Szabadidő

Magyar találmányért lelkesedik a világbajnok labdarúgó

Akár napi hat órát is eltölt a szenvedélyével.

Aki az elmúlt években nyitott szemmel járt különféle szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon, valószínűleg belebotlott már a Teqball nevű fura sportágba, ami olyan, mintha a labdarúgást – illetve, minden magyar lakótelep és strand kedvenc nyári időtöltését, a lábtengót – ötvöznék a pingponggal.

A Teqball ötlete Borsányi Gábor labdarúgó fejéből pattant ki pár évvel ezelőtt, azóta pedig már külföldön is egyre nagyobb az érdeklődés az új sportág iránt. A játék egyik leglelkesebb rajongója pedig nem más, mint a brazil világbajnok labdarúgó, Ronaldinho, aki a CNN hírcsatornának nyilatkozva elárulta, akár napi hat órát is képes eltölteni a kissé ívelt asztal mellett.

A Teqball lényege, hogy a játékosoknak úgy kell ide-oda passzolgatniuk lábbal a labdát, hogy az egyet pattanjon közben az ellenfél térfelén, akárcsak a pingpongban. Ronaldinho mellett több legendás focista is hivatalos Teqball-nagykövet lett az elmúlt években, köztük a portugál Luis Figo vagy a szintén világbajnok Carles Puyol.

A brazil focista azonban annyira rápörgött a magyar játékra, hogy testvérével már a brazil Teqball Szövetség megalapításán fáradoznak. „Amióta felfedeztem, azóta gyakran játszom a barátaimmal – mondta Ronaldinho a CNN sportműsorában. – Brazíliában pedig szinte mindenki ezt játssza, a strandon vagy bárhol máshol. Korábban is játszottunk már hasonlót, csak akkor még az asztal nélkül, de nagyon tetszik ez az új formátum.”

A new movement: TeqArt! 🎨🖼️ • • Check out this masterpiece of our beautiful game! 😱😍 • • Feeling inspired? Get to work!...

Posted by Teqball on Friday, July 19, 2019

A dél-amerikai focistáról sokaknak széles mosolya ugrik be először, amire szerinte az a magyarázat, hogy már gyerekkorában is mindennap csak azt a pillanatot várta, amikor végre labdába rúghat. Ronaldinho szerint, bár a lábtengó a brazil strandokon is gyakori látvány, esős időben nem játszható, a Teqball asztalt viszont bármikor be lehet vinni zárt térbe is.

„Ma már szinte minden fociklubnál vannak ilyen asztalok, bemelegítéshez vagy edzéshez” – tette hozzá a sztárfocista. Ez pedig nem csak Brazíliára igaz, olyan nívós alakulatok, mint a Real Madrid, a Chelsea, az Arsenal vagy a Paris Saint-German is felült a Teqball-vonatra.

„Sokat segít a játék gyakorlati elemeinek elsajátításában – magyarázta Ronaldinho. – Ha meg akarod tartani a labdát, folyamatosan mozgásban kell lenned, és fejlesztened kell a labdakezelésedet.

Ronaldinho akkor mosolyog a legszélesebben, ha egy focilabda közelében van (Fotó: Getty Images)

A sportágból már kétszer is rendeztek világbajnokságot, az elsőt éppen Budapesten, 2017-ben, a tavalyit pedig a franciaországi Reims-ben. Az egyéni, illetve a páros bajnokság győztesei tízezer dollárral gazdagabban térhettek haza.

Huszár Viktor, aki Borsányi Gábor mellett a Teqball másik feltalálója, azt is elárulta a CNN-nek, hogy a világbajnokságok után az asztalokat a vendéglátó városoknak adományozzák, hogy azokat iskolákban és parkokban tovább lehessen használni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top