Szabadidő

A Netflix bojkottálja a cannes-i filmfesztivált

A Netflix nem vesz részt az idei cannes-i filmfesztiválon. Ezt Ted Sarandos tartalomszolgáltatásért felelős igazgató jelentette be szerdán a Variety szaklapnak adott interjújában.

A fesztivál szervezői világos üzenetet küldtek az új szabállyal, amely kitilt minden filmet a versenyprogramból, ha nem mutatják be azokat a francia mozikban. A Netflix versenyen kívül bemutathatná filmjeit Cannes-ban, de nem látja értelmét ennek” – mondta Sarandos az MTI szemléje szerint.

Sarandos azt is elmondta, azt akarják, hogy a filmjeiket ugyanúgy kezeljék a fesztiválon, mint más alkotók munkáit. Mivel ez nem teljesül, inkább nem vesznek részt, noha ezt „kockázatos lépésnek” nevezte az igazgató.

Okja (forrás: Netflix)

Okja, az egyik netflixes film a 2017-es cannes-i fesztivál versenyprogramjában (forrás: Netflix)

Tavaly komoly vitát váltott ki, hogy a Netflix két filmje bekerült a versenyprogramba. Az amerikai streamingcég következetesen kitart stratégiája mellett, hogy saját gyártású filmjeit előfizetői számára teszi hozzáférhetővé, és ezzel párhuzamosan csak korlátozottan forgalmazza a mozikban. A francia filmfesztiválon és a francia mozis világban azonban ez tiltakozást váltott ki. A cannes-i fesztivál ennek hatására vezetett be egy új szabályt: a versenyben szereplő filmeket be kell mutatni a francia mozikban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top