Szabadidő

Amy Schumer: „Olyan régóta égettem két végén a gyertyát, hogy kezdtem elfogyni”

Amy Schumer Hollywood egyik legnépszerűbb komikája, mellesleg a nagy Jennifer Lawrence egyik legjobb barátnője. Úgy volt, hogy Londonban beszélgethetek vele, erre összeszedett egy csúnya vesefertőzést, és az orvosai megtiltották neki, hogy repülőre szálljon. Azért az interjú így is összejött.

Magyarországról sosem könnyű összehozni egy sztárinterjút: jellemzően csak az esemény előtt egy-két héttel válik biztossá a dolog, addig nem igazán érdemes megvenni a repjegyet sem. Tavasszal például arra vártam, hogy kiderüljön, találkozhatok-e Amy Schumerrel Londonban, de alig pár nappal a tervezett találka előtt még mindig homályban voltam tartva. Aztán kiderült, hogy miért. Amy egy csúnya vesefertőzést szedett össze, ami teljesen kikészítette, és bár azon volt, hogy ennek ellenére is részt vegyen filmje, a Túl szexi lány londoni díszbemutatóján, az orvosai nem találták jó ötletnek, hogy ebben az állapotban átrepülje az óceánt. 

Végül nem mentem Londonba, és már arról is letettem, hogy beszélgethetek Amy Schumerrel, amikor a semmiből befutott a hír: mégis ad interjút, csak telefonon. Ez azért nagy szó, mert Amy Schumer egyáltalán nem szeret interjúkat adni. Korábban már kifejtette, hogy sokszor érzi úgy, hogy a fizetését valójában nem a színészkedésért kapja, hanem azért, hogy a filmforgatások után elviselje valahogy a több napig, hétig tartó interjúmaratonokat. Ouch!

Egy házasság, egy támadás

Amy Schumer éve ugyan jól indult, de nem annyira jól folytatódott. Néhány hónapja titokban, nagyobb csinnadratta nélkül házasodott össze a sztárséf Chris Fischerrel, és úgy tűnt, megtalálta a boldogságot. Aztán tavasszal megjelent új vígjátéka, a Túl szexi lány, ami pusztán az előzetesével olyan gyűlöletcunamit zúdított a színésznőre, hogy az párját ritkítja. Az emberek még azelőtt halálra ítélték a filmet, mielőtt egyáltalán láthatták volna. Egy filmet, ami arról szól, hogy egy nem modellalkatú lány beveri a fejét, amitől azt hiszi, hogy modellalkatúvá vált, és ettől akkora önbizalma támad, hogy hirtelen minden összejön neki az életben. Schumert azzal támadták, hogy ő egyáltalán nem kövér, de a filmben mégis úgy tekint magára, amivel a Túl szexi lány elősegíti az átlagos testalkatú nők testképzavarát. Schumer érezhetően lelkére vette a támadásokat, hiszen a karrierje jelentős része a body shaming jelenség kigúnyolásáról szól. A támadásra azzal védekezett, hogy bárkinek lehet önbizalomhiánya, és olykor még a legszebb nők is kételkedhetnek önmagukban, ez nemcsak a szépségen múlik.

Amy Schumer felvette a kesztyűt, és visszaszólt az őt kritizálóknak (Fotó: Getty Images)

Szerinte mindenki fejében ott van egy kép önmagáról, ami nem feltétlenül egyezik a valósággal. A negatív sajtó sajnos a film fogadtatására is hatással volt, ugyanakkor érezhető, hogy Schumer számára fontos produkció a Túl szexi lány, hiszen még betegen is időt szakított rá, hogy beszélgessen róla.

Nézz meg egy exkluzív, csak nálunk látható filmrészletet a Túl szexi lány című filmből.

Az elmúlt években hihetetlenül sokat dolgoztál, és nemrég azt nyilatkoztad, hogy szeretnél lassítani. Elmondanád, hogy miért?

Olyan régóta égetem két végén a gyertyát, hogy már úgy éreztem, kezdek elfogyni. Az ember teste is küldi a figyelmeztető jeleket, és egy ideig megtehetem azt, hogy nem figyelek oda erre, de hosszú távon ennek mindig meglesz a böjtje. Lásd például a mostani esetemet. Nem tehetem meg, hogy nem veszem figyelembe a testem vészjelzéseit, mert annak az egészségem látja kárát.

A lassítás pontosan mit jelent? Kevesebbet filmezel, netán kevesebb stand up fellépést vállalsz?

Inkább csak annyit, hogy nem akarom az összes tevékenységemet egyszerre végezni, ahogy eddig tettem. Többé nem akarom úgy végezni a dolgom, hogy egyszerre dolgozom egy televíziós műsoron, írok egy könyvet, készítem és promotálom a filmem… Ezek sokszor önmagukban is egész embert kívánó feladatok, én meg próbáltam egyszerre végezni őket. A jövőben inkább azzal a módszerrel szeretnék élni, hogy egyszerre csak egy dologra fókuszálok. Filmforgatás közben például nem vállalok majd stand up fellépéseket, meg ilyenek… Igyekszem úgy élni, mint a hétköznapi emberek, akiknek egy állásuk van, és nem tíz egymás mellett.

Amy Schumer az elmúlt években picit túlvállalta magát (Fotó: Getty Images)

Az Instagram-oldaladon elárultad, hogy ezt a filmet a tizenkét éves önmagadnak készítetted. Ez az oka annak, hogy a film humora még belefér a 12-es korhatárkarikába?

A filmet nem én írtam, de abban feltétlenül egyetértettem az alkotókkal, hogy alacsony korhatár-besorolásra van szükségünk, mert azt szerettem volna, hogy a kamaszok is megnézhessék a Túl szexi lányt. Emlékszem, amikor beléptem a tinédzserkorba, sok gúnyolódással kellett szembenéznem, és ez egy ideig kicsit szégyenlősebbé tett, de szerencsére ott voltak a barátaim, akik végig mellettem állva segítettek elfogadni magam olyannak, amilyen vagyok. Máig nekik köszönhetem, hogy bármikor bátran a tükörbe tudok nézni.

El tudsz azért képzelni egy magasabb korhatár-besorolású változatot is a Túl szexi lányból?

Hát hogyne tudnék, de ez minden filmre igaz, nem? Bármelyik filmből lehetne készíteni egy magasabb korhatár-besorolású változatot.

A Túl szexi lány fő témája az önbizalom, illetve annak hiánya. Akkor érzed magad a leginkább magabiztosnak, amikor írsz, amikor stand up fellépésed van, vagy amikor filmben szerepelsz?

Furcsa módon olyankor érzem magam a legsebezhetőbbnek, amikor írok. Viszont amikor stand upolok, kilépek több ezer ember elé, és ők nevetnek a poénjaimon, az hihetetlen energiával és magabiztossággal tölt el.

Az egyik legviccesebb jelenet a filmben a bikinis szépségverseny. Úgy tudom, a forgatókönyvben alig egy-két mondatban elintézték a dolgot. Az egészet a helyszínen rögtönözted?

Tény, hogy a forgatókönyvben elég röviden elintézték a dolgot, de nem pusztán kamerák előtti rögtönzés volt. A rendezőkkel és egy koreográfussal együttműködve a helyszínen dolgoztuk ki a jelenetet együtt.

Alig néhány hónapja házasodtál, amihez innen is gratulálok…

Köszi szépen.

A Túl szexi lány című filmet 12 éves önmagának ajánlja (Fotó: Getty Images)

A házasélet inspirál a poénírásra, vagy könnyebb dolgod volt akkor, amikor a randizós tapasztalataidból csináltál viccet?

Szerintem ez is, meg az is tud inspiráló lenni. A helyzet az, hogy már sok-sok éve viccelődöm a bénán sikerült randijaimon, szóval ahogy az életben, úgy komikusként is ideje volt továbblépnem. Remélhetőleg fejlődőképes vagyok.

A műsoraidban és a fellépéseiden sokat beszélsz a családtagjaidról, barátaidról és szerelmeidről. Veszélyes dolog Amy Schumer közeli hozzátartozójának lenni?

Egyáltalán nem az. Ha beszélni szeretnék bármiről velük kapcsolatban, előtte mindig megkérdezem őket, hogy nem lenne-e ellenükre. Néha előfordul, hogy nemet mondanak, de nincs ezzel semmi baj. Mindig csak akkor beszélek az ismerőseimről a nyilvánosság előtt, ha erre ők az áldásukat adták.

A filmes áttörésedet a Kész katasztrófa című vígjáték jelentette, amit te magad írtál. Azóta viszont csak olyan filmekben tűntél fel, melyeken nem dolgoztál íróként. Ugye tervezel még saját magadnak filmforgatókönyvet írni?

Sőt, egyet már meg is írtam. Régóta beszélünk róla, de végre készen van a forgatókönyv – már amennyire készen lehet, hiszen akár a forgatáson is sokat változhat –, amit a testvéremmel, Jennifer Lawrence-szel (természetesen nem testvérek, csak legjobb barátnők – a szerző) együtt írtam, és együtt is fogunk szerepelni benne, csak még meg kell találnunk hozzá a tökéletes rendezőt. Ezen felül is vannak még ötleteim, szóval a kérdésedre válaszolva: igen, fogok még forgatókönyveket írni.

A Kész katasztrófán szorosan együtt dolgoztál Judd Apatow-val, aki a vígjátékok igazi géniusza. Mi az, amit el tudtál lesni tőle a közös munka során?

Annyi mindent, hogy azt most nem is tudnám mind összefoglalni neked. Az egyik legfontosabb leckéje az volt, hogy készüljek több alternatívával. Ha megoldható, akkor egy viccre ne csak egy, hanem több verzióm is legyen, sőt akár alternatív jelenetek is legyenek a tarsolyomban. Ha van rá pénz és lehetőség, akkor egy komédiában hasznos a túlforgatás: annyi verziót vegyünk fel egy jelenetből, amennyi csak lehetséges, és akkor biztosan nem lesz szükség pótforgatásokra.

Nem gonoszkodik, csak ha szükséges (Fotó: Getty Images)

Komikusként, gondolom, sokszor kell gonoszkodó poénokkal operálnod, hogy ezzel is feszegesd a határokat. Nehéz úgy gonoszkodni, hogy közben ne légy sértő?

Nem hiszem, hogy az én poénjaim gonoszak lennének. Kivéve olyankor, ha épp egy roastról (amikor komikusok gyűlnek össze egy ismert ember cikizésére – a szerző) van szó, mert annak pont ez a lényege.

Tavaly egy Irakból hazatérő katonáról szóló drámában, a Thank You for Your Service-ben is feltűntél. Azért vállaltad el, hogy ezzel is szélesítsd a palettád, és ne csak vígjátékokban szerepelj?

Nem voltak ezzel ilyen hosszú távú terveim, egyszerűen csak tetszett a forgatókönyv, és fontosnak tartottam, hogy általa beszélhessünk a poszttraumás stressz témájáról. (A filmért járó gázsiját Amy Schumer teljes egészében háborús veteránokkal foglalkozó alapítványoknak adományozta. – a szerző)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top