Szabadidő

Tíz évet utazik az időben a Bánkitó Fesztivál

2028-ról fog szólni a 2018-as Bánkitó Fesztivál. Meg persze sok zenéről. Ki is jött egy klip, amelyben a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert zenél a tavon. Ajánlónk.

Zene a tavon és a tó körül

Közel teljessé vált az idei Bánkitó zenei programja, de egy-két pluszfellépőt még beiktathatnak a szervezők. Az utóbbi években egyre erősebb volt a külföldi fellépők listája, idén jön például a dán Iceage, a kanadai SUUNS és a francia ACID ARAB, amelyek a saját underground közegükben mind elismert zenekarok, úgyhogy az sem baj, ha elsőre nem ismerős a nevük. 

A magyar zenekarok közül nagyjából ott lesz mindenki, aki az utóbbi években is ott volt. Itt egyáltalán nem a meglepetés a cél, inkább a klubszíntér népszerű előadóinak megbízható jelenléte, szóval lesz Fran Palermo, Szabó Benedek és a Galaxisok vagy Csaknekedkislány is. A frissebb arcok közül fellép az elektropop-lányduó, a Wave Twins, illetve a Rock Band for Old Men nevű gitáros vicczenekar.

A fesztivált reklámozandó készült néhány egysnittes videoklip is a tavon. Egyelőre az elsőt hozták nyilvánosságra, ebben Bérczesi Róbert, a szintén fellépő Hiperkarma frontembere ad elő egy eddig kiadatlan dalt:

2018 = 2028

A civil-kulturális programok mindig fontos, aktuális és nem egyszer rizikós témát piszkálnak meg a Bánkitón, ami ebben az évben 2028 és a jövő lesz” – írják a szervezők közleményükben. Idén is civilekkel, zenészekkel, színészekkel és művészekkel lehet majd együtt gondolkodni arról, merrefelé tart a világ. Napelemes mobilházból vagy robotkacsából lesz majd több? És melyik ellen kell harcolni? És mennyivel lehet még modernebb a modern művészet? És mindenekelőtt, ezek hogyan fognak a társadalomra hatni? Ilyen kérdéseket dobnak fel a sajtóanyagban.

Bánkitó Fesztivál (fotó: Szemerey Bence)

Nemcsak a fesztiválozóknak, hanem különböző civil szervezeteknek is tartanak majd workshopokat hasonló kérdésekről. Éjjel pedig a jövőről való elmélkedés az erdőben folytatódik, zenére. A Mocsár nevű új helyszínen lép majd fel a „babaarcú metálbanda”, a SONYA, illetve Emekajji és PMK hip-hop szuperduója, az EPMK. Számítani lehet még rajtuk kívül a magyar footworkös Uffalo Steezre, az imprós-kreatív-élő Peter Problemre, a Bánkon sokadjára fellépő Lucrecia Protellorra, és a Dél-Afrikából érkező rapper/producer/dj-re, RxSolóra is.

A fesztivál már hagyományosnak mondható képzőművészeti oldala idén az utópia és a disztópia hívószavai mentén állt össze. A felhívás címe: Nem irigylem a fiatalokat, mert övék a jövő, a Don Tamás kurátor által meghívott művészek pedig többek között az oktatás, a környezettudatosság, a globális felmelegedés, a lakhatási problémák, a genderkérdések és a rászorulók élelmezésének témáival foglalkoznak.

A Bánkitó Fesztivált július 11. és 15. között rendezik, a honlapon lehet még nézegetni a programokat és jegyet venni.

(Címlapi kép: Szemerey Bence)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top