Szabadidő

Hollywood 10 legnagyobb majma

A kutyák mellett a majmok a legsűrűbben használt állatszínészek Hollywoodban. A majmok bolygója – Forradalom premierje tökéletes alkalom a legnagyobb majom filmsztárok bemutatására Csitától King Kongig.

Caesar

Film: A majmok bolygója – Lázadás és A majmok bolygója – Forradalom
Caesar, a csimpánz szerető emberek között nőtt fel, ugyanakkor kísérleti állatként az Alzheimer-kór ellenszerét próbálgatják rajta. A szer másképp hat, mint várnák: Caesar agya fejlődni kezd, és a film egyik emlékezetes pontján megszólal: “Nem!” Ez a pillanat aztán egy csúnya, majmok és emberek közti háborúhoz vezet, és a második részre már erősen az előbbiek állnak nyerésre. Hiába, nekik nem kell vezetékes víz, áram, fűtés… Caesar azonban megkímélné a fajunkat, ami – ismerve az embereket – azért jófejség tőle. Mindkét filmben Andy Serkis alakítja a majmot, akinek testét és arcát telipakolták érzékelőkkel, és az ő játéka alapján hozták létre animációval a filmen látható lenyűgöző csimpánzt.

Hollywood tíz legnagyobb majma

A náci majom

Film: Az elveszett frigyláda fosztogatói
A filmtörténet egyik ikonikus pillanata, amikor a náci tiszt egy sieg heil szalutálással köszönti az egyiptomi emberüket, de az ember helyett a nyakában ülő kapucinus majom viszonozza a tisztelgést. A legenda szerint Spielbergék legalább ötvenszer megismételték a felvételt, mire sikerült a dolog, de megérte: ennyire ütős kigúnyolást ritkán láthat az ember. A náci majmunk – ahogy az Indiana Jones-sorozat rosszfiúihoz illik – később bekrepál egy mérgezett bogyótól.

Hollywood tíz legnagyobb majma

Amy, a szuperintelligens

Film: Kongó
Amy az emberszabásúak egyik legokosabbja. A gorillalány tökéletesen megtanulta a siketnémák jelbeszédét, ráadásul építettek neki egy olyan hangmodulátort, ami beszéddé alakítja át az általa mutatott jeleket. Ha valami, akkor ez tényleg supercool. 1995-ben a számítógépes technika még nem tette lehetővé, hogy Amyt CGI-mágusok varázsolják a vászonra, így helyette inkább egy tökélyre fejlesztett mechanikus bábbal dolgoztak, méghozzá elég meggyőzően.

Hollywood tíz legnagyobb majma

Betsy, a vírusgazda

Film: Vírus
Nem kell ahhoz egy majomnak nagynak és erősnek lennie, hogy mi, emberek féljünk tőle. Elég, ha a dzsungelből magával hoz egy Ebola-szerű vírust, amivel ha pechünk van, kiirtja az emberiség nagy részét. Kevés kis majom mondhatja el magáról, hogy a fél amerikai hadsereg kivonul miatta, de Betsynek sikerült ez a bravúr. Ráadásul a mázlistája csak hordozza a vírust, de rá nincs semmilyen hatással.

Hollywood tíz legnagyobb majma

Crystal, a láncdohányos kapucinus

Film: Másnaposok 2.
Crystal egy igazán rossz majom, aki nyakig benne van a thaiföldi drogos alvilágban. Ha mindez nem lenne elég, a kapucinus még láncdohányos is, és ezt a poént rendesen kimaxolják a Másnaposok 2.-ben. Emellett a filmbeli autós üldözésből is rendesen kivette a részét, és ha már ennyire ügyesen idomították, természetesen a díszbemutatón sem hiányozhatott a vörös szőnyegről.

Hollywood tíz legnagyobb majma

Csita

Film: Tarzan-mozik
Csita, a csimpánz a filmekben elválaszthatatlan társa volt Tarzannak a harmincas évektől kezdve egészen a hatvanas évekig annak ellenére, hogy Edgar Rice Burroughs eredeti történeteiben egyáltalán nem szerepelt a figurája. A majmot a Tarzan-filmekben több, nagyjából tucatnyi csimpánz játszotta, sőt arra is volt példa, hogy akár egy filmben belül is több csimpánz bújjon a bőrébe attól függően, épp milyen mutatványra volt szükség. Egy alkalommal még egy hatéves gyerekszínészt is beöltöztettek Csitának.

Hollywood tíz legnagyobb majma

King Kong

Film: King Kong (1933, 1976 és 2005)
A majmok királya, már csak a mérete miatt is. A majom, aki szerelmes lesz egy emberbe. A majom, aki felmászott az Empire State Building tetejére. A majom, aki leesett onnan. Még számtalan dolgot lehetne mondani, amiért mindenki emlékszik King Kongra, de a lényeg úgyis az, hogy ő egy tragikus hős, akivel könnyen együtt tudunk érezni. Az óriási mérete miatt nyilván igazi majmok nem játszhatták őt el, így a korszaktól függően vagy stop motion animációval (amikor apró mozdulatonként fotózzák le egy báb mozgását, és végül ezt alakítják át mozgóképpé), vagy számítógépes trükkökkel keltették őt életre.

Hollywood tíz legnagyobb majma

Suzanne, a gyereknek öltöztetett orangután

Film: Jay és Néma Bob visszavág
A világ leglustább lúzerei, Jay és Néma Bob néhány jó csaj kedvéért tör be egy állatkísérleti telepre, és ha már ott vannak, magukkal hoznak egy orangutánt is, Suzanne-t. Az ügy miatt nyomukban a rendőrség, és a film egyik csúcspontján körbeveszik őket egy gyorsétteremben, de ők gyereknek öltöztetik a majmot, és homoszexuális családnak kiadva magukat lépnek le a hiperhülye rendőrök markából.

Hollywood tíz legnagyobb majma

Lajcsi király

Film: A dzsungel könyve
Walt Disney rajzfilmjeiben hemzsegnek az emlékezetes majomfigurák, hiszen Az oroszlánkirályban és az Aladdinban is akad egy, de az én szívemhez A dzsungel könyve Lajcsi királya áll a legközelebb, hiszen “egy ilyen klassz majom embernek való”. A dzsungel örökké vidám majomkirálya leginkább azt szeretné megtudni Mauglitól, hogyan tudnak az emberek tüzet gyújtani, hiszen minden vágya, hogy olyan legyen, mint az emberek. Nemcsak a vidám dala miatt szerethető figura, hanem azért is, mert a magyar változatban Bodrogi Gyula zseniális szinkronjával hallhatjuk őt.

Hollywood tíz legnagyobb majma

A majom a csonttal

Film: 2001: Űrodüsszeia
Kétségtelenül nem a legcoolabb majom az összeállításban, hiszen béna gumimaszkba és szőrmébe öltöztetett ember alakítja, viszont a filmtörténet egyik leghíresebb jelenete kötődik hozzá. A dinoszaurusz-csontvázat egy csonttal szétverő majom képe már önmagában szimbolikus, de amikor a végén azt a csontot feldobja, és az egy vágással később űrhajóvá válik, egyetlen vágásban mutatja be a teljes emberi evolúciót. Pazar.

Hollywood tíz legnagyobb majma

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top