Szabadidő

Anya lett a DJ-miniszterelnökből

Az új-zélandi miniszterelnök 30 éve az első kormányfő, aki hivatali ideje alatt szült. Hat hétig marad csak otthon, aztán már megy is vissza dolgozni.

Jacinda Ardern még januárban jelentette be Instagram-oldalán, hogy kisbabát vár, magyar idő szerint ma reggel pedig már fel is került a képmegosztóra a következő fotó, amelyen az új-zélandi miniszterelnök és partnere, Clarke Gayford újszülött kislányukkal együtt mosolyognak. Egyelőre nem árulták el, hogy mi lesz a kislány neve, csupán annyit, hogy helyi idő szerint délután 16:45-kor született, 3,31 kilogrammal. Az új-zélandi miniszterelnök eredetileg június 17-re volt kiírva. Ardern januári posztjában azt írta, nagyon izgatottak, hogy bővül majd a családjuk, és ők is azon szülők közé tartoznak majd, akiknek a gyereknevelést és a munkát párhuzamosan kell ellátniuk.

A Twitter-felhasználók már le is csaptak a dátumra, a kislány ugyanis épp Vilmos brit herceg születésnapján jött világra. Szintén ezen a napon született Benzair Bhutto korábbi pakisztáni miniszterelnök, aki eddig az egyetlen kormányfő volt, aki hivatali ideje alatt szült – még 1990-ben. A 2007-ben egy merényletben meggyilkolt Bhutto lánya, Bakhtawar Bhutto szintén Twitteren gratulált Jacinda Ardernnek.

A 37 éves Ardernt a világ legfiatalabb miniszterelnöknőjeként tavaly októberben választották meg az új-zélandi kormány élére, amikor legyőzte a korábbi miniszterelnök Bill Englisht. Új-Zéland élén sem állt ilyen fiatal vezető 150 éve. Érdekesség, hogy politikai karrierjét megelőzően DJ-ként dolgozott, de már aktív politikusként is fellépett, például a 2014-es aucklandi Laneway zenei fesztiválon.

Jacinda Ardern a 2014-es Laneway fesztiválon pörgeti a lemezeket (Fotó: Getty Images)

Ardernnek több alkalommal meg kellett küzdenie a média szexizmusával, emlékezetes például egy idén februári szereplése, amikor a 60 Minutes című műsor riportere kizárólag a külsejével, öltözködésével volt elfoglalva és gyakorlatilag nem kérdezte politikai elképzeléseiről. De tavaly augusztusban is nagy vihart kavart, amikor egy másik tévéműsorban arról faggatták, hogy mikor tervez gyereket vállalni. Ardern akkor azt mondta, ez egy olyan kérdés, amit egyetlen nőnek sem szabadna feltenni.

„Nem én vagyok az egyetlen nő, aki két dolgot csinál majd egyszerre” – ezt már a Radio New Zealandnek adott interjújában mondta. „Nem én vagyok az első nő, aki dolgozik és közben gyereket nevel, rengeteg nő megtette már ezt korábban is.”

A miniszterelnök élettársa, Clarke Gayford egy tévés dokumentumsorozat műsorvezetőjeként dolgozik, de a következő hónapokban ő marad majd otthon a babával, amíg Ardern az ország vezetésével foglalkozik. A következő hat hetet azért még ő is otthon fogja tölteni, ez idő alatt Winston Peters miniszterelnök-helyettes irányítja majd az új-zélandi kormányt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top