Szabadidő

Csütörtöktől már látható a mozikban a Cannes-ban debütált magyar film

A szlovák-magyar-cseh-lett koprodukcióban készült alkotást, az Out című filmet Kristóf György rendezésében csütörtöktől játsszák a magyar mozik. A rendező első nagyjátékfilmjének premierje az idei cannes-i filmfesztiválon volt.

“Ez a film a saját világom megtalálásának első lépése is, a saját vizuális világom mellett a rám jellemző kulturális, nyelvi hátteret is fontosnak tartottam megmutatni” – mondta az MTI-nek a kassai születésű rendező a most mozikba kerülő Out című filmjéről.

A Cannes-ban az Un Certain Regard programban szerepelt Outban Ágoston (Terhes Sándor) a főszereplő, aki középkorú mérnök és egy leépítés miatt elveszíti munkáját. Rövid gondolkodás után egy új állás reményében útnak indul a Baltikumba, hátrahagyva feleségét és lányát. Új munkahelyén azonban nem tudnak az érkezéséről, és azzal kell szembesülnie, hogy becsapta őt a munkaközvetítő. Mégsem adja fel: bármilyen munkát elvállalna az idegen országban, hogy ne valljon ismét kudarcot. Útkeresése során számos szürreális élményben, és valószínűtlen találkozásban van része, mégsem akarja elfogadni, hogy külföldön is meghiúsulhatnak az álmai.

“Fontos volt ezzel a filmmel kezdenem, hiszen a főszereplő történetében benne van az én történetem, az apámé és más családtagoké is. Ez egyfajta adósságtörlesztés is” – hangsúlyozta Kristóf György, aki élt egy darabig Rigában is. A rendező korábban két kisfilmet készített, de igazán mindig nagyjátékfilmet akart rendezni, úgy érezte, a kisfilmekben sosem tudott annyira “keveset mondani”, ami kielégítette volna.

A cannes-i fesztiválon való szereplés nem várt sikert hozott a fiatal rendezőnek, aki szerint bár látták, hogy “erős anyag” készült, azt sosem lehet biztosan tudni, hogy a végén valóban összeáll-e a film. “Cannes-ba neveztük be először az Outot, így itt láthatták először a nézők, akik végignevették. Ez nagyon jó visszajelzés volt, azt jelentette, hogy értik” – mondta. Bízik abban, hogy a film jól szerepel majd más fesztiválokon is, és jól tejesít az eladások tekintetében. Kíváncsi arra is, mennyire tetszik a magyar és a szlovák közönségnek, illetve hogy a más kultúrájú nemzetek hogyan fogadják majd.

Csütörtöktől már a mozikban a Cannes-ban debütált magyar film

Taschler Andrea mellett a film magyar producere, Pusztai Ferenc, aki szerint a film egyedi hangú alkotás lett, amely univerzális témát dolgoz fel egy fiatal rendező nagyon egyéni hangján. “Ez a film három ország koprodukciójában született meg, ez látszik és hallatszik is a vásznon. Különböző országok kultúrája, nyelve van benne, talán ennek is köszönhető a pozitív fogadtatás” – vélekedett és azt is elmondta, hogy a külföldi sajtóban is jó kritikát kapott a film, a francia fesztiválon pedig öt telt házas vetítést tartottak belőle, ez több a megszokottnál.

A cseh bemutató Karlovy Varyban lesz, de szeptemberig az összes koprodukciós országban be fogják mutatni a filmet, sőt azt néhány hónapon belül Párizsban is vetíteni fogják, és az Out kínai forgalmazásáról szóló szerződést is aláírták már.

 Kristóf György jelenleg több ötleten és forgatókönyvön dolgozik, de a tervei között szerepel egy opera megírása és színpadra állítása is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top