Szabadidő

Övé a világ legnagyobb szuvenírgyűjteménye a brit királyi családról

Tulajdonképpen néhány véletlen egybeesésnek köszönhető, hogy a most 59 éves ausztrál asszony anno a brit királyi családot ábrázoló ajándéktárgyak gyűjtésébe kezdett. Mára azonban több mint 10 ezer darabos gyűjteménye szinte kiszorítja őt és férjét a házukból.

Az egész gyűjtői szenvedély néhány ártatlan, ajándékba kapott darabbal kezdődött még a 70-es években. Esküvőjükre Jan férje, David például egy királyi családot ábrázoló sörös készletet kapott, később, lányuk születése alkalmából Jan pedig egy Károly trónörökös és Diana hercegnő eljegyzése alkalmából készített érmét. 

Jan ezután újabb és újabb darabokkal egészítette ki gyűjteményét, a szenvedélyéről tudomást szerző családtagok pedig szintén a királyi családot ábrázoló tárgyakkal lepték meg az ünnepekre. Idővel aztán New South Wales-beli házuk környékén is híre ment Jan megszállottságának, és elkezdtek özönleni hozzájuk a brit királyi családról készült ajándéktárgyak.

Az egykor sales managerként dolgozó, most már nyugdíjas Jan 30 év alatt közel 102 ezer fontot költött gyűjtőszenvedélyére. Azt azonban nem lehet mondani, hogy hiába, mert 2013-ban saját házukban a nagyközönség előtt is megnyitotta múzeumát, amelyben külön szobát szentelt Dianának, illetve Vilmos, Harry, Katalin és gyerekei szuvenírjeinek.

A tárlatvezetést általában maga Jan vezeti, és csokis keksszel, illetve brit teával is szolgál a látogatóknak. 

(Forrás: Storytender)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top