Szabadidő

Nyílt levélben kérik Meghan Markle-t, hogy ne vállalja a szülés utáni fotót

Meghan Markle egyre több királyi hagyománnyal szakít hercegnévé válása óta. Nagyon valószínű, hogy Katalinnal ellentétben az ikonikus szülés utáni fotót sem vállalja be a kórház előtt. És nagyon jól teszi.

Azt a hagyományt, hogy a brit királyi család nőtagjainak a kórház előtt kell fotózkodniuk alig néhány órával azután, hogy életet adtak egy csecsemőnek, Diana hercegné vezette be, valószínűleg akaratán kívül. Csakhogy a kamera előtti pózolás nála igazi jelentőséggel bírt: hosszabb idő után ő volt az első a családban, aki lemondott róla, hogy altatásban segítsék világra a babáit, és éberen, az összes fájdalmat vállalva szült. Ez abban a korban hatalmas feminista állásfoglalásnak számított, ezért érthető is, hogy büszkén fényképezkedett a szülés után a kórház ajtaján kilépve. Talán fogalma sem volt, hogy milyen őrült és embertelen tradíciót teremtett ezzel – most viszont Meghan Markle a gyakorlattal szakítva végre még normálisabb, természetesebb és élhetőbb mederbe terelheti a gyermekáldás menetét a családban.

Markle egészen új szemléletet képvisel, tömören fogalmazva meg meri mutatni a külvilágnak, hogy egy hercegné is ember. Persze sokan támadják is amiatt, hogy földi halandónak merészel látszani ahelyett, hogy olyan tökéletes és feddhetetlen lenne, mint mondjuk  Katalin hercegné, mások viszont pont ezért kedvelik, mondván: végre itt egy hús-vér ember, aki bevállalja, hogy nem fogad szakácsot, hanem mindennap otthon főz, vagy épp érzelmeket mutat a nyilvánosság előtt.

Katalin jobban néz ki szülés után, mint egy átlagos nő az edzést követően

Nagyjából egy éve, tavaly április 23-án született meg a harmadik királyi baba Vilmos hercegék családjában, és minden a bevett protokoll szerint zajlott. Katalin minden szempontból a hagyományos utat követte, semmiben sem próbált kilógni a sorból, és hősiesen helyt is állt mindhárom szülésekor: pár órával a kicsik megszületése után teljes sminkben, hibátlan öltözékben, a terhesség minden nyomát eltakarva pózolt mosolyogva a kamerák előtt karján az újszülöttel. Mintha csak kivarázsolták volna belőle a babákat.

Balra Katalin a kezében Györggyel, jobbra Diana Harryvel (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

A hercegnő és az ikonikus fotó tavaly azonban már heves viták tárgya lett: egyesek ugyan felnéztek rá, amiért mindezt végigcsinálja, mások viszont sajnálták, megint mások pedig egyenesen megvetően nyilatkoztak róla, amiért hamis képet fest a szülésről. És ami tény, az tény: aki valaha szült már, pontosan tudja, hogy néhány órával a baba világra jötte után mennyire nem vágyik egy anyuka arra, hogy stylist készítse fel a debütálásra a nagyközönség és a kamerák előtt. Nincs az a szupernő, akinek ehhez kedve lenne, így nagyon rossz irányba vezet mindezt követendő példaként állítani a többi nő elé.

Miért nem követi Meghan Markle elődei példáját?

A hercegné eddigi megnyilvánulásaiból egyenesen következne, hogy abbahagyja ezt a teljes mértékben természetellenes gyakorlatot, és a szülés utáni órákat, napokat azzal töltse, amivel, pontosabban akivel egy anyukának kellene: a gyermekével. Emellett még egy nyílt levelet is kapott a Fridababy nevű szervezettől, amely azt próbálja elérni, hogy a nők merjék megélni a szülővé válás kevésbé tökéletes oldalát, és ne szégyelljék, amiért nem mindenben hibátlanok.

View this post on Instagram

Dear Royal Mom-To-Be,⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ You will soon give birth to one of the most anticipated babies in the world and like your princess predecessors, you’ll be expected to parade outside of the hospital in front of throngs of photographers to show off your new bundle of joy shortly after giving birth. You’ll smile, you’ll wave, you’ll be radiant, but between your legs will be a whole different story.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Sure your blowout will be perfect for your hospital step photo-op, but people will be opining on all the wrong things instead of having an honest conversation about what women go through during birth and immediately thereafter. In my line of work we tackle the side of childbirth that won’t get as much airtime. Women are breaking down barriers left and right, so why is it still considered taboo to talk about the raw aftermath of what your body just went through?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Spoiler alert: bringing a new life into the world usually starts with your vagina, and the aftermath is a mess. The bleeding and swelling will linger, peeing will burn, and sitting like your old self will feel like a herculean feat. And if it’s a C-section, there’s a whole host of other issues to tend to. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ So when the “big reveal” day arrives but you’re feeling like all the King’s horses and all the King’s men couldn’t put your vagina back together again – use this stage to do your part for all women who are about to embark on their first “fourth trimester.” Skip the pomp and circumstance of the baby parade. Let the headlines instead read: “Prince Brings Royal Baby Out Because Mom Is in Bed Sitting on a Pack of Ice.” And if you really can’t skip it, then at the very least flash us a glimpse of the mesh underwear underneath to keep it real. With your help we’ll have made some real progress. We’ll be rooting for you on your path to recovery and hope you take all the time you need – because raising a human requires feeling like a human. Trust us, your vagina (and baby) will thank you.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Chelsea Hirschhorn @cmrh, mom of 3 + CEO

A post shared by fridababy (@fridababy) on

Az írás szerzője, a Fridababy vezetője azt kérdezi: amikor a nők lassan minden tabut és korlátot ledöntenek, miért tilos továbbra is beszélni arról, hogy mi zajlik konkrétan egy szülés alatt? Miért kell elfednünk a teljesen természetes testi változásokat, és egy idealizált képet hazudni a világnak? Ezt követően pedig azt kéri a hercegnétől, hogy hagyja ki a hagyományos fotózást, és engedje, hogy a szalagcímek a szokásos tökéletes debütálás helyett arról szóljanak, hogy „a herceg mutatta meg a királyi babát a világnak, a hercegné ugyanis éppen egy vödör jégen ücsörög még” – ugyanis amellett, hogy példát mutatna vele rengeteg nőnek, saját magával és a gyermekkel is jót tenne, ha hagyna maguknak időt a szülés utáni felépüléshez. A nyílt levél nem csak az Instagramon jelent meg, már a The New York Times is lehozta nyomtatásban, teljes oldalas cikk formájában. És bár azt nem tudni, hogy ennek hatására-e, vagy sem, de a hercegné egyes források szerint úgy is döntött, hogy nem vállalja a képet, hanem néhány napot pihenni fog a szülés után, mielőtt kamerák előtt mutatkozna.

Mi köze bárkinek Meghan Markle szüléséhez?

A levél elég naturalista módon részletezi a szülés fizikai következményeit, amiért sokan támadták is a szerzőjét – olyan kommentek is születtek, amelyek szerint senkinek semmi köze Meghan Markle vaginájához és ahhoz, hogy az milyen állapotban lesz szülés után. Csakhogy Nagy-Britannia uralkodói családjáról beszélünk, annak is a legújabb hercegnéjéről, akinek minden mozdulatáról hetente több száz cikket írnak, egyszóval jelenleg így is, úgy is Meghan Markle szülésén van az egész világ szeme. És amikor hozzáment Harry herceghez, a hercegné pontosan tudta is, hogy mit vállal, tisztában volt vele, hogy élete innentől kezdve kirakat, és bármit mond vagy tesz, azzal milliókra van hatással világszerte.

Meghan és Harry március 11-én, a westminsteri apátság előtt (Fotó: Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage)

Meghan Markle szülése tehát igenis beszédtéma, és bizonyos mértékig közügy. Abból a szempontból legalábbis biztosan, hogy miért erőltetnek rá a királyi család tagjaira olyan protokollt és szabályokat, amelyek nem csak természetellenesek és megnehezítik az életüket, de azt sugallják a hétköznapi embereknek, hogy ez a normális – hogy egy gyermek világra hozatala könnyed, mosolygós élmény, ami után két órával az ember éli tovább az életét, mintha mi sem történt volna.

A hercegné is ember

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, Meghan Markle feminista elveket vall – ami pedig szülés címen történik a királyi családban, mindent megtestesít, ami ellen a feminizmus kiáll. A hercegné minden bizonnyal eleget aggódik magán a szülésen, hiszen ez lesz életében az első ilyen alkalom, vagyis nincs szüksége még arra a stresszre is, hogy lábra álljon és körömcipőben kitipegjen a kamerák elé. Azt ugyan vállalta, hogy a nyilvánosság előtt éli az életét, de hús-vér emberként szeretné ezt tenni. A londoni St. Mary kórházban külön szárny áll a királyi kismamák rendelkezésére, ahol luxuskörülmények között szülhetnek, de Markle ezzel a lehetőséggel sem szeretne élni: a legfrissebb információk szerint otthonában tervezi világra hozni első gyermekét, mint anno II. Erzsébet királynő. Férje, Harry herceg mindvégig vele lesz, és csak akkor viszik kórházba a hercegnét, ha komplikációk adódnának.

Angliában tényleg ez a bevett gyakorlat?

Katalin hercegné legutóbbi szülésénél sokan azzal védték a királyi családot, hogy Nagy-Britanniában nem egyedi eset a kórház azonnali elhagyása, sőt minden nő pontosan ugyanígy csinálja – lehetőségük sincs másra, hiszen azonnal „kidobják” őket. Ez tényleg így van, a szigetországban a legtöbb szülészet ambuláns alapon működik: azoknak az anyáknak, akik természetes úton adtak életet gyermeküknek, nagyjából hat órán belül távozniuk kell a szülést követően (a császármetszéssel szülő nők három-négy napig bent maradhatnak).

Ez a hat óra rendkívül kevés idő, a legrövidebb egész Európában. A témáról sokat cikkeztek, és a vélemények megoszlanak arról, hogy elég-e ennyi a regenerálódásra, azaz képes-e egy aznap szült anyuka a saját lábán elhagyni a kórházat. Nem csoda, hogy sokan felháborítónak és embertelennek tartják ezt a gyakorlatot.

De ha a királyi család szülés utáni fotóiról beszélünk, semmiképpen nem lehet az a kifogás, hogy Nagy-Britanniában mindenkinek el kell hagynia a kórházat szinte azonnal, hiszen a többi anyuka legalább azt megteheti, hogy a férje támogatásával, melegítőben vagy pizsamában, csapzott hajjal lép ki az ajtón, majd otthon folytatja a pihenést és a felépülést. Egy hercegné ezt nyilván nem engedheti meg magának – ahhoz talán újabb évszázadoknak is el kell telniük, hogy ez is természetes legyen. Azt viszont megteheti ő is, hogy visszautasítja a fotót, és nemet mond a tökéletesség színlelésére.

A közösségi média káros hatása

Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a közösségi médiában a tökéletes és boldog életről látott hamis képek milyen káros hatással vannak a lelki egészségre. Ma már sokan tudatosan lázadnak is ez ellen, több híres ember sem fél megmutatni, hogy hiába gazdag és híres, ugyanazokkal a hétköznapi problémákkal küzd, mint bárki más. Az egyik legjobb példa erre Chrissy Teigen Instagram- és Twitter-csatornája, ahol valódi fotókat és sztorikat láthatunk egy valódi életből, őszintén és viccesen tálalva.

View this post on Instagram

Top nine 2018! Babies babies babies

A post shared by chrissy teigen (@chrissyteigen) on

Reméljük, hogy – bár ő valószínűleg nem fog szoptatós fotókat posztolni Instán – Meghan Markle is ezt az őszinte vonalat követi majd anyaként, és nem a színlelt tökéletességet hajszolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top