Szabadidő

Ezeket állítsd át a Facebook-faladon, és jobban telik a napod!

Tüntess el a faladról, mindent és mindenkit, aki bosszant!

Egyébként tényleg az a legegyszerűbb, nagyon hasznos lehet, ha elkezdesz szigorúan “hájdolni”, elrejteni olyan információkat a Facebook-faladról, ami semmi jót nem tesz hozzá az életedhez. A Facebooknak van egy csomó pozitív tulajdonsága, van egy csomó dolog, amiért jó, de most nem ezekről szeretnék írni, hanem az olyanokról, amik tényleg belerondíthatnak a hétköznapjaidba.

Nemrég írtunk egy 17 éves fiúról, aki úgy döntött, törli magát a Facebookról, de a többi közösségi oldalról is. A blogján beszámolt arról, hogy mennyivel jobban érzi magát a világban, mióta nem a lájkokat számolgatja. Én most nem arra biztatlak, hogy töröld magad, hanem csupán arra, hogy rendezz be magadnak egy kényelmes Facebook-folyamot, ahol nem jön percenként valami, ami felbosszant. Hanem csak árad a szép és jó.

Kolléga, aki folyamatosan posztolja a magánéletét, sokszor intim részletekkel? HIDE!

Nem nagy újdonság, de a faladról tényleg rejtsd el azokat az embereket, akik zavarnak. Akár nagyon távoli ismerős, akár egy kollégád, akit mindennap látsz, ha már meglátod egy posztját, és remeg a szemhéjad, nyugodtan búcsúzz el tőle. Tényleg tudnod kell, hogy éppen most égett le, vagy mit ebédelt, vacsorázott, vagy milyen remekül dolgozott, jaj, mennyi dolga van még? Én hájdoltam a folyamatosan háborgókat is, akiknek az élete csak egy nagy panasz- és reklamációáradat. Mindig őt akarják átverni, megkárosítani, az ő jogai mindenki jogánál előbbre valók. Azt akarod, hogy a te napodba is belerondítson? Minek ilyen ismerős? (Zárójelben jegyzem meg, hogy mindenkit, aki csak egy fikarcnyit zsidózott, vagy bármilyen kisebbséget bántott, azonnal töröltem. Nincs az életnek olyan pillanata számomra, amikor egy cigányozást elfogadhatónak tartok, szóval néhánnyal csökkentettem a távoli ismerősök számát.) És az olyan ismerőseimet is elrejtettem, akik indokolatlanul sokat posztolnak a saját gyerekeikről a Facebookon, de ez már egy másik történet.

Szóval első körben tényleg csak azoknak az embereknek a posztjait látom, akik valóban érdekelnek, és nem tesznek ki – szerintem – hülyeséget.

Keresd a szépet!

Van egy ismerősöm, aki egy barátnőm barátnője, nagyon-nagyon ritkán találkozunk, viszont a posztjait imádom. Biztos lehetek benne, hogy ő csak klassz dolgokat posztol: gyönyörű tájkép, poénos fotók, jó magyar kiránduló helyek, persze macskás gifek, mindezt csupán néha-néha, nem elárasztva a világot ezekkel sem. Szóval az ilyen ismerősöket becsüld meg, és lájkold!

Lájkolj, minél több olyan oldalt, ami igazán érdekel, és szeretsz. Ez egyszerűnek hangzik, de nem mindig könnyű. Ha mondjuk, szívügyed az állatvédelem, de több olyan állatos oldalt lájkolsz, ami naponta több megkínzott állatot tesz ki, attól nagyon rossz lelkiállapotba kerülhetsz, és nem segítesz a megkínzott állatnak sem. Persze tudom, hogy nem jó hozzáállás, hogy amit nem látsz, az nincs, de lehet más útja annak, hogy állatokon segíts, nem feltétlenül egy megkínzott állat fotójának megosztásával mentesz meg egy kutyust.

Ha szeretsz főzni, akkor egyértelmű, hogy sok gasztrooldalt lájkolsz, de abból is érdemes a kedvenceidet kiválasztani, azokat, aminek a videóit, receptjeit nagyon szereted látni a faladon, és tényleg többször főztél már az ő útmutatásaik alapján. 

Lépj be olyan, akár zárt csoportokba, ahol ugyanazért rajonganak, mint te. Ha horgolni szeretsz, akkor keress horgolós csoportot, ha a kedvenc sorozatodat beszélik ki, akkor lépj be oda. És, ha a csoportban nem tetszik valami, később simán kiléphetsz, nem lesz semmi.

Keress olyan oldalakat, amelyek valóban hasznosak a számodra. Például, ha szeretsz utazni, akkor lájkolj utazási oldalakat, olyan blogokat, ahol jó tanácsokat adnak, vagy jó akciókra hívják fel a figyelmedet. Hasznos oldal, mert szülő vagy, vagy éppen a munkád miatt jön jól.

Photo by Atikh Bana on Unsplash
Photo by Atikh Bana on Unsplash

Szóval a lényeg az, ha ügyesen állítod be a faladat, akkor öröm lesz felmenni a Facebookodra, és nem abból áll majd a napod, hogy féltékeny vagy X.-re, mert ma is futott már reggel hatkor a Szigeten, amit te ma sem csináltál meg, irigyled Y.-t, mert már megint elutazott valahova a tökéletes pasijával/csajával, vagy kiakadsz Z.-re, mert a gyereke már rég elindult, vagy éppen megint szuper tortát sütött, amire nem érted, hogy van ideje. Egy alapos szűrés és átszervezés után csupa szép, kedves, vicces, hasznos dolog jöhet veled szembe a Facebookon, ami sokkal jobban hangzik, mint az előző lehetőség. 

A Facebook egyébként most arra készül, hogy aki napi 50(!) posztnál többet tesz ki a falára, azt megbünteti. Ami annyit jelent, hogy sokkal kevesebb embert fognak elérni a cunamiposztolók linkjei. A Facebook így próbálja megakadályozni az álhírek és spamek terjesztőit, az algoritmus szerint, aki napi 50 posztnál többet oszt meg, valószínűleg álhírterjesztő vagy spammer.
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top