Szabadidő

Dallast Bobby nélkül? – legendás szerepek, amelyeket eredetileg más játszott volna

El tudod képzelni a Forrest Gumpot Tom Hanks nélkül? Hát a Keresztapát Al Pacino legendás alakítása nélkül? Körülnéztünk a hollywoodi kasszasikerek világában, és összegyűjtöttük, kik azok a sztárok, akik nemet mondtak a mára ikonikussá vált szerepekre.

Sok színész valósággal összeforr bizonyos szerepeivel. Ki tudná elképzelni például a Terminátort Arnold Schwarzenegger nélkül, vagy, ahogy a reklám is mondta, a Dallast Bobby nélkül? Pedig a Halálosztót játszhatta volna például Sylvester Stallone – ezt egyébként el is sütötték Schwarzenegger amúgy felejthető, 1993-as Az utolsó akcióhős című filmjében, ezért az egy poénért viszont megérte megszületnie ennek az alkotásnak.

Jelenet Az utolsó akcióhős című filmből – A Terminátor-Stallone még Schwarzeneggernek is sok volt

De lássuk, kik azok, akik nemet mondtak, és hogy néznének ki a klasszikus filmek, ha a megszokott arcok helyett azok álltak volna a kamera elé, akik végül mégse érezték elég meggyőzőnek a felkínált forgatókönyvet. 

Forrest Gump Tom Hanks nélkül?

Bizony, a tehetsége mellett az egyik legjobb hollywoodi arcnak tartott Tom Hanks orra elől majdnem elhappolták a szerepet – és a később ezért járó Oscar-díjat –, méghozzá nem más, mint John Travolta. A Ponyvaregény sztárja végül utólag karrierje egyik legnagyobb hibájának nevezte, hogy nem vállalta el Robert Zemeckis felkérését, de valószínűleg a film rajongói egy pillanatra sem bánják, hogy Hanks alakította inkább a nagyszívű Gump figuráját. 

John Travolta mint Forrest Gump – így is történhetett volna

Indiana Jones bajusszal?

Hosszasan bámultuk a szerkesztőségben az alábbi fotót, és bár a konszenzus szerint simán megnéznénk az alternatív Indiana Jonest, azért mégiscsak furcsa mindenki kedvenc régészét így látni. Pedig az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatóinak főszerepét eredetileg Tom Sellecknek kínálták fel, ő azonban inkább elment Magnumnak az azonos című, 1988-ig forgó sorozatba. Tény, hogy Harrison Ford nagyságrendekkel híresebb, de az is igaz, hogy az ikonikus bajusz a maga kategóriájában simán halhatatlanná tette a Ferrarival száguldozó nyomozót. 

Tom Selleck lehetett volna Indiana Jones, de neki inkább Magnum kellett

Han Solo több kolomppal?

George Lucas egyébként azért gondolt első körben Tom Selleckre Indy figurájánál, mert nem szeret olyan színészeket alkalmazni, akik már játszottak egy korábbi filmjében. Harrison Ford emiatt majdnem lecsúszott Han Solo szerepéről, mert szerepelt Lucas második nagyjátékfilmes rendezésében, az American Graffitiben. A sármos űrcsempész figuráját ezért Christopher Walkennek akarta adni, de ő szerencsére nem vállalta a felkérést. Nem mintha bármi baj lenne vele, kiváló színész, akinek többek között a legendás More Cowbell!-t köszönhetjük, de Han Solo mégiscsak Harrison Ford alakításában lopta be magát a Star Wars-rajongók szívébe. 

Christopher Walken nem vállalta Han Solo szerepét. Most már valószínűleg bánja

Oskar Schindler Liam Neeson nélkül?

Steven Spielberg a Schindler listája című drámával tette sínre Liam Neeson karrierjét, akit előtte szinte senki sem ismert. A rendező viszont valószínűleg megirigyelte George Lucastól Harrison Fordot, a zsidómentő gyártulajdonos szerepét ugyanis eredetileg neki akarta adni. Ford azonban eddigre már csúcskategóriás Oscar-jelölt szupersztár volt, és bár nem tudni, miért mondott nemet Spielbergnek, végül nem vállalta a felkérést. Lehet, hogy jobban járt volna, ha mégis elvállalja, ugyanis az 1993-as Szökevényt követően a kilencvenes években sok emlékezetes szerepe már nem volt.

Harrison Fordnak nem kellett a Schindler listája, Liam Neeson köszönte a lehetőséget

Keresztapa Al Pacino nélkül?

A legendás trilógia rajongói bizonyára már a gondolattól is elsápadva kiáltanak szentséggyalázást, pedig a film készítői nem kisebb színészlegendánál érdeklődtek korábban, mint Jack Nicholson. Aki látta például a Szelíd motorosok című kultfilmet, az tudja, hogy az ördögi mosolyú Jack már fiatalon is simán lejátszotta a vászonról az akkori színészóriásokat, de azért Michael Corleone kizárólag Al Pacino vonásaival lehet hiteles. Éppen ezért nem is ebben a szerepben képzeltük el Jack Nicholsont, hanem magát Don Vito Corleonét alakítottuk át egy kicsit. Ha mostanában forgatnák a Keresztapát, nem is lenne kérdés, hogy kié legyen a címszerep. 

Bár Jack Nicholsonnak eredetileg Michael Corleone szerepét szánták, Don Vitóként is hatalmasat alakított volna

Pretty Woman Richard Gere nélkül?

Ez is szinte blaszfémia, a sármos üzletember és a szeretni való utcalány története valószínűleg azért is lehetett a kilencvenes évek egyik kasszasikere, mert Richard Gere és Julia Roberts között remekül működött a kémia. Az 1990-es vígjátékban az akkor még kevésbé deres halántékú Gere szerepét azonban éppen az előbb említett Al Pacinónak szánta Gary Marshall rendező, de az egész világ szerencséjére Pacino – valószínűleg épp a Keresztapa-trilógia hatalmas sikere miatt – nem látott túl sok fantáziát a limonádé vígjátékban. Mindenki így járt jól!

Al Pacino talán épp a Keresztapa miatt nem vállalta a Pretty Woman főszerepét

Bárányok hallgatnak Jodie Foster nélkül?

Ma már nehéz elképzelni, hogy Clarice Starling FBI-ügynököt bárki más keltse életre, mint Jodie Foster, főleg, hogy a színésznő második Oscar-díját köszönheti az 1991-es thrillernek, ráadásul három év alatt, az elsőt ugyanis az 1988-as A vádlottak című drámáért vihette haza. Jonathan Demme rendező mégis a kilencvenes években rendkívül népszerű Michelle Pfeiffernek szerette volna adni a szerepet. Ő azonban nem vállalta, így állhatott végül kamera elé Jodie Foster és Anthony Hopkins párosa, az eredmény pedig egy hátborzongató klasszikus lett. 

Michelle Pfeiffer se lett volna rossz a Bárányok hallgatnak-ban, de Jodie Fosterrel az igazi

Mátrix Keanu Reeves nélkül?

Bár a folytatások elég tragikusra sikerültek, az 1999-es Mátrix korszakalkotó kasszasikernek bizonyult. A különleges látvány és az okosan megírt sztori pedig valóságos szupersztárrá tette Keanu Reevest, igaz, akkortájt amúgy is elég jól futott a szekere. Valószínűleg egészen máshogyan néznénk Neóra és a cyberpunkot a szélesebb közönséggel is megismertető filmre, ha Will Smith elfogadja a felajánlott főszerepet. Smith akkortájt érte el népszerűsége csúcsát az olyan filmeknek köszönhetően, mint A függetlenség napja vagy a Sötét zsaruk. Ezért a rendezők és a stúdiók szabályosan ölre mentek azért, hogy leszerződtessék, így Reeves előtt őt akarták háztetőkön ugráltatni hosszú bőrkabátban. A kúlság netovábbja lett volna, ő azonban inkább a Vadiúj vadnyugat című borzalomra szavazott. Kár érte…vagy mégsem?

Will Smithnek talán sci-fi-túladagolása volt, így lehetett Keanu Reeves a Mátrix főszereplője

James Bond… egy ausztrállal?!?

Őfelsége kedvenc kémjét szigorúan csak brit színészek kelthették életre: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig. Oké, Brosnan esetében egy írnek is megengedték, hogy magára öltse a 007-es kedvenc szmokingját, de ennél messzebb nem távolodtak a szigetországtól. Hugh Jackmannek azért felajánlották a szerepet, ő pedig ausztrál – igaz, legalább az is a Brit Nemzetközösség része. Ő azonban azt nyilatkozta erről utóbb, hogy nem akart beskatulyázódni Bond figurájába, mivel úgy érzi, hiába voltak a korábbi Bondok más szerepekben is sikeres színészek, egyiküknek sem sikerült igazán leráznia magáról a figurát. Az is tény, hogy Jackman azzal is viccelődött, hogy mivel Daniel Craig már vén, mint az országút, esetleg mégis elvállalhatja a megbízást, a lenti fotó ezért egyszer talán még valóra is válhat. 

Hugh Jackman nemet mondott James Bondra, de a képet elnézve nagyon megnéznénk a 007-es szerepében

Amerikai pszicho Christian Bale nélkül?

Patrick Bateman figurája valósággal összeforrt Christan Bale nevével. Bret Easton Ellis botrányos regényének főszereplőjét olyan hátborzongató hitelességgel formálta meg – függetlenül attól, hogy Mary Harron 2000-ben bemutatott filmje megosztotta a közönséget –, hogy a név hallatán sokan előbb gondolnak a filmre, mint a könyvre. A szereppel azonban korábban nem kisebb sztárt kerestek meg, mint a XXI. század hajnalán épp az abszolút első vonalat képviselő Leonardo DiCapriót. Ne feledjük, Leo ekkor már túl volt a Rómeó és Júlia és a Titanic sikerein, így végül inkább a Part főszerepét választotta Patrick Bateman helyett. Ettől függetlenül szinte biztos, hogy ő is a hidegrázásig tökéletes lett volna a pszichopata bróker szerepében. 

Leonardo DiCaprio még így fotón is nagyon meggyőző Patrick Bateman szerepében

Ollókezű Edward Johnny Depp nélkül?

Tim Burton kedvesen bizarr sztorija sokat tett azért, hogy Johnny Deppből szupersztár váljon – például ennek a szerepnek köszönheti azt is, hogy Winona Ryderrel összejöttek, de ez egy másik történet. Az mindenesetre tény, hogy 1990-ben, amikor az Ollókezű Edwardot bemutatták, Depp már feltörekvőben lévő fiatal tehetségként volt elkönyvelve A szakasz című dráma és a 21 Jump Street című sorozat miatt. Ennek ellenére Burton a szerepet először egy akkor még szinte teljesen ismeretlen komédiásnak, bizonyos Jim Carrey-nek szánta, aki azonban nemet mondott a felkérésre, így további négy évet kellett várnia, hogy a Maszk című vígjátéknak köszönhetően az egész világ megismerje. Depp alakítása felejthetetlen, Carrey-ről viszont tudjuk, hogy a gumiarcú ökörködés mellett komoly szerepekben is tud nagyot villantani, így egy gondolatkísérlet erejéig megnéznénk az általa megformált ollókezűt is. 

Jim Carrey grimaszai miatt nehéz elképzelni, hogy Ollókezű Edward érzékeny figurája jól állt volna neki

X-akták…HOGY KIVEL?!?

A végére hagytuk a legdurvábbat, ami tényleg egész egyszerűen felfoghatatlannak tűnik mai ésszel. A kilencvenes években két színész köszönhette a világhírt az X-akták című sorozatnak, David Duchovny és Gillian Anderson. Azonban nem sokon múlott, hogy Dana Scully szerepében egy másik Anderson tűnjön fel a képernyőn, mégpedig Pamela Anderson. A legnépszerűbb Playboy-nyusziként is ismert szőkeségnek azonban nem kellett a szkeptikus FBI-ügynök szerepe, valószínűleg több fantáziát látott egy bizonyos C. J. Parker nevű, piros fürdőruhás vízimentő figurájában, így végül a Baywatchnak köszönhetően ismerték meg a tévénézők. Még egyszer: PAMELA ANDERSON MAJDNEM SZEREPELT AZ X-AKTÁKBAN!!!!

Pamela Anderson Gillian Anderson ikonikus szerepében – Dana Scully helyett azonban a Baywatch vízimentőjét választotta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top