Szabadidő

Már most tervezz a pünkösdi hétvégére! Mikor is lesz?

Újabb hosszú hétvégével lehet tervezni a húsvéti ünnepek és a tavaszi szünet után. Júniusban ugyanis pünkösdkor is vár ránk egy 3 napos pihenés, amit nagyon változatosan tudunk eltölteni, akár előre megtervezve, akár spontán módon alakítva a hosszú hétvégét.

A pünkösdi ünnep igazából két napos: június 9–10., vasárnap és hétfő. Mivel pünkösd minden évben a húsvét utáni 7. vasárnapon van, ezért a húsvéthoz hasonlóan ez is mozgó ünnep, érdemes tehát minden évben időben tájékozódni, hogy mikor is lesz.

Pünkösdi királyság

A pünkösd tehát az egyik legvidámabb egyházi ünnepünk, hiszen a Szentlélek kiáradásának napja. Ehhez kapcsolódóan számos népi hagyomány is újjászületőben van napjainkban. A legtöbb településen a helyi pünkösdi fesztiválokon felelevenítik és újrajátsszák nagyszüleink hagyományait, amelyek sokszor nem is egyházi eredetűek, inkább a sokkal korábbi pogány tavaszünnephez kötődnek.

  • Pünkösdikirály-választás: 16. század óta élő hagyomány, melynek során egy férfiközösségen belül versenyek, feladatok (botozás, tűzugrás, tekézés, lovas verseny) megoldásával választanak egy legjobbat maguk közül. A pünkösdi király egy évig ingyen ihatott a falu kocsmájában.
  • Pünkösdikirályné-járás: a fiatal lányok közül pedig megválasztották a pünkösdi királynőt, akit rózsaszirmokkal köszöntenek, és aki házról házra járja a települést, hogy a kendernövekedést előmozdítsa. Udvarhelyszéken ezt hesspávázásnak hívják, és a pünkösdi királyi pár vezetésével pénzt gyűjtenek a gyerekek a faluban.

Csíksomlyói búcsú pünkösdkor

Csíksomlyón a pápa

Bár a hagyományos pünkösdi búcsún (június 7–10.) Csíksomlyón nem lesz jelen Ferenc pápa, május 31. és június 2. között Romániába látogat a katolikus egyházfő. Június 1-én pedig Csíksomlyóra is elmegy, ahol szabadtéri misét fog bemutatni. A misére csak előzetes regisztrációval lehet bejutni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top