nlc.hu
Szabadidő

3 nyári művészeti fesztivál

3 művészeti és kulturális fesztivál nyáron

Év közben mindig sokat tudunk színházba és múzeumokba járni, vagy bármilyen művészeti programon részt venni. Azt gondoljuk, hogy nyáron kevesebb a lehetőség, pedig ez nagyon messze áll az igazságtól. Most mutatunk három művészeti fesztivált, amelyek függőséget okoznak.

Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye idén ünnepli 32. születésnapját, és ahogy eddig, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden rendezik meg. A július 21-én induló és 30-án záruló összművészeti fesztivál olyan előadókat tudhat évek óta magáénak, mint a Kaláka, a Momentán Társulat, Hobo, Harcsa Veronika és még sorolhatnánk azokat, akik saját udvarral rendelkeznek.

A programok kimeríthetetlenek: minden nap indulnak bicikli-és gyalogtúrák, különböző beszélgetések, jóga, kézműves foglalkozások, kvízek, filmvetítések és rengeteg gyerekprogram szokott lenni délelőttönként. Aztán délután igazán beindul az élet, elkezdődnek a koncertek, a színházi előadások, táncműsorok, interaktív foglalkozások.

Moldvai néptánc tanítása a Hagyományok Háza kapolcsi Folkudvarában a 30. Mûvészetek Völgye fesztiválon a megnyitó napján, 2021. július 23-án

Moldvai néptánc tanítása a Hagyományok Háza kapolcsi Folkudvarában a 30. Művészetek Völgye fesztiválon a megnyitó napján, 2021. július 23-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Az idei előadók között is nagy neveket olvashatunk online vagy a Papageno különkiadásában, amely a Művészetek Völgyére készült. Itt lesznek például: Quimby, Punnany Massif, 30Y, Carson Coma, Zorán, Bagossy Brothers Company és még sokan mások. Pár éve Vecsei H. Miklós is megalapította saját udvarát a POKET-tel karöltve, ahol rengeteg verses, irodalomhoz szorosan kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket.

Zenei műfajok teljes egyvelege felvonul a fesztiválon: rock, pop, jazz, népzene, klasszikus zene, opera. De ha kedvünk támad, beülhetünk egyet játszani a Társasjátékvölgy vagy a Sakkvölgy udvarokba is.

Egyfeszt

Az Egyfeszt fesztivált nem is olyan régen, 2021-ben rendezték meg először. A Gyergyói-medence szívében létrejövő fesztivál hiánypótló, mert kevés olyan rendezvényt szerveznek Erdély-szerte, ami a művészeteket, a zenét, a hagyományokat és a turisztikát is magában foglalja. A fesztivál célja, hogy összehozza a helyi, az erdélyi és a külföldről hazalátogató művészetszerető embereket pár napra. Az idei évben augusztus 3-a és 6-a között látogathatunk ki oda.

A gyerekeket is szívesen látó és számukra programokat bőven nyújtó fesztivál létre szeretne hozni egy egész életen át tartó közösséget, amelynek meghatározó találkozóhelye ez a fesztivál lesz. Az előadók között szépen sorjáznak a híres és szerethető nagy nevek, mint a Bagossy Brothers Company, a Kowalsky meg a Vega, Charlie, a Vad Fruttik, a Kaláka, az Aurevoir, Bogdán Zsolt.

Pillanatkép a Doublerise fesztivál egyik koncertje közben. Mindenki nagyon élvezi a esti programot.

Az esti koncertek hangulatára megéri várni (Fotó: Doublerise)

Doublerise

Az augusztus 10. és 12. között megrendezett Doublerise művészeti fesztivál az erdélyi hegyekkel körülvett Torockón kerül megrendezésre minden évben. A településen megfigyelhető egy ritka és igen látványos természeti jelenség: az év egy adott időszakában kétszer kel fel a nap. Az első napfelkelte után a nap elbújik a sziklás csúcsok mögé, majd újra feltűnik az égen, hogy jelezzen az ottlakóknak, hogy mostmár igazán ideje felkelni. A fesztivál erről a kétszeres napfelkeltéről kapta a nevét.

A természet adta gyönyörűséges völgyben megrendezett négynapos fesztivál listáján olyan előadók szerepelnek, mint a 30Y, a Kispál és a Lovasi, a Parno Graszt, a Vad Fruttik, a Freakin’ Disco, a Platon Karataev, az Analog Balaton és még sorolhatnánk jó sokáig a jobbnál jobb művészeket.

(Forrás: Művészetek Völgye, Egyfeszt, Doublerise, Fotó: Papageno, Doublerise)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top