Szabadidő

Így csinálhatsz energiamentes hűtőt otthonra vagy a telekre!

Nincs új a Nap alatt: a régi, jól bevált módszerek ma is működnek.

Egy nyár közepi áramszünet sokak rémálma, ilyenkor ugyanis a hűtőben tárolt finomságoknak valószínűleg lőttek, hacsak nem tudunk hirtelen előrántani valahonnan egy hűtőtáskát vagy egy akkumulátorról vagy szivargyújtóról is üzemeltethető minihűtőt, de még így is valószínű, hogy pár dolognak búcsút kell mondanunk.

De nem csak ilyenkor jön jól az alábbi ötlet, elvégre napjainkban szerencsére egyre több család áll át a környezettudatos vagy fenntartható működésre, így, ha valaki szeretné egy picit „zöldíteni” a háztartást vagy spórolna az energiaszámlán, akkor is jó hasznát veheti az évezredes módszernek.

Mázatlan agyagedények, hol vagytok?

Már az ókori Egyiptomban, sőt a suméroknál is bevált ez a megoldás, amely az agyag porózus természetét használja ki. Az energiamentes hűtőhöz két olyan agyagedényre lesz szükség, amelyek elférnek egymásban, lehetőleg úgy, hogy egy kis hely azért maradjon közöttük.

A nagyobb edény aljára pár centi vastag rétegben homokot kell önteni, majd belehelyezni a kisebb edényt. A fennmaradó hézagot is töltsük ki homokkal, majd a homokot itassuk át vízzel. Ezután a két edényt fedjük le vagy egy kerámiafedővel vagy egy nedves konyharuhával. Ezután hűvös, közvetlen napfénytől elzárt helyen kell tárolni.

A víz áthatol az agyagedény pórusain és ahogy elpárolog a felületéről, lehűti az edény tartalmát. A homokrétegre azért van szükség, hogy a folyamat lassabban menjen végbe, így az edény hosszabb ideig betölthesse a funkcióját. A homokot érdemes naponta újra átnedvesíteni, így hosszú időn át használható hűtőkészséghez jutunk. Mielőtt fizikus olvasóink dühödt leveleket írnának: természetesen ehhez a folyamathoz is szükség van energiára, azt azonban jelen esetben a Naptól kapjuk, nem az elektromos hálózatból.

Már az ókori rómaiak is előszeretettel használták (Fotó: iStockphoto)

Bár otthon természetesen ott a hűtőszekrény, az így létrehozott „biohűtő” arra is jó, hogy a kamrában tárolt zöldségek-gyümölcsök hosszabb ideig megőrizzék a frissességüket.

Érdemes a régi korok juhászaitól, pásztoraitól is ellesni egy trükköt és a következő kézműves vásárban járva beszerezni egy mázatlan agyagkorsót, kancsót is, amely még a legpusztítóbb kánikulában is kellemes, „pincehideg” hőmérsékleten tartja a bele töltött vizet. Jobb – és környezetkímélőbb – mint a napjainkban rendkívül divatos műanyag, üveg- vagy fémkulacsok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top