Szabadidő

Mindent a Márton-napról

Ha november, akkor Márton-nap. De vajon tudunk-e többet erről a napról annál, hogy libacombot kell enni? Ki volt Márton? Miért ünneplejük libaevéssel november 11-ét?

A Márton-napi libalakomák mindig is kedvelt programok voltak nálunk, az utóbbi évek gasztroforradalmával és élénkülő étterembe járással pedig egyre több vendéglátóhelyen, sőt szinte mindenhol rácsatlakoznak a Márton-napra különféle libás fogásokkal.

Mikor van Márton-nap?

Minden évben november 11-én ünneplik a Mártonok névnapjukat, idén ez egy szombati napra esik, így biztosak lehetünk benne, hogy azon a hétvégén a legtöbb étterem isteni libás fogásokkal próbál meg elcsábítani bennünket. És miért pont Márton és miért pont liba?
Egy legenda szerint a 4. században Szombathely környékén élő Márton katonaként szolgált, mikor látomása volt. Jézus jelent meg álmában, mégpedig egy koldus képében, akinek ő korábban odaadta köpenyét. Ezt követően még számos más jótettet hajtott végre Márton, immár Isten szolgálatában. A jótékonykodó Mártont végül püspöknek jelölték, ő azonban szerényen egy libaólba bújt kinevezése elől. Végül a libák gágogása elárulta hollétét, s püspökké szentelték.

Márton-nap

Márton-napi hagyományok

Német nyelvterületről átvett szokások szerint egyre több magyarországi iskolában is rendeznek Márton-napi lámpás felvonulást, amelynek hangulata a nagyobb családtagokat is magával ragadja. Saját készítésű, libamotívumokkal díszített lámpásokkal vonulnak a gyerekek az iskola vagy óvoda körül, majd legtöbbször hatalmas tűzgyújtással ér véget az esemény. Természetesen nem maradhatnak el a házi finomságok sem.
Időjóslás is kötődik ehhez a naphoz: ha Márton-napon esik a hó, akkor enyhe tél várható. Ugyanez a prognózis, ha hosszú és világos csontú libacomb kerül az asztalra november 11-én.

Márton-napon csakis libát

A néphagyomány szerint aki ezen a napon nem eszik libát, az egész éves éhezést kockáztatja meg. Libaleves, sült libacomb párolt káposztával, libamáj vagy ludaskása a legtöbbünk által ismert és kedvelt Márton-napi fogások, de az éttermek hihetetlen kreativitással készítik majd november második hetében a libalakomákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top