Szabadidő

Ha jót akarsz, soha nem engeded a cicádat sólámpa közelébe!

Hiába népszerű és trendi dekorációs eszköz, a macskatulajdonosok otthonában kész életveszély.
ruby sólámpa macska mérgezés

„Kérlek, kérlek, kérlek! Ha macskát tartasz, és van otthon sólámpád, feltétlenül gondoskodj róla, hogy a lámpát olyan helyre tedd, ahol a kedvenced semmiképp nem férhet hozzá!” – írta a Facebookon közzétett, mára vírusszerűen terjedő bejegyzése elején Maddie Smith. Az új-zélandi gazdi a poszttal nem pánikot akart kelteni, egyszerűen figyelmeztetni szerette volna a hozzá hasonló gazdikat egy veszélyre, amelyről szerinte sokan nem tudnak. Ahogy ő sem tudott róla egészen addig, míg érintettek nem lettek.

Szerda reggel arra ébredtünk, hogy a cicánk, Ruby meglehetősen furcsán közlekedik; szabályosan szédelgett, és a fejét is furcsán tartotta, amit mi annak tudtunk be, hogy fázik. Gyorsan bebugyoláltuk egy puha takaróba, befektettük a helyére, majd a férjemmel – ahogy azt ilyenkor szoktuk – dolgozni mentünk. Álmunkba se gondoltuk volna, hogy mire hazaérünk, Ruby állapota nem hogy nem javul, de még romlik is.

Maddie és férje azonnal orvoshoz vitték Rubyt, aki ránézésre megmondta, hogy a furcsa tüneteket neurológiai probléma okozza, ám arra, hogy a neurológiai probléma mitől alakult ki, csak a vérvizsgálatot követően tudott rájönni. „Az első laboreredmények még azt mutatták, hogy minden rendben van. Aztán megkaptuk a vérvétel eredményeit is, amiből kiderült, hogy Ruby testében borzasztóan sok a nátrium – egyszerűen szólva sómérgezése volt.

Maddie sokáig hitetlenkedve ült az állatorvosi váróban. Fogalma sem volt, mi mérgezhette meg kedvencét. Aztán – mint írja – egyszer csak derült égből villámcsapásként eszébe jutott: a sólámpa. „Ruby megszállottja volt a lámpának, mindig ott sündörgött körülötte. És bár nekünk ez nem tűnt fel, rendszeresen nyalogatta is. Végül ez okozta a macska mérgezését és a rémisztő tüneteit is.”

A gazdi a poszt végén elmondta, bár imádott macskájuk még nincsen túl a nehezén, a gondos kezelésnek és a gyógyszereknek köszönhetően Ruby állapota stabilizálódott. „Mint megtudtuk, az ilyen és ehhez hasonló mérgezések életveszélyesek a kedvenceinkre, kész csoda, hogy Ruby egyáltalán még él” – írta, majd arra figyelmeztette ismerőseit, hogy a sólámpa ugyanolyan addiktív a bársonytalpú kedvenceknek, mint a chips nekünk, embereknek.

„Bízom benne, hogy a posztom felhívja a figyelmet ezeknek a lámpáknak a veszélyeire. A történtek után a miénk egészen biztosan nem marad az otthonunkban.”

Nyitókép: RoseAvenueVet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top