Szabadidő

Több millió forint értékű könyvet lopott egy Vas megyei könyvtáros

Internetes hirdetésekben adta el az ellopott könyveket és folyóiratokat, összesen 6,7 millió forint értékű kárt okozott.

Több millió forintos sikkasztással vádol az ügyészség egy férfit, aki a vád szerint egy felsőoktatási intézmény könyvtárosaként két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta őket – közölte a Vas Megyei Főügyészség.

A vádlott, aki 30 éve dolgozott könyvtárosként, összesen 336 könyvet és folyóiratot tulajdonított el, 6 millió 761 ezer forint értékben. A zsákmányt az interneten feladott hirdetések segítségével, postai úton értékesítette, összesen 1 millió 35 ezer forintért.

A vevőknek azt mondta, hogy örökségből jutott a kiadványokhoz, amelyekből a könyvtári pecsétet kiradírozta, illetve úgy tüntette fel, mintha azok selejtezettek lennének.

A lefoglalások után 271 ezer forint megtérült a kárból, és a vádlott további 245 ezer forintot megtérített a könyvtárnak.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a büntetlen előéletű férfit jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja, és vele szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását javasolja. Emellett 827 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is köteleznék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top