Szabadidő

A te buborékod mitől pukkadna ki?

A Bánkitó Fesztivál központi témája idén a „buborék”. Teljes a program.

Magyarország legnagyobb kisfesztiválja, a Bánkitó idén is egy mindenkit érintő (és égető) társadalmi témára reflektál, a társadalmi és kulturális buborékokra. Azért lesz zene is.

Az idei Bánkitó zenei felhozatalában ismét képviselteti magát a magyar független zenei szcéna minden szeglete. Idén először érkezik Szabó Balázs Bandája, a Middlemist Red és a Fran Palermo rendhagyó módon közös koncertet ad, a Jazzékiel pedig 10 éves jubileumi lemezbemutatót tart majd. Társadalomkritikus hip-hop vonalról Krúbi és Dé:Nash húznak majd el pár ütemet, a fiatalokat pedig többek közt a Carson Coma reprezentálja majd.

Bánkitó Fesztivál (fotó: Szemerey Bence)

Aki viszont főleg azért látogatna el idén is Bánkra, hogy meghallgassa Szabó Benedeket vagy a Csaknekedkislányt a Tószínpadon, annak erre is lesz lehetősége – előbbi pénteken, utóbbi zenekar szombat este lép fel.

Kipukkadó buborékok

A szervezők szándékai szerint a Bánkitó nemcsak zenei fesztivál, de az együttgondolkodás terepe is, ahol minden évben egy, a magyar társadalmat különösen érintő problémakört dolgoznak fel a látogatók civil szervezetekkel és kortárs művészekkel közösen. Az idei téma a társadalmi-kulturális buborékok, összetartó és széthúzó erejük, megőrzésük és kipukkasztásuk. 

E köré szerveződnek a civil programok és a Bánkitó MOZI is, ahol a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a Malter Filmfesztivál jóvoltából minden nap lehet majd nézni dokumentum- és rövidfilmeket. 

Bánkitó Fesztivál (fotó: Szemerey Bence)

A színházi programok között pedig ott lesz a Mentőcsónak Egység és A Tudás Hatalom Cigány magyar című előadása, amely megrendítő őszinteséggel tárja elénk, milyen végtelen küzdelem kitörni egy buborékból, ha a többség benne akar tartani, a Stereo Akt European Freaks című nemzetközi koprodukciója pedig egy országokon átívelő, nézőkkel – és bánki lakosokkal – együtt építkező interaktív Európa-analízis, egy színházi fókuszcsoportos kísérlet.

Mellettük érkezik még a Táp Színház, a Tünet Együttes, a Trafó Gondolat Generátor és a Hungarikum Ügynökség is, így a Bánkitó tényleg hazánk legfüggetlenebb, legkortársabb és talán legfontosabb színházi fesztiválja lesz az évben!

Jegyárak és minden további infó erre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top