Szabadidő

Két koncert között párkapcsolati élveboncolás – készülj fel a meglepetésekre a Szigeten

Milyen érzés, amikor férfiruhába öltözött feminista nők mérnek végig kihívóan? És mit jelent tényleg megérintve lenni? Színházi programok a Szigeten.

A Sziget színházi programjai sosem a hagyományos színházról szóltak, ahol a figyelmes közönség némán néz végig egy többfelvonásos drámát. Persze van ilyen is, de a különleges helyszín és az egyszerre rengeteg színpadon zakatoló programok miatt a színházi események szervezőinek évről évre az jelenti a legkomolyabb kihívást, hogy elkapják és meg is tartsák a nézőket.

A francia Bilbobasso társulat Amora című előadása a 2018-as Szigeten (Fotó: MTI / Sóki Tamás)

A jó hír az, hogy idén ez elég könnyen sikerülhet, annyi rendhagyó előadást zsúfoltak a Színház- és Táncsátorba, amely a korábbi évekhez hasonlóan több színpadon, egész napos programmal várja a fesztiválozókat. A helyszín fellépői a világ négy kontinenséről érkeznek: Dél-Amerika, Ausztrália, Ázsia és Európa válogatott társulatai hozzák el a kortárstánc legjavát a helyszín színpadaira, sokszor az újcirkusz és a képzőművészeti installáció műfajába is kikacsintva.

A program a korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi társulatok mellett a hazai művészekre is fókuszál, a nagy hírnévnek örvendő táncosok mellett pedig feltörekvő tehetségek is színpadra lépnek. Ráadásul a színházi sátor környékén kezdeni a napot felér egy konkrét méregtelenítéssel, ugyanis minden nap közös frissítő tánccal kezdődik Nagy Csilla vezetésével. 

De hogy valami támpontot is adjunk a színházi programokhoz, kiválasztottunk nyolcat, ami nekünk a legizgalmasabbnak tűnik. Az utcaszínházi előadásokat most nem is vettük fel a válogatásba, mert azokról külön cikkben írtunk.

Tinilányok őszintén

A meghatónak és érzelemdúsnak ígért, Paisajes para no colorear című előadás a chilei és latin-amerikai tinédzserlányok ellen elkövetett sorozatos erőszakot mutatja be. A színpadon fiatal lányok mesélik el saját és mások igaz történeteit, miközben feltárul életük szomorú valósága, szülőhelyük múltja és jelene, valamint megfogalmazódik számtalan kérdés – a színpadon és a nézőkben egyaránt.

A darab hosszú kutatási folyamat eredményeként jött létre, mely során több mint száz kiskorú chilei beszélt az őt ért szörnyűségekről. Miközben a lányok történetét és saját véleményét hallgatjuk, fejünkben egyre dübörög a kérdés: miben segíthetnénk, hogy mindez soha többé ne történhessen meg?

Mikor? Augusztus 10., szombat 17 óra

Beethoven, csak nem úgy, ahogy megszoktad

A kanadai Cas Public társulat 9 című darabja egyszerre megható és elgondolkodtató: a társulat egy hallássérült táncossal dolgozott együtt, párhuzamot vonva Ludwig van Beethoven zenéje és a kortárstánc között.

Az előadás ajánlója Beethoven zenéjére összefonódó karokat, kezeket, arcokat ígér, amelyek sajátos mozgásszótárt hoznak létre a híres dallamokból, át is értelmezve Beethoven zenéjének jelentését.

Mikor? Augusztus 8., csütörtök 23.15

Népdalok a hivatalban

Egy hivatal napi működése, Kodály Zoltán műfaji újításai, improvizatív és kollektív zeneszerzői módszerek egy catwalk-koncert keretei között. A Soharóza kórus előadásának, Az Ügynek a koncepciója Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletéből és formájából ered: egy népdalokból építkező etűdsorozatban kíván képet mutatni a jelenlegi magyar társadalomról. Míg Kodály drámai eposzával az erdélyi falvak életébe nyújtott betekintést, addig Az Ügy alkotói korunk városának jellemző intézményébe invitálnak: egy hivatal napi működésének, az ott felsűrűsödő ügyes-bajos eseményeknek a keresztmetszetét mutatják meg.

A cél az egyéni igények és az általános szabályok konfliktusából fakadó élethelyzetek felvonultatása a maguk abszurditásában és hétköznapiságában. Minden hivatalba érkező ügyfél a saját banális, mégis egyedi történetének magányos hőse, aki az aznapi rejtélyt próbálja felfejteni, megoldani, letudni – bárki magára ismerhet bennük. Ebben az előadásban azonban a néző a másik oldalon ül: neki kell rendet vágni és egyensúlyt találni az előtte elvonuló problémahalmazban, miután szembesül a panaszok és kérvények sokaságával.

Mikor? Augusztus 11., vasárnap,17 óra

Mit jelent megérintve lenni?

A Deeper alkotói (Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre és Marcio Kerber Cannabaro) az érintésen keresztül kutatják a kapcsolati mintázatokat, a test társadalmi, fizikai és érzelmi rétegei közötti utat próbálják felderíteni.

Deeper (Forrás: Trafó)

Hogyan lehetünk egy olyan kapcsolatban, amely bizalmas és intim, de elegendő helyet biztosít az interakció szabadságának fenntartásához? Az érintés megtanítja nekünk, hogyan kell mélyebbre ásnunk, a gondolkodás és a látás uralmától mentesen. Átlépi a fizikai rétegeket, és utat tör az ismeretlenhez, a kimondhatatlanhoz. De meddig fokozható az intimitás? Az intimitáshoz közelség kell? Mit jelent megérintve lenni?

Mikor? Augusztus 10., szombat 19.30 és augusztus 11., vasárnap 18 óra

Feministák iskolai egyenruhában

A Svédországból érkező hat fantasztikus női táncos JUCK című koreográfiája a kortárstánc és az urbandance határán mozog. Az előadók  iskolai egyenruhába öltözve oszlatják el sorban az ideákat, melyek arról szólnak, milyennek is kéne lenniük a lányoknak.

Az alkotók szándéka szerint a JUCK tisztelgés a kifejezés és a szexualitás szabadsága, a feminizmus és nemiség perspektíváinak tágítása előtt. Egy egyszerű csípőmozdulattal magára vonja a nézők figyelmét, a mozdulat pedig folyamatosan fejlődik, míg végül a női szexualitás és szabadság védjegyévé válik.

Mikor? Augusztus 9., péntek 17 óra

Feministák férfiruhában

A nagy sikerű Queendom, Szabó Veronika előadása kizárólag női előadókat vonultat fel, a csapat pedig különkiadással jelentkezik a Szigeten. Míg az eredeti előadásban a női szerepekkel, reprezentációkkal és azok kiforgatásával, paródiájával foglalkoztak, ebben az előadásban a férfiaké a főszerep.

Queendom (Fotó: Halász László)

Drag king show-jukban megmutatják, mi rejtőzik egy parázsló férfitekintetben. Érzéki, gyengéd és egyszerre veszélyes játékot, helyzetet kínálnak a nézőknek a maszkulinitásról, a férfitekintet hatalmáról és a szexualitásról. Férfiak női testben, a humor eszközeivel élve.

Mikor? Augusztus 11., vasárnap 16.15 és augusztus 12., hétfő 16.15

Párkapcsolati élveboncolás zenével és tánccal

Ella Rothschild és partnere, Gershon Waiserfirer Izraelből érkeznek a Sziget színpadára, hogy bemutassák ellentmondásokkal teli kapcsolatuk hullámhegyeit és -völgyeit.  

Amikor összekötöd valakivel az életed, a szerelem mellett sorsközösséget is vállalsz vele. Sok mindent átélhettek együtt, legyen szó szerelemről, gyűlöletről vagy a megszámlálhatatlanul sok érzelemről a kettő között. Ezek az érzelmek képezik a darab alapját, ahol a zene és a tánc egy különleges nyelvvé olvad össze, melyen keresztül bepillantást nyerhetünk Ella és Gershon furcsa, humoros, de leginkább ellentmondásokkal teli kapcsolatába.

Mikor? Augusztus 11., vasárnap 23:15

Hol van az igazi otthon?

A maláj Orang Orang Drum Theatre The Memories című darabja a szebb élet és a túlélés reményében délre vándorló ősök történetén keresztül mesél a menekültek helyzetéről és arról az elszántságról, ami ahhoz szükséges, hogy mindent hátrahagyva nekivágjunk egy kockázatos, veszélyekkel teli útnak.

Az előadásban a maláj nép meséi elevenednek meg dobok, egzotikus dallamok és színházi elemek elegyén át – a cél az, hogy kommunikációs hidat teremtsenek a kultúrák között. A darab a migráció témáját járja körül, és olyan fontos kérdésekre keresi a választ, mint hogy hol van az igazi otthon, illetve lehetséges-e megtartani az ember identitását, nyelvét és kultúráját egy másik országban.

Mikor? Augusztus 10., szombat 23.15

A Színház- és Táncsátor minden további programjáról erre találhattok információkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top