nlc.hu
Szabadidő
Lehidalsz, ha megtudod, mekkora meló volt megmérni Magyarország legmagasabb fáját

Lehidalsz, ha megtudod, mekkora meló volt megmérni Magyarország legmagasabb fáját

Több mint ötven méter mászás, dobózsinór, mérőszalag és egy akusztikus tomográf is szerepet kap a sztoriban. Le a kalappal a fa és a szakemberek előtt is.

Hivatalosan is lemérték Magyarország legmagasabb fáját a Somogy megyei Iharosberényi Erdészet területén, sőt ha már ezt megtették, az állapotát is felmérték, így elmondhatjuk, hogy a rekorder magyar duglászfenyő 51 méter 65 centi magas, körülbelül 140 éves, és korához képest kifejezetten jól van.

Aki laikusként azt gondolná, hogy ez valami pofonegyszerű munka volt, jókorát téved: lézerrel persze be lehet lőni, hogy nagyjából mekkora egy fa, és ezt meg is tette a duglász felfedezője dr. Pósfai György természettudós, dendromán, a pontos mérést viszont old school módon, mérőszalaggal kell elvégezni, ez pedig ugye azt feltételezi, hogy valaki felmászik a fára, ami azért 50 méter körül már nem az a kategória, mint nyári vakáción felmenni egy kis cseresznyéért a nagymama kertjében. A mérést támogató Stihl nem is bízta a véletlenre a dolgot: Lajkó Bendegúzt, az elhivatott faápolót és famászó oktatót hívták, aki a szakmában itthon a legjobb, de még így is küzdelmes volt a feladat, ugyanis a duglászon a legalsó ágak is harminc méter felett helyezkednek el, emiatt pedig nem volt könnyű feldobni rájuk azt a súllyal ellátott zsinórt, amellyel a mászókötelet húzták fel. Lajkó Bendegúzé a szó:

Először a fa »feléig« sikerült feldobni a dobózsinórral, majd az ún. első standból ágról ágra magam előtt dobva a kötelet sikerült megtenni a hátralévő 25 métert. Miután felértem, felhúztam egy mérőszalagot, és megszületett a hivatalos eredmény.

A teljes művelet hozzávetőlegesen másfél óráig tartott, Lajkó azt mondja, ez volt az eddigi legmagasabb fája, és fantasztikus élmény volt a megmászása. Megértjük, sőt kicsit irigyeljük is, bár utánacsinálni soha nem mernénk, főleg ennek a képnek az ismeretében:

Lajkó Bendgúz mászik (Fotó: Stihl)

Egy fa korát egyébként kivágás nélkül nagyon nehéz meghatározni, Magyarország legnagyobb fáját pedig szerencsére nem akarják kivágni, de irodalmi és erdészeti adatokra támaszkodva annyit sikerült kideríteni, hogy az 1870-80-as években ültették, amikor a területen meghonosították az amerikai származású fajt. Ami minket illet, nekünk ennyi tulajdonképpen elég is, főleg annak fényében, hogy kiderült: a duglász a korához képest elég jó állapotban is van. Ezt már egy harmadik szakembertől, Horváth Tibor okleveles faápolótól tudjuk, aki szintén ott volt a helyszínen, és vizuális, illetve műszeres vizsgálatot is végzett, röviden a következő eredménnyel:

Az akusztikus tomográf, azaz a »faröntgen« segítségével kerestem korhadásra vagy belső szerkezeti elváltozásokra utaló jeleket, de szerencsére egyikre sem találtam példát. A gyökereken és a gyökérnyakon találtam kisebb sérüléseket, illetve a fa vastag külső kérge helyenként levált, de egy ilyen korú fánál ez teljesen természetes, és szinte nem is tekinthető valódi problémának.

Amit lehetett, megvizsgáltak a fán (Fotó: Stihl)

A vizsgálatban résztvevő szakemberek végül úgy határoztak, hogy „a fa villáselágazásából és a kiemelkedően nagy magasságából adódóan szükséges statikai megerősítés, méghozzá olyan módon, hogy a fa törzsének két ágát rögzítik egymáshoz”. Ez a duglász életét nem hosszabbítja meg, de Horváth Tibor szerint a szélsőséges időjárási jelenségektől, főleg az erős széltől megvédheti, ami mindenképpen jó hír.

A felmérésről nem mellesleg videó is készült, érdemes megnézni:

Horváth Tibor pedig nyilatkozott is a munkáról, szintén ajánlott tartalom:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top