Szabadidő

Tömegjelenetek alakultak ki Ed Sheeran szigetes koncertjén

Majdnem 100 ezren voltak kint a nyitónapon, a szervezők szerint megfelelően kezelték a tömeget.

Azt már előre lehetett tudni, hogy telt házas lesz az idei Sziget Fesztivál nyitónapja, amelyen Ed Sheeran volt a fő fellépő.

A brit sztár nagyszínpados koncertje alatt azonban többen pánikba estek, közülük többeket a pultosok kezdtek el behúzni és kiengedni – írja az Index.

Egyik olvasójuk arról írt, hogy a koncert közepe felé egy hangos sikítást hallottak, majd azt vették észre, hogy egy húszas éveiben járó lány üvöltve, magán kívül rohan a körmeit belemélyesztve a barátjába.

A koncert Facebook-eseményénél is többen panaszkodtak, egy nő azt írta: „Ilyen halálfélelmem még sosem volt, mint ma este. Kb. fél órán keresztül próbáltunk kijutni a lökdösődő, agresszív és kontrollvesztett tömegből. Rengetegen pánikba estek, vérfagyasztó élmény volt. Mi is egy büfén átmászva menekültünk meg.”

Volt, aki a kijutásra is panaszkodott, mivel Ed Sheeran koncertje után a tömeg jó része egyszerre akart kimenni a fesztiválról. Többen akkora sorról számoltak be, hogy hosszú ideig állt a tömeg, az emberek feltorlódtak, nem lehetett haladni.

A helyszínen tartózkodó kollégánk beszámolója szerint ugyanakkor a tömeg nagyon nyugodtan, fegyelmezetten viselkedett, vélhetően azért is, mert a szervezők már előre közölték, hogy rengetegen lesznek a nyitónapon, így számítani kell a tumultusra.

A Sziget szervezői az Indexnek azt írták: előre lehetett tudni, hogy telt ház lesz, ami 95 ezer embert jelent egy időben a fesztivál területén. Arra is számítottak, hogy sokan egyszerre indulnak majd hazafelé, ezt pedig egy rövid zápor még inkább felgyorsította.

„Figyelembe véve a K-híd teherbírását, a környező utcák és a közlekedési eszközök kapacitását, úgy döntöttünk, hogy »megtörve« a tömeg haladását, szakaszosan engedjük ki a látogatóinkat a fesztivál területéről, elkerülendő a »külső« torlódást, fennakadást. A kijutás a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett zajlott, a hatóságokkal szoros együttműködésben , a biztonsági terveknek megfelelően”

– közölték a szervezők.

Azt is írták, hogy a nagyszínpad előtt 60 ezer ember volt a koncerten, „elképzelhető, hogy egy ilyen volumenű eseményen néhányan, hirtelen szembesülve a tömeggel, megijednek, ritkán ugyan, de előfordulhatnak ilyen esetek”.

A szervezők szerint váratlan személyi sérüléssel járó esemény azonban nem történt, másfél órával a koncert után már gördülékenyen ki lehetett jutni a fesztiválról.

(Kiemelt képünk illusztráció. Közönség az amerikai Of Mice & Man metalcore együttes koncertjén a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 7-én. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top