Szabadidő

10 inspiráló igaz történet, amit megnézhetünk a mozikban a következő fél évben

Az angol királynő szokatlan barátsága, egy sorsdöntő teniszmeccs, egy ország irányítása válság idején, felépülés egy tragédiából és egy vagány rabló története. Ez mind, és még sokkal több is vár ránk a mozikban hamarosan, ha igaz történetek filmes feldolgozásaira vágyunk.

Viktória királynő és Abdul

Hazai premier: szeptember 21.

Stephen Frears, az angol királyi család nagy szakértője (A királynő) ismét visszatért a famíliához, ám ezúttal kissé régebbre ásott vissza a múltban. A Viktória királynő és Abdul egy szokatlan barátság története egy indiai könyvelő, és a legendás angol királynő között. Mivel a barátságot az udvartartás nem nézi jó szemmel, megpróbálja szétverni, de ez csak még inkább megerősíti ezt a nem mindennapi kapcsolatot, hiszen Viktória királynő végre olyasvalakit talál magának, aki valóban megérti őt. A királynő szerepében az Oscar-díjas és királynők eljátszásában is gyakorlott Judi Denchet láthatjuk.

Borg/McEnroe

Hazai premier: október 5.

A húszéves John McEnroe le akarja taszítani trónjáról az ötszörös wimbledoni bajnok Björn Borgot. Borg épp az összeomlás szélén áll, de ezt a világ nem tudja. Kettejük 1980-as meccse beírta magát a sporttörténelembe, és az összecsapást a teniszrajongók máig emlegetik. Persze a Borg/McEnroe nemcsak egy teniszmeccs, hanem elsősorban két ember története, akik ellenfelekként kiválóan megértik egymást. A Borg/McEnroe simán lehet Shia LaBeouf nagy visszatérése, ráadásul szeptember elején ezzel a filmmel indít a Torontói Filmfesztivál, szóval a presztízse már most is nagy.

A Viszkis

Hazai premier: november 23.

Ambrus Attila története már régóta kiáltott a filmes feldolgozásért, ám végül csak Hollywoodba szakadt hazánk fia, Antal Nimród volt az, aki fogást talált rajta. A főszerepekre a rendező nem jól bevált sztárokat, hanem fiatal, friss arcokat választott (Szalay Bence, Móga Piroska), iszonyatos mennyiségű helyszínen forgattak és magyar filmhez képest egészen biztos, hogy szokatlanul sok akciójelenetet láthatunk majd. Amikor tavaly nyáron kint jártunk A Viszkis forgatásán, szokatlanul nyugodt volt a légkör, itt mindenki nagyon tudta, mit csinál, szóval minden esély megvan rá, hogy ez egy erős mozi lesz.

Ambrus az őrszobán. (fotó: Szabó Adrienn)
Ambrus az őrszobán. (fotó: Szabó Adrienn)

Stronger

Hazai premier: talán év vége felé

A bostoni maratonon elkövetett bombamerényletről tavaly készült már egy Mark Wahlberg film Patriot’s Day címmel, de már az amerikai közönség sem volt rá vevő, így hazánkban már nem is próbálkoztak. A Stronger most az emberi drámát veszi górcső alá és nem a merénylők utáni hajszát, a történet középpontjában pedig Jeff Bauman küzdelmét láthatjuk, aki mindkét lábát elveszítette a robbantásban, és ebből az állapotból kellett felépülnie. Jake Gyllenhaalnak simán kinézhet ezért egy Oscar-jelölés.

Breathe

Hazai premier: 2017 elején várható

A Gyűrűk Ura-trilógia Gollamja, Andy Serkis először rendezett nagyjátékfilmet, és rögtön egy szívszorító témát választott. Robin és Diana Cavendish (Andrew Garfield és Claire Foy) szerelem csak három hónapig lángolhatott, miután Robin egy betegség miatt nyaktól lefelé lebénult. Az orvosok nagyjából három hónapot jósoltak neki, de hála annak, hogy a felesége kimenekítette őt a kórházból és odahaza kiváló kezelésben részesült, mondhatni a lehetőségekhez képest teljes életet élt, ráadásul elkezdett küzdeni a sorstársai jogaiért, és azért, hogy ne zárják őket a kórházak négy fala közé. Inspiráló igaz történet egy férfiról, aki a szeretet erejével felülkerekedett a súlyos betegségén. Igazi Oscar-alapanyag!

I, Tonya

Hazai premier: 2017 elején várható

Őszintén szólva a műkorcsolya világáról végignézni egy filmet elsőre elég hervasztónak tűnhet, csakhogy a kétszeres olimpiai bajnok Tonya Harding története van annyira izgalmas, hogy érdemes legyen figyelni rá. Harding persze a pályán is nagyot alakított, de a film arról a szakaszáról szól az életének, amikor úgy próbált nyerni, hogy megbízott valakit: támadja meg a legnagyobb vetélytársát, Nancy Kerrigant, és törje el a lábát… A főszerep kedvéért Margot Robbie (Suicide Squad – Öngyilkos osztag) elképesztő átalakuláson ment át, reméljük, a film méltó lesz az ő erőfeszítéseihez.

Margot Robbie mint Tonya Harding
Margot Robbie mint Tonya Harding

A legsötétebb óra

Hazai premier: 2018. január

Gary Oldman a film forgatása alatt összesen több mint kétszáz órát töltött a sminkesek székében azért, hogy a vásznon úgy nézzen ki, mint a néhai Winston Churchill. Az angolok miniszterelnöke egy nagyon nehéz időszakban, Anglia Hitler általi megtámadásának idején került hatalomra, és ebben az embert próbáló periódusban kellett bizonyítania rátermettségét. A rendezői székben Joe Wright (Vágy és vezeklés) foglalt helyet, a szereposztás pedig teli van jó nevű angol színészekkel (Lily James, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn), szóval én eléggé bizakodó vagyok.

The Current War

Hazai premier: 2018. február 1.

Az elektromosság két titánja, Thomas Edison és George Westinghouse a maguk korában epikus tudományos és gazdasági küzdelmet vívtak azért, hogy fenntartható elektromos árammal lássák el a háztartásokat az Egyesült Államokban. A The Current War című mozi ennek a harcnak állít emléket, és Edison szerepében Benedict Cumberbatchnek végre tényleg összejöhet az Oscar. Westinghouse-t Michael Shannon alakítja, a további szerepekben pedig olyan színészeket láthatunk, mint Tom Holland, Nicholas Hoult és Katherine Waterston.

Benedict Cumberbatch mint Thomas Edison
Benedict Cumberbatch mint Thomas Edison

Professor Marston & The Wonder Women

Hazai premier: talán az év vége felé

Az év nagy slágerfilmje volt a Wonder Woman, így itt az ideje, hogy az alkotójáról is meséljenek kicsit. William Moulton Marstonnak persze a teremtménye is érdekes, hiszen a megalkotásakor rengeteg vitát gerjesztett, és a film természetesen ezt is bemutatja, de a férfi magánélete is legalább annyira izgalmas volt, mint a munkássága, hiszen nyitott kapcsolatban élt, és megosztotta a szívét a felesége és a szeretője között. Luke Evansnek kijárt már egy igazán jó főszerep.

The Disaster Artist

Hazai premier: erősen kérdőjeles

Nemcsak arról oszlanak meg a vélemények, hogy ki a világ legjobb, hanem arról is, hogy ki a világ legrosszabb filmrendezője. A címre azért mindenképp esélyes a Room című borzalom megalkotója, Tommy Wiseau, akiről most James Franco (aki egyben a főhőst is alakítja) forgatott filmet. A The Disaster Artist nem életrajzi mozi, hanem csupán a híresen szörnyű Room forgatásának állít örök, abszurd emléket, és ehhez olyan kiváló színészek segédkeztek, mint Seth Rogen, Bryan Cranston, Zac Efron, Sharon Stone vagy éppen Kristen Bell.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top