Szabadidő

7 sztár, aki egy rossz döntéssel kicsinálta a karrierjét

Egy karrier felépítése évek, sőt évtizedek munkája lehet, ám a tönkretételéhez elég egy-két rossz döntés. Jennifer Grey, Cuba Gooding Jr., Brendan Fraser vagy újabban Scarlett Johansson példája azt mutatja, hogy egy virágzó karrier nagyon gyorsan eltemethető.

Jennifer Grey és az orrplasztika

A csúcson: Dirty Dancing (1987)

Mélypont: 1989-től mostanáig

Hírességként feküdtem fel a műtőasztalra, és egy senkiként jöttem le onnan

– foglalta össze saját szavaival a nyolcvanas évek végén a Dirty Dancingnek köszönhetően hatalmas sztárrá váló Jennifer Grey a pillanatot, amikor megműttette az orrát egy plasztikai sebésszel alig két évvel a hatalmas filmsikere után. A műtét olyan jól sikerült, hogy alig lehetett utána ráismerni a színésznőre, amivel sikeresen meg is pecsételte a sorsát: az emberek a Dirty Dancingből ismert Jennifer Grey-t akarták viszontlátni, nem pedig egy színésznőt, aki valamennyire hasonlít rá. Ez volt az ára annak, hogy gyerekkora óta túl nagynak tartotta az orrát…

Jennifer Grey ma már valószínűleg bánja az orrműtétet (Fotó: Getty Images)

Wesley Snipes és az adócsalás

A csúcson: Penge (1998)

Mélypont: 2010, amikor börtönbe vonult

Ha valaki ismert név lesz Hollywoodban, elég zsíros fizetéseket akaszthat le. A zsíros fizuk után azonban vaskosan kell adózni is, kivéve ha az embert Wesley Snipesnak hívják. Emberünk még 1999-ben kezdte a masszív adókerülést, és néhány év alatt 7 millió dollár kapcsán döntött úgy, hogy jobb helyen van az ő zsebében, mint az államkasszában. Az eredmény: sok éven át tartó pereskedés, vaskos pénzbüntetés és némi börtön, de ami talán ennél is rosszabb: mindez bőven elég volt arra, hogy rámenjen Wesley Snipes színészi karrierje.

Wesley Snipes a börtönben gondolhatta át, hogy mennyire volt jó ötlet adót csalni (Fotó: Getty Images)

Mel Gibson és a zsidózás

A csúcson: A teljes ’90-es években.

Mélypont: A 2006-os részegen zsidózás a letartóztatásakor.

Mel Gibson már évek óta küzdött az alkoholizmusával, amikor 2006 nyarán, Los Angelesben egy rendőri igazoltatáson lekapcsolták ittas vezetésért. Hollywood aranytojást tojó tyúkja nem viselte túl jól, hogy a zsaruk nem engedik részegen hazavezetni, és egy masszív zsidózásba vezető („A világ összes háborújáért a zsidók felelnek”) kifakadáscunamit ömlesztett a rendőrökre. Pechjére az egyikük zsidó volt, és az erről készült felvételt eljuttatta a sajtónak. Mel Gibson azóta nem győz bocsánatot kérni, és bár a színészi karrierjére nagyjából keresztet vethet, A fegyvertelen katona sikere azt mutatja, hogy rendezőként azért még gondolnak rá.

Brendan Fraser és a kaszkadőrmunka

A csúcson: A múmia (1999)

Mélypont: Az évtized első fele

Nem mindenki születik Tom Cruisenak. Amikor Brendan Fraser karrierje beindult Hollywoodban, úgy érezte, hogy neki színészként és akcióhősként az a dolga, hogy minden akciójelenetben száz százalékig odategye magát, és ne igényeljen kaszkadőrt, hanem ő maga vegye fel a veszélyes mutatványokat. Ezt olyannyira túlzásba vitte, hogy A múmia harmadik részének forgatásánál a ruha alatt mindenütt jeges borogatásokat hordott magával, hogy valahogy elviselje a fájdalmait. Mivel ez így nem mehetett tovább, és még az is benne volt a pakliban, hogy lebénul, egy éveken át tartó műtétsorozattal rakták rendbe (többet között többször műtötték a gerincét és a térdét), már amennyire ez sikerülhetett ilyen tömény igénybevétel után. Ebben az időszakban jóval kevesebbet dolgozhatott, amit a karrierje is rendesen megsínylett. Szépfiús imidzsének is búcsút inthetett, manapság pedig főleg sorozatok epizódszerepeiben és animációs filmek stáblistáján lehet találkozni Brendan Fraser nevével.

Aki utoljára a kilencvenes évek vége felé látta Brendan Frasert, ma már nem biztos, hogy ráismerne (Fotó: Getty Images)

Cuba Gooding Jr., a kis válogatós

A csúcson: Jerry Maguire – A nagy hátraarc (1996)

Mélypont: A 2000-es években készült munkái.

Nem mondhatni, hogy Cuba Gooding Jr. megdolgozott volna a sikerért, inkább csak az ölébe pottyant. Amikor az 1996-os Jerry Maguireben azt kiabálta, hogy „Virítsd a lóvét!”, az rögtön Oscart ért, és sorban álltak az ajtajánál a legnagyobb rendezők, hogy együtt dolgozhassanak vele. Nem kellett neki az Amistad, nem kellett neki a Hotel Ruanda, inkább a könnyű pénzkeresetet preferálta, és csupa szemétben vállalt szerepet, ráadásul a pökhendi stílusával akkortájt sok nagy nevet megsértett Hollywoodban. A rossz híre hamar elterjedt, az igazán izgalmas rendezők nem akartak vele dolgozni többet, ő pedig egyre mélyebbre küzdötte le magát: Cuba Gooding Jr. nevével ma már főként az egyenesen DVD-re szánt filmek polcain lehet találkozni.

Cuba Gooding Jr. karrierje meredeken ívelt felfelé, aztán ugyanolyan gyors zuhanás következett (Fotó: Getty Images)

Shia LaBeouf és a lázadás a siker ellen

A csúcson: Transformers (2007)

Mélypont: Amikor beszólt Spielbergnek, akinek a karrierjét köszönheti.

Shia LaBeoufot sokáig az új Michael J. Foxként emlegették Hollywoodban, aki csodagyerekként robbant be az álomgyárba. Csakhogy ő nem szupersztár akart lenni, hanem elismert művész, ezért számos önromboló performanszt adott elő, hogy megutáltassa magát az emberekkel. A Berlini Filmfesztiválon papírzacskóval a fején lépett a vörös szőnyegre, élő közvetítésben mutatta a neten, amint egymás után nézi a saját filmjeit egy New York-i moziban, szándékosan mosdatlanul és büdösen forgatta a Harag című filmjét a kollégái nagy örömére, beszólt felfedezőjének, Spielbergnek, aki szerinte nem is filmrendező, hanem inkább egy filmgyár, plágiumbotrányba keveredett, és a sort még sokáig lehetne folytatni… A nyers tehetségéhez nem fér kétség, ám azt mindenesetre elérte, hogy Hollywood mainstream része soha többé ne akarjon együtt dolgozni vele. Valószínűleg valahol ez lehetett a célja is, szóval gratulálunk, sikerült.

Shia LaBeouf papírzacskóval a fején a 2014-es Berlinalen

Amanda Bynes és az ittas vezetés

A csúcson: Miről álmodik a lány? (2003)

Mélypont: 2010-es visszavonulása óta.

Nem kell ahhoz Lindsay Lohannek születni, hogy féktelenül bulizó, részeges, megbízhatatlan színésznőként tartsanak minket nyilván. Amanda Bynes is inkább a bulvármagazinok lapjairól, mint a filmekből lehet ismerős, bár kétségtelenül volt egy-két év, amikor őt tartották a következő nagy dobásnak. Csakhogy Amanda Bynes ezt nem kezelte túl jól, és inkább partikirálynőként aratott. A problémái miatt 2010-ben ideiglenesen visszavonult a filmezéstől, és bár szeretett volna visszatérni, néhány ittas vezetés (egyszer például részegen belehajtott egy rendőrautóba), cserbenhagyásos gázolás és felfüggesztett jogsival való ittas vezetés miatt is meggyűlt a baja a rendőrséggel, aminek következményeként mostanáig sem tudta összehozni a nagy visszatérést.

Amanda Bynesról több az olyan fotó, ahol zavarában az arcát takarja (Fotó: Getty Images)

+ 1

Scarlett Johansson és a nem PC szerepválasztások

A csúcson: Lucy (2014), Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)

Mélypont: Mostanában.

Scarlett Johansson még nem építette le a karrierjét, de maga alatt vágja a fát (Fotó: Getty Images)

Nem kell ahhoz világraszóló bűnt elkövetni, hogy egy karrier veszélybe kerüljön, elég néhány támadható szerepválasztás. Scarlett Johanssonnak ez összejött, ráadásul kétszer is. Azt még csak túlélte valahogy, amikor a Páncélba zárt szellem kapcsán azzal vádolták, hogy az eredeti anime szellemében egy japán színésznőnek kellett volna játszania a szerepét, és az, hogy őt választották, csak része Hollywood fehérre mosásának (amikor valamilyen etnikumhoz tartozó szerepeket fehér színészekre bíznak), de az már neki is soknak tűnt, ami a Rub and Tug esetében történt. Az igaz történet alapján készült filmben a színésznő egy bűnözővé vált transzneműt játszott volna, ám a transznemű közösség csúnyán nekiment, és bár eleinte azzal védekezett, hogy Jeffrey Tambort vagy Jared Letót egy hasonló szerepért körbedicsértek, a támadások intenzívebbé válásával kénytelen volt visszavonulót fújni és otthagyni a szerepet. Egyelőre ezzel megmenekülni látszik, de még egy-két ilyen húzás, és a Marvel is elveszi tőle a Fekete Özvegy szerepét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top