Szabadidő

A delfinek néven szólítják egymást, és életre szóló barátságokat kötnek

A tengeri emlősökről már eddig is lehetett tudni, hogy elképesztően okosak, most azonban egy sor új érdekesség derült ki a palackorrúakról.

Sokan a delfineket tartják a bolygó legokosabb élőlényeinek, ha pedig az nem is igaz, az tény, hogy a palackorrú delfinek agya az emberekénél jóval nehezebb. Ez persze nem jelenti azt, hogy készségszinten deriválnának két szaltó és némi heringcsócsálás között, de az is biztos, hogy a legtöbben ismerünk olyanokat, akiket bizony a delfinek mögé sorolnánk, az intelligenciát tekintve.

A University of Western Australia kutatói nemrég további megfigyeléseket végezve érdekes felfedezéseket tettek: a hím delfinek szoros barátságokat alakítanak ki, amelyeket egész életükben ápolnak is. A barátság jeleként hasi úszóikkal megérintik egymást és szinkronban úsznak, hogy kifejezzék egymás iránti szeretetüket.

Egyedi hangokat használnak saját magukra – nevük van! (Fotó: NOAA.gov)

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a delfinek egyedi hangokkal azonosítják magukat, gyakorlatilag, mintha bemutatkoznának a többieknek. Társaikat – és riválisaikat egyaránt – szintén ezek alapján a hangjelek alapján ismerik fel, és hosszú időn át képesek emlékezni arra, hogy kivel vannak jóban és kivel kevésbé.

A hím delfinek közös úszással fejezik ki a barátságot (Fotó: NOAA.gov)

A delfinek kisebb – 2-3 hímből álló csoportjai – egymással is kialakíthatnak időleges, lazább szövetségeket, ennek feltehetően a nagyobb halrajok becserkészésekor van nagyobb jelentősége. A kisebb csoportok pedig a nőstények felkutatásakor segítik egymást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top