Szabadidő

Így védené a gyerekeket a zaklatástól az úszószövetség

A korábban kirobbant botrányok után gyermekvédelmi programot dolgozott ki a Magyar Úszó Szövetség. Magatartási kódex készült a sportolóknak, az edzőknek és a szülőknek, és lehet jelenteni, ha valaki megtud valamit.

Gyermekvédelmi programot indított a Magyar Úszó Szövetség, hogy elejét vegyék a molesztálásoknak, zaklatásoknak, a pedofíliának és a kiskorúak veszélyeztetésének – írja a Hvg.hu.

A magyar sport egyik legsikeresebb területéről sorra pattantak ki az ügyek az évek során: a többi között fény derült Kiss László akkori úszókapitány régi nemierőszak-ügyére, egy edző pedig meztelen képeket küldött fiatal lányoknak.

Az úszószövetség ezekre az ügyekre is próbált reagálni azzal, hogy Herczog Mária szociológus segítségével ajánlásokat dolgozott ki a hasonló esetek megelőzésére. A szövetség vezetésében történt változások miatt aztán ezek a törekvések háttérbe szorultak, de most már él az új gyermekvédelmi program az úszószövetség honlapján.

A program három magatartási kódexet tartalmaz – sportolóknak, szülőknek, edzőknek –, ezek betartására feláll egy apparátus is. Az úszószövetségnek lehet jelezni, ha valaki megtud valamit.

Lesz egy gyermekvédelmi testület is, amely kidolgozza és továbbgondolja a programot. A testület két tagja Danks Emese, a program kidolgozója és vezetője, az UNICEF korábbi magyarországi vezetője, valamint Törös Károly sportszakmai szakértő. Rajtuk kívül vannak külsős szakértők is: pszichológus, szociológus, jogász és szülő.

Az UNICEF 2014-es felmérése szerint a gyerekek 15 százaléka tapasztal szervezett sportolása idején beavatási szertartást, háromnegyedük érzelmi bántalmazást, 31 százalékuk számolt be szexuális zaklatásról, 39 százalékuk pedig fizikai erőszakról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top