protezsálta be őt még tizenöt éves korában. Ekkor még mások dalait játszva érdemelte ki az első tapsokat, és talán még maga sem sejtette, hogy később már mások fogják játszani az ő dalait. Ma már mindenki egy konszolidált, élénk színű öltönyöket és furcsa szemüvegeket viselő, meglehetősen visszafogott előadóként gondol rá, pedig ő is ott volt és alaposan kivette a részét a nagy rock and roll robbanásból – korabeli fellépőruhái még nem árulkodnak visszafogottságról – , és a párosuk Bernie Taupinnal az egyik legsikeresebb slágerszerző duó volt a XX. századi könnyűzene történetében.

70 éves lett Elton John

Elton Johnról már csak azért is nehéz rövid portrét írni, mert pusztán a díjai felsorolásával meg lehetne tölteni egy teljes cikket. Mindent megnyert, amit csak dalszerzőként és előadóként meg lehet, sőt annál is többet. Az angliai sikerek után Amerikát 1973-ban hódította meg a Crocodile Rock című slágerével, és azonnal besorolták őt a glam rock sztárok csapatába.

Már fiatalon besokallt, és 1976-ban bejelentette, hogy nem fog koncertezni, és a jövőben csak albumokat ír, de szerencsére a fogadalmát nem vette túl komolyan. Azon zenészek közé tartozik, aki mindig örömmel működött együtt másokkal (Duets című lemeze erre kitűnő bizonyíték), de még a sok zenész barátja közül is kiemelkedik George Michael, akivel a nyolcvanas évek közepe óta ápolt szoros baráti viszonyt.

70 éves lett Elton JohnGeorge Michael és Elton John

Bármihez nyúlt, a kezében arannyá változott, és musical-szerzőként is hihetetlen sikereket ért el Az oroszlánkirály és a Billy Elliot zenéjének megírásával.

70 éves lett Elton John1995-ben Oscar-díjat nyert az Oroszlánkirályban hallható, Can You Feel the Love Tonight című dallal

Elton John kapcsolata a királyi családdal

Elton John 1991-be hozta létre az Elton John AIDS Foundationt, azt az alapítványt mely kislemezeinek bevételeiből támogatja az AIDS-ellenes kutatásokat. Mivel ebben az időben Diana hercegnő is szívügyének tekintette, hogy a világ megismerje a HIV betegséget, számos jótékonysági eseményen találkoztak. Itt kezdődött a barátságuk, gyakran vacsoráztak együtt, megbeszélték életüket. Hogy milyen szoros is volt a kapcsolatuk arról mindent elmond az a dal, melyet Elton könnyeivel küszködve énekelt a walesi hercegnő temetésén 1997-ben.

70 éves lett Elton John

70 éves lett Elton JohnVilmos herceg, Harry herceg és Elton John 2007-ben, a Diana hercegnő emlékére rendezett koncerten.

Elton John humanitárius tevékenysége Károly hercegnek is tetszett. Az énekes, a trónörökös által támogatott jótékonysági alapítvány rendezvényein is fellépett. Elton küzdelme a AIDS betegség ellen a királynő figyelmét is felkeltette, és habár lovagi címre nem ő, hanem a kormány jelölte a jótékonysági munkája elismeréseként, a kitűntetést Erzsébet hagyta jóvá, sőt ő ütötte lovaggá is.

A Windsorok és Sir Elton barátsága mind a mai napig erős, az énekes jelen volt Vilmos és Katalin esküvőjén és a királynő ötvenedik majd hatvanadik trónjubileumán rendezett koncerteken is fellépett.

Ráadásul még szomszédok is, a sztár ugyanis Windsorban lakik, egy kőhajításnyira II. Erzsébet kedvenc kastélyától.

70 éves lett Elton JohnElton John és II. Erzsébet
70 éves lett Elton JohnII. Erzsébet gyémántjubileuma. A színpadon II. Erzsébet, Károly herceg, Kamilla hercegné, Elton John és Kylie Minogue

Elton John és családja

1976-ban egy Rolling Stone magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy biszexuális. Majd 1984-ban feleségül vette a német Renate Blauel-t, de a házasságuk nem tartott sokáig, 1988-ban már ki is mondták a válást. Elton John 1993 óta van együtt a reklámszakember Dave Furnish-el.

70 éves lett Elton John

2005-ben bejegyzett élettársi kapcsolatot kötettek, majd miután a brit törvények lehetővé tették az azonos neműek házasságát 2014-ben, ők ketten az elsők között éltek vele. Két fiúgyereket nevelnek együtt boldogságban.

70 éves lett Elton John

Elton híres barátai

Azt viszonylag sokan tudják, hogy David Beckham a keresztapja Liv Tyler kisfiának, de azt már kevesebben, hogy a legidősebb Beckham fiúnak Brooklynnak (18) és a középső fiúnak Romeonak (15) is Elton John és David Furnish a keresztapja, keresztanyjuk pedig Elizabeth Hurley.

70 éves lett Elton JohnElton John és Brooklyn Beckham

Robbie Williams elég sokat köszönhet Elton Johnnak. Ugyanis a kétezres években kétszer is ő vitte be az ifjú kollégáját a rehabra. Elton John 2004-ben valósággal elrabolta Robbie-t a házából és bevitte egy elvonóra, amikor az egykori Take That tagon már a rokonai sem tudtak segíteni, de ugyanez megtörtént 2007-ben is.

70 éves lett Elton JohnElton John és Robbie Williams

Elton John és David Furnish jó barátságot ápol az Így jártam anyátokkal sorozat főszereplőjével, Neil Patrick Harris színésszel és annak férjével, David Burtkával. Ők négyen és a gyerekek gyakran nyaralnak együtt. Érdemes nyitott szemmel járni Nizzában és annak környékén, ugyanis a Elton Johnnak ott is van egy háza, ahol a hírességek gyakran feltűnnek.

70 éves lett Elton JohnElton John és David Furnish, valamint Neil Patrick Harris és David Burtka

Korábban a brit énekes, minden alkalmat megragadott, hogy beszóljon Madonnának, akit egyszer úgy jellemzett:

Nem több, mint egy táncosnő, akit egy búcsúba sem hívnék el fellépni.

Madonna és Elton John évekig szapulta egymást, végül 2013-ban békültek ki, amikor összefutottak egy francia étteremben. “Küldtem egy üzenetet az asztalához, majd bocsánatot kértem mindenért. Ő pedig elfogadta”- nyilatkozta a 70 éves Elton John.

70 éves lett Elton JohnMadonna, Donatella Versace és Elton John

Boldog Születésnapot Elton John!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top