Szabadidő

Eladó egy egész falu, étteremmel, szántóföldekkel együtt

A települést eredetileg gátépítő munkások elszállásolására hozták létre, de már évtizedek óta elhagyottan áll.

A szóban forgó Lake Waitaki nevű falú Új-Zéland déli szigetén található, festői környezetben, hegyvidéki panorámával. A XX. század harmincas éveiben alapították a Waitaki-gátat építő, illetve karbantartó munkásoknak, csúcsidőben 1200 lakosa is volt, amióta azonban a gát üzemeltetését teljes mértékben automatizálták 1989-ben, a kis falu családi házai, étterme, panziója és garázsai is üresen álltak.

A falu mellé 14 hektárnyi művelhető föld is jár, valamint a környék vízgazdálkodási jogai is – a települést azért akarják értékesíteni, mert az elmúlt időben Új-Zéland lakossága egyre nagyobb mértékben urbanizálódik, a hasonló kis falvak pedig elnéptelenednek. Két éve egy Kaitangata nevű falucska vezetése indított globális reklámkampányt, hogy költözzenek oda azok, akiknek állásra és lakóhelyre van szükségük.

Lake Waitaki egyébként magánterületen fekszik, amelyet még 1991-ben vásárolt meg az új-zélandi államtól egy ingatlanbefektető. A leendő új tulajdonosnak „mindössze” 2,8 millió dollárt, vagyis valamivel több mint 804 millió forintot kell fizetnie új falujáért.

Az eladó falu festői környezetben terül el (Fotó: One Real Estate)

Bár a környéken élőktől is érkezett érdeklődés, ők csak egymillió új-zélandi dollárt vagyis rongyos 187 millió forintot kínáltak a területért. Más befektetők azonban luxusfarmot, borászatot vagy épp turisztikai központot képzelnek el az elhagyott kis falu helyére.

Egykor 1200 munkás otthona volt, immár 30 éve üresen áll (Fotó: One Real Estate)

Nemrég írtunk egy kaliforniai szellemvárosról is, amelyet szintén meg lehet vásárolni, potom egymillió dollárért, amiért cserébe a bányászati jogokat is gyakorolhatja az új tulajdonos a környék ezüstbányáiban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top