Szabadidő

Ciki zacskókkal szoktatná le az embereket a műanyagról egy piac

Az ötlet kiváló, bár elképzelhető, hogy a fura szatyroknak rövidesen óriási rajongótáboruk alakul ki.

A műanyag hulladék korunk egyik legégetőbb problémája, a természetben csak hosszú idő alatt lebomló mesterséges molekulák ma már szinte szó szerint mindenhol ott vannak, a legelhagyatottabb tengerpartoktól a Mariana-árok mélyéig. A környezetvédő szervezetek és a környezettudatosabb országok kormányai rengeteg erőfeszítést tesznek, hogy megpróbálják visszaszorítani a műanyagok, különösen az egyszer használatos műanyagok alkalmazását. A szívószálakat például már egyre több helyen tiltják be, ez azonban csak a felszín karcolgatása.

Minden percben egymillió műanyag zacskót használunk (Fotó: iStockphoto)

A műanyagból készült zacskók is hasonlóan károsak, főleg, hogy azokat a legtöbb esetben csak egyetlenegyszer használjuk, aztán megy a kukába, vagy jobb esetben a minden háztartásban megtalálható, zacskótároló szatyorba – amely egy idő után, teljes tartalmával együtt a szemétben végzi.

Bár ma már egyre több boltban kérhetünk papírzacskót, sőt, a környezettudatosabb fogyasztók saját, textilből vagy más környezetbarát anyagból készült szatyorral indulnak bevásárolni, a műanyag zacskók bizony még így is sok helyen megtalálhatók.

Ez ellen próbál fellépni a kanadai East West Market, ahol ötletes megoldással igyekeznek távol tartani a vásárlókat a műanyag zacskók használatától: olyan feliratokat helyeztek el ugyanis a szatyrokon, amelyekkel valószínűleg senki sem mutatkozna szívesen az utcán.

Ezeket a műanyag zacskókat garantáltan megnézik majd az utcán! (Fotó: East West Market/Facebook)

Az egyik zacskón például a „bizarr felnőtt-videotéka” felirat szerepel, egy másikon a „vastagbélápolás”, míg a harmadikon a „dr. Toews Nagybani Szemölcskenőcs-kereskedése” látható.

Az East West Market a saját Facebook-oldalán közzétette az alábbi videót is, amelyből kiderül, hogy minden egyes másodpercben körülbelül egymillió műanyag zacskót használunk, amelyek java részét egy használat után eldobjuk.

A videó azzal az üzenettel zárul, hogy ha a vásárlók szeretnék elkerülni, hogy szégyellni kelljen a zacskóikat, inkább hozzanak magukkal újra felhasználható szatyrot vagy táskát. A magunk részéről Magyarországon is támogatnánk egy hasonló kezdeményezést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top