nlc.hu
Szabadidő
Nem létezett a tudós nő Csernobilban

Nem létezett a tudós nő Csernobilban

A bombasikerrel indult Csernobil sorozat tudós női karaktere soha nem létezett. Mégis, Uljana Komjuk egy olyan kompozit karakter, akinek fontos szerepe van a korabeli orvos és kutató nők reprezentálásában.

Sokan beszélnek mostanában az HBO új sorozatáról, a Csernobilról, ami az 1986-os ukrajnai atomkatasztrófát mutatja be egy minisorozatban.

A sorozat főleg azért drámai, mert valós történetet dolgoz fel, szereplői azokat jelenítik meg, akik ott voltak a nukleáris baleset után.

A közbeszéd azonban felkapta, hogy a sorozatban van egy karakter, aki soha nem létezett. Uljana Komjuk atomfizikus jön rá, hogy mi történt azelőtt, mielőtt a hatóságok 1986-ban a gyanútlan lakosságot tájékoztatták, hogy mi történt.  Uljana, akit Emily Watson játszik, azt kutatja, hogy mi vezetett valójában a robbanáshoz a csernobili atomerőműben, Pripjaty közelében, Ukrajnában.

A történetben társai valós embereket ábrázolnak, Uljana karaktere valójában több ember egyesülése. Ez a fantasztikus kompozit karakter, egy egész tudóscsoportot alakít egy személyben, akik megpróbáltak lemenni a csernobili események legaljára.

Az HBO megerősítette a honlapján a szóbeszédet:

A szovjet atomfizikus, Komjuk elkötelezett a csernobili katasztrófa rejtélyének megoldására. A karaktere a balesetet vizsgáló több tudós karakterére, szerepére épül.

Nem meglepő, hogy a 80-as években nem volt sok női tudós, aki a nukleáris tragédia után jelen lett volna, de Uljana fontos karaktere a sorozatnak. A film alkotója, Craig Mazin elmondta, hogy Uljana feladata, hogy tükrözze az igazi – az orvostudomány és a tudomány területén a szovjetunióban kiemelkedő szerepet játszó – nőket.

Mazin azt mondta:

Nagyon kevés nő volt akkoriban a Szovjetunió uralkodó politikai szervezetében. De a tudományok területén a szovjetek progresszívek voltak, különösen az orvostudomány területén, ahol a nők aránya meglehetősen nagy volt. Uljana Komjuk kompozit karaktere, ezeket az üzeneteket hordozza.

Via: Ladbible

Kiemelt kép: HBO

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top