nlc.hu
Szabadidő

Négyszögletes a fák törzse a panamai völgyben

Ebben a völgyben négyszögletes a fák törzse

Varázslatos látvány egy panamai völgyben, ahol szögletes a fák törzse.
Négyszögletes törzsű fák a panama El Valle de Anton völgyben

A Négyszögletes fák völgye nevű különleges hely akár egy mesében is szerepelhetne, de nagyon is valóságos terület a Panama-csatorna övezetétől néhány kilométerre északra, ahol a fák törzse tényleg szögletes.

A világon egyedülálló, négyszögletes törzsű gyapotfák egy csoportja a vulkáni eredetű El Valle de Anton nevű völgyben nő. A szögletes fatörzsek a turistákat és a tudósokat is zavarba hozza, a jelenségre az is bizonyíték, hogy az évgyűrűk is négyzet alakúak.

A Floridai Egyetem szakértői ezért facsemetéket vizsgáltak, hogy kiderüljön, más környezetben is megőrzik-e ugyanazokat a tulajdonságaikat, mint eredeti élőhelyükön.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, a szögletességnek köze lehet a völgyben uralkoldó sajátos körülményekhez. A

Mások úgy gondolják, hogy semmi különleges nincs a helyben, inkább a fafaj szolgálhat magyarázattal. A völgyben található fák többsége a Quararibea asterolepis nevű, Közép- és Dél-Amerikában őshonos faj, amely a törzs szokatlan formájáról ismert. A szokásos hengeres törzsforma helyett ennél a fánál szögletesebb, majdnem négyzet alakú a törzs.

A szögletesség azonban nem mindegyik fánál egyforma. A fiatal példányoknál látványosabb a dolog, magasabbra nőve kerekebbé válik a törzsük. Akármi is legyen a magyarázat, az biztos, hogy van valami varázslatos a helyben. 

Egy japán erdőben szintén különleges fák találhatók: egy 1973-ban elindított kísérlet miatt látványos, koncentrikus kör alakban nőnek a fák.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Instagram/jausiar; dejando.huella.en.familia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top