Szabadidő

Gyanús port kaptak levében a „hetero pride” szervezői

Valószínűleg az ügyben eljáró rendőrök is meglepődtek, amikor felbontották a borítékokat.

Nemrég ért véget a Pride-hónap, most hétvégén pedig a Budapest Pride felvonuláson ünnepelhetnek az LMBTQ-közösség tagjai és támogatóik. Ahogy az ilyenkor sajnos lenni szokott, azonnal előkerülnek a kommentelők, akik szerint „minek vonulgatnak ezek, hát nincs heteró büszkeség napja sem!”


Tekintsünk most el attól, hogy a fenti mondat milyen mértékű rosszindulatról és a realitásérzék csaknem teljes hiányáról tanúskodik – hiszen a nem heterók éppen az ilyen és ehhez hasonló beszólások és intolerancia ellen próbálnak küzdeni, azt pedig ugyancsak nehéz otthon, a négy fal között. Viszont innen is nagy tapsot küldenénk a Super Happy Fun America – tényleg ez a nevük! – alapítóinak, akik nemcsak hőbörögtek a szivárványos zászlók láttán, hanem kemény, férfias férfiak módjára a tenyerükbe pöktek, és nekiálltak megszervezni a hetero pride-ot.

A hetero pride felvonulást szervező Super Happy Fun America hivatalos (!) logója (Fotó: SHFU)

Jelen állás szerint meg is kapták az engedélyt a rendezvényre, amelyre augusztus 31-én kerül majd sor, bár azt nem tudjuk, hányan vesznek majd részt rajta, de az biztos, hogy rendkívül szórakoztató lesz. Ezen a ponton jegyezzük meg, hogy a Daily Beast információi szerint a Super Happy Fun America (a továbbiakban SHFA) egyik alapítója, Mark Sahady egy Resist Marxism nevű formáció vezetője is, amelyet a weboldal egy szélsőjobboldali csoport fedőszerveként azonosított, egy 2018-as jelentés szerint pedig a csoport tagjainak kiszivárgott beszélgetéseiből kiderül, hogy nem idegen tőlük a nacionalizmus és az antiszemitizmus sem.

A gyanús boríték

Természetesen a szélsőjobboldali eszmék hirdetése sem megfelelő indok arra, hogy bárkinek fenyegető leveleket küldjenek, az meg különösen nem oké, ha esetleg borítékba zárva valamilyen mérget, kórokozót vagy vegyi fegyvert postázzanak, mindez egyébként természetesen törvényellenes is.

Az Egyesült Államokban mindennek ráadásul szomorú hagyományai is vannak, elég csak a 2001. szeptember 11. utáni antraxos borítékokra gondolni. Éppen ezért a SHFA tagjai is rendesen megijedhettek, amikor valamilyen porral megtöltött borítékok landoltak náluk.

Hívták is a rendőrséget, akik a szükséges biztonsági intézkedések után megerősítették, hogy a feladó nélküli borítékok tartalma nem más, mint – dobpergés – csillámpor!

GIF

A csillámporos tiltakozás az LMBTQ-aktivisták kedvelt eszköze, korábban már olyan homofób megjegyzéseikről ismert politikusok is kaptak belőle, mint Newt Gingrich, Mitt Romney vagy Michele Bachmann.

„Senkinek sem kívánnám mindezt” – nyilatkozta a Talking Points Memónak Samson Racioppi, a SHFA egyik tagja. A politikai témákkal foglalkozó oldal megjegyzi, hogy a SHFA tagjai teljesen komolyan gondolják, hogy a heteroszexuális emberek „elnyomott többséget” képviselnek az Egyesült Államokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top