Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Ha nyár, akkor irány a kertmozi! De melyik?

Ha kánikulában is a városban rostokolunk, akkor azért érdemes este szabadtéri moziba menni, ha pedig nyaralni megyünk, akkor azért. Összeszedtük, idén nyáron hol lehet kertmozizni.

Számos mozi és egyéb játszóhely készült az idei évre kifejezetten nyári műsorral, ennek köszönhetően a hagyományosan uborkaszezonnak tekintett hónapokban jóformán nagyobb és változatosabb filmkínálatból lehet választani, mint év közben. De persze az is kapóra jön, hogy éppen idén 25 éves a Cirko-Gejzír mozi.

Cirko 25

Budapest egyik legkarakteresebb art mozija szeptemberben filmfesztivállal ünnepel: a CIRKO25 – Ami kimaradt elnevezésű rendezvényre olyan fontos filmeket válogatnak össze, amelyeket Magyarországon moziban még nem láthattak a nézők. Ezenkívül a szeptemberi eseménysorozatig minden hónapban más-más meglepetéssel készülnek. Július 11-én például ingyenes szabadtéri mozizásra hívják az érdeklődőket a mozi eredeti helyén, a Lőrinc pap téren.

Együtt megyünk (Forrás: Cirko Film)

Csütörtökön Marion Cotillard és François Cluzet új filmjét, az Együtt megyünk című francia vígjátékot mutatják be a téren – ez az Apró kis hazugságok folytatása, amely néhány éve nálunk is nagy sikert aratott. Sötétedéskor, 20.30-tól szabadtéren és a régi vetítőteremben, a Jaromir sörpincében is kezdődik majd vetítés.

Mikor és hol? Július 11., 20.30, Budapest, Lőrinc pap tér. Infók erre.

MOZI.KERT

Kellemes nyáresti kikapcsolódást ígérnek a filmvetítések szerdánként este 9-től a MOMkult belső, ligetes kertjében. A vetítések előtti egy órában akusztikus térzenével hangolódhatnak a nézők. A mozi regisztrációs jeggyel látogatható, melynek díja 200 forint. 

Sajnos július elején már levetítették az általában alulértékelt, ám a MOMKult környékén ezek szerint érdemeinek megfelelően kezelt Heath Ledger-filmet, a Lovagregényt. Legközelebb, július 10-én az őszi-téli szezon egyik kedvencét, a Csillag születiket adják, bizonyára jó lesz majd együtt énekelni Lady Gagáékkal. De júliusban jön még a Walter Mitty titkos élete Ben Stillerrel és az Ízek, imák, szerelmek Julia Robertsszel, ezekkel sem lehet nagyon hibázni. A sírós filmklasszikusok kedvelői az augusztusi A szív hídjai-vetítésre készüljenek!

Mikor és hol? Augusztus végéig minden szerdán este 9-től, Budapest, Csörsz u. 18. Itt a műsor

Mozikert (forrás: momkult.hu)

Benczúr Kerti Esték

A Postamúzeumnak is otthont adó, Benczúr utcai volt művelődési házban az egyik legizgalmasabb nyári szabadtéri filmklub működik. Olyan régi magyar filmeket vetítenek, amelyeket máshol biztosan nem lehetne mozikörülmények között megnézni. Így például július 18-án az első magyar sci-fit, a Szíriuszt Karády Katalinnal.

A további filmeknek már csak a rövid tartalomleírása is élményszámba megy. „Vera az uszodában figyel föl a jóképű Istvánra. Nem tudja a nevét, s azt is csak később fedezi föl, hogy kenyérgondjai vannak a fiatalembernek. Új öltönyt küldet neki, ám egy félreértés folytán a ruhadarab egy léha hivatalnok címére érkezik.” Ez a Cserebere című, 1940-es film szinopszisa, mi pedig már rendeljük is a jegyet (ami egyébként 1000 forint vetítésenként, de olcsóbb vele bemenni a Postamúzeumba). A régi magyar filmek előtt pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak új vizsgafilmjeit is vetítik.

Mikor és hol? Július-augusztusban több időpontban, este 9-től. Budapest, Benczúr u. 27. Program

Karády Katalin a Szíriuszban (Forrás: Filmarchívum)

Kalandorok Filmklub

A kutya–hangya barátság jegyében ingyenes „érzékenyítő közmozit” indított a Magyarhangya filmforgalmazó és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt. A helyszín a Városligetben, az 56-os emlékmű mellett található, találkozó minden hétfőn 20.30-kor. Ha felállt a helyszín, és kellően besötétedett, nekiállnak az aznap esti filmnek.

A következő hetek filmjei különleges és egyáltalán nem könnyű női tapasztalatokról szólnak: július 15-én a Nem vagyok boszorkány című szatírát vetítik a kortárs boszorkányüldözésekről, július 22-én pedig a Tangerine lesz műsoron, vagyis a legempatikusabb film a Los Angeles-i transznemű prostituáltakról.

Tangerine (Forrás: Magyarhangya)

A filmek ingyenjeggyel látogathatók, melyeket a helyszínen kapnak meg a látogatók. Mikró van, pattogatott kukoricát hozni ér. Körülbelül 15 kisebb, 2-4 fős csoportra elegendő pokróc szokott lenni a szervezőknél, meg szúnyogriasztós fáklya.

Mikor és hol? Egyelőre a július 15-i és július 22-i filmeket hirdették meg. Budapest, Városliget, az 56-es emlékmű mellett. Facebook-esemény.

Francia Hullám a Felliniben

A közkedvelt Fellini Római Kultúrbisztrót nyáron a Francia Intézet látja el filmekkel. Műsoron mindenféle vizes témájú film, például a Szabadúszók az életközépi válságban szenvedő férfi szinkronúszókról, vagy A mélység kalandora a felejthetetlen Cousteau kapitányról. Bónusz: a Kinetic Erotic nevű formáció koncertje, amely azt a „néha már-már elfelejtettnek tűnő hagyományt ápolja, miszerint a free jazz-re táncolni is lehet”.

Mikor és hol? Júliusban szerdánként 21.15-től. Budapest, Római-part (Kossuth Lajos üdülőpart 5.). Honlap műsorfüzettel.

Szabadúszók (Forrás: ADS Service)

Magyar filmek a Várkert Bazárban és a Kobuci Kertben

Aki a Szíriusznál és társainál frissebb magyar filmekre vágyik, annak a Várkert Bazár és a Kobuci Kert felé érdemes tájékozódnia. A Várkert Bazárban is a szerda a filmek napja, a következő hetekben meg lehet nézni az Egy napot, a Rossz verseket és a Napszálltát is, augusztusban pedig a Friss Hús rövidfilmes fesztivál legjobb filmjeiből válogatnak, illetve műsorra tűzik a moziforgalmazásba nem került, de izgalmasnak tűnő tévéfilmet, a Curtizt Kertész Mihályról, számtalan hollywoodi klasszikus kalandos életű rendezőjéről.

Rossz versek volt a Kobuciban is ezen a héten, július közepén pedig a Nyitvát adják. A vetítés után beszélgetés Nagypál Orsi rendezővel. A hó végén egy másik új vígjáték: Most van most, a vendég itt is a rendező, Szajki Péter.

Mikor és hol? A Várkert Bazárban szerdánként, este 9-től. Budapest, Ybl Miklós tér 2-6. Program. A Kobuci Kertben július 15-én és július 29-én vetítenek, este 9-től. Budapest, Fő tér 1. Program

Rossz versek (Fotó: Valuska Gábor)

Balatoni kertmozik

A balatoni kertmozizás külön műfaj. Az északi part jobban áll: Révfülöpön, Fövenyesen, Balatonakalin, Csopakon és Vonyarcvashegyen is van kertmozi, a déli parton Aligán, Zamárdin és Balatonlellén.

A révfülöpi, fövenyesi és akali mozi a balatonfüredi városi mozival kiegészülve családi vállalkozásként üzemel, olyannyira, hogy a fövenyesi mozivezető és családja nyaranta a kertmoziban is lakik – Pálffy Mátyás vezeti a fövenyesi és az akali mozit, édesapja, Pálffy Géza pedig a füredi és a révfülöpi egységeket. Pálffy Géza az nlc-nek elmondta, hogy tavaly 300 széklapot cseréltek le, a jegyhez pedig párnát és szúnyogriasztót is adnak, úgyhogy a kertmozik szerinte egyre kevésbé kényelmetlenek. Külön kiemelte, hogy a révfülöpi az egyetlen kertmozi, amely tényleg a Balaton partján található, Pálffy Mátyás pedig a fövenyesi kertmozi gyerekprogramjaira büszke: Gryllus Vilmos– és Ruttkai Bori-koncertet is tartottak már.

Vetítés a kertmoziban (Fotó: Soós Bertalan / Balaton Mozi)

Érdemes még kiemelni, hogy a csopaki kertmozi az egyetlen működő autósmozi idén nyáron, igaz, itt is csak 10 autónak jut hely a széksorok mellett.

Mikor és hol? Egész nyáron, premierfilmekkel, a kertmozikban este 9-től. A Balaton Mozihoz tartozó kertmozik műsora erre.

Harkány Szabadtéri Mozi

A harkányi művelődési ház előtti téren inkább a retró vonalat képviselik, ami egyáltalán nem baj. Elvégre hol máshol tudnánk megnézni moziban a Cápát, még ezen a héten? Borítékolhatóan A tanúra is jó néhányan beülnek majd július 18-án, a hó végén pedig az ordítozós magyar filmek egyik jeles darabja, a Csapd le csacsi! lesz műsoron.

Mikor és hol? Harkányban a művelődési ház előtt, csütörtökönként fél 9-től. Harkány, Kossuth Lajos u. 2. Program.

Cápa (Forrás: Universal)

Budapest Klasszikus Film Maraton

A nyári szabadtéri mozizást idén is a Budapesti Klasszikus Film Maraton zárja majd. A Filmarchívum vetítéssorozatának legnépszerűbb eseményei a budapesti Szent István-bazilika előtti vetítések – még nem tudni, hogy idén mit adnak majd a téren, de tavaly lement itt a Volt egyszer egy vadnyugat és A nagy kékség is.

Mikor és hol? Az idei Film Maraton szeptember 4-11. között lesz. A műsor még nem nyilvános, de itt kell majd keresni.

Vetítés a Budapesti Klasszikus Film Maratonon (Forrás: Déri Miklós / Filmarchiv.hu)

(Címlapi kép: Fövenyesi Kertmozi Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top