Szabadidő

9 hónapja undorító szennyvíz ömlik a Dunába a Rudas fürdőből – frissítve

A horgászok többször is szóltak, hogy tamponokat, vécépapírt tartalmazó szenny ömlik a folyóba. A hatóság kötelezte a fenntartót a csatornarendszer kijavítására, de a hibát csak részben sikerült kiküszöbölni.

A budapesti horgászok még tavaly decemberben posztoltak sokkoló fotókat arról, hogy a Rudas fürdőből gusztustalan szennyvizet eresztenek a Dunába. Ürüléket, vécépapírt, tamponokat és betéteket tartalmazó kommunális szenny ömlött a folyóba.

A katasztrófavédelem vizsgálata után kiderült, hogy a felújításkor egy aknát nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben. A hatóság kimondta, idén május 1-ig rendezni kell a problémát – írja a 444.hu.

A horgászok azonban a határidő után továbbra is látták az undorító dolgokat a Dunába folyni. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. szerint ők megcsináltatták a szükséges javításokat. A Fővárosi Csatornázási Művek újabb vizsgálatot rendelt el.

A Rudas fürdő 2014-ben (MTI Fotó: Kovács Attila)

Augusztus elején megállapították, hogy a korábbi hibát tényleg kijavították, ám egy másik vizesblokk szennyvize még mindig a Dunába ömlik, így a problémát csak részben oldották meg.

Ismét kötelezték a BGYH-t, hogy szüntesse meg a szennyezést, azt viszont egyelőre nem tudni, erre mikor kerül sor.

Bár a Dunába ömlő szennyvíz még mindig gusztustalanul néz ki, a medencevizekkel keveredve, hígítva ömlik a Dunába, és a vizsgálatok szerint a szennyező anyagok koncentrációja olyan alacsony, hogy bele lehet engedni az élővízbe.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után közleményt küldött lapunknak a BGYH, amit változtatás nélkül közlünk:

“2010-ben – még az előző, MSZP-SZDSZ-es városvezetés alatt – a Budai Duna-parti főgyűjtő megépítése során megbízott projekt menedzsmentjeként eljáró Enviroduna Kft. feladata volt a Ø 60-as bekötőcsatorna megépíttetése, valamint a Rudas fürdőben már a korábbi években szétválasztott szennyvíz rákötést is a kivitelezőnek kellett volna elvégeznie.

Ez sajnálatos módon nem történt meg, amelyről a BGYH Zrt.-nek nem volt tudomása, hiszen a szennyvízgyűjtő akna a Rudas fürdő területhatárán kívül található. Jelenleg ez a szennyvíz a használt medencevízzel együtt a Társaság magáncsatornáján keresztül folyik bele a Dunába, amiről a 2011-ben kiadott vízjogi üzemeltetési engedély is szól. Az augusztusban kapott hír kapcsán, Társaságunk és az FCSM munkatársai folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kialakult helyzetet minél előbb megoldják.

Fontos megjegyezni, hogy a kifolyó, hígított szennyvíz minősége a Dunára előírt valamennyi határértéknek megfelel.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top