Szabadidő

Nagyszerű családi programok Márton-napra

A hagyomány szerint Márton-napon libás fogást kell ennünk, hogy az év további részében se éhezzünk. Ahhoz pedig, hogy november 11-én az egész család jól érezze magát, vegyünk részt egy szuper Márton-napi programon. Mutatunk hármat a választékból.

A Márton-napi hagyományok egészen a 4. századra nyúlnak vissza, mikor a jótékonykodó Márton a libaólba bújt el püspökké választása előtt. Innen eredeztethető a Márton-nap és a liba összefüggése: ezen a napon ugyanis a néphagyomány szerint minél több libás finomságot kell ennünk. Libaleves, ludaskása, libacomb – elkészíthetjük otthon is, de a legtöbb étteremben november első heteiben ilyen finom falatokkal készülnek megünnepelni a Márton-napot.

Márton-nap a Skanzenben

Igazi kicsiknek és nagyoknak való családi programot szerveznek egész hétvégére a szentendrei Skanzenben. November 10-én és 11-én Újborfesztivál és Libator lesz: gasztronómiai különlegességek természetesen a Márton-napra hangolódva őszi csemegékkel és libalakomával, kézműveskedés, koncertek és táncház, családi borászatok újborkóstolója, előadások a Márton-nap eredetéről és a hozzá kapcsolódó hagyományokról. Gyerekeknek: koncertek, meseszoba, ölbéli ringató, udvari játékok, libás játékok, meseköltés, hajfonás és még nagyon sok érdekes program.
A programról és a regisztrációról információkat itt találsz. 

Márton-napi lámpás felvonulás

Balatonföldváron is megünnepelhetjük november 11-én a Márton-napot. A helyi közösségi házban már kora délután indul a program kézműveskedéssel, emellett mézeskalácsot díszíthetünk, és a magunkkal hozott befőttesüvegből elkészíthetjük Márton-napi lámpásunkat is, amivel 6 órától vonulhatunk egészen a Kápolnáig.
Bővebben a balatonföldvári Márton-napról itt olvashattok.

Márton-napi lámpás felvonulás

Libadalom Etyeken Márton napján

Immár hagyományosnak mondható, hogy a november 11-i Márton-napon az etyeki Gasztrosétányon mindenféle finomsággal készülnek a helyiek: libamáj, libahúsos szendvics, sült libamáj, falusi libaleves és persze lesznek borok és házi sütemények is szerepelnek a menün. Idén sem marad el a libafuttatás a Rókusfalvy-birtokon: lehet nevezni saját tuninglibával, vagy választhatunk egy szérialibát is, amit minél gyorsabban kell végigterelni a szőlőtőkék által határolt Etyekringen.

A pontos programokról és a résztvevő pincészetekről itt olvashattok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top