Szabadidő

Megdöbbentő! Ennyi magyar dolgozik külföldön

Egy friss felmérésből kiderül, hogy meghaladja a 300 ezret a más uniós országban munkát vállaló magyarok száma; csak az Egyesült Királyságban 98 ezer magyar dolgozik.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) adatai szerint 325 ezer magyar vállal más uniós tagállamban munkát, ők adják a 20–64 éves korcsoport 5,2 százalékát. Az eredmény alapján a huszonnyolc tagállamból tizenharmadik Magyarország, csak a nyugat-európai tagállamokban alacsonyabb a külföldi munkavállalás aránya, illetve a 2004-től csatlakozott 14 ország közül Cipruson, Szlovéniában és Csehországban.

Munkás a felújítás alatt álló VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskolában 2018. április 5-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A 20–64 éves korcsoport 6,250 millió embert jelent Magyarországon, és a külföldön dolgozó 325 ezerbe az ingázók is beletartoznak. A 325 ezer munkavállalóból körülbelül 75-80 ezer ingázhat Ausztriába és vissza, míg a brit statisztikai hivatal adatai szerint a szigetországban 98 ezerre tehető a magyar munkavállalók száma.

Jelenleg nyolcszor annyi román dolgozik külföldön, mint magyar; a visegrádi országok közül pedig csak Csehországban kisebb a külföldi munkavállalás mértéke, míg a lengyeleknél a negyedik legmagasabb a huszonnyolc tagállam közül.

A külföldön munkát vállalók száma a rendszerváltás előtt 70 ezer körül volt, a 2000-es évek elején lépte át a százezret, jelentősebben pedig 2012 után nőtt az arány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top