nlc.hu
Szabadidő

Már megint egy férfi akarja megmondani a nőknek, hogy mit kellene csinálniuk

Fontos lenne, hogy ne terheljék labdarúgással Magyarországot!

Hát nem szuper, amikor egy férfi megmondja a nőknek, hogy mit kell csinálniuk?

 

Nehéz a publicista dolga 2021 Magyarországán, mert az elmúlt egy évben az ingerküszöbünk kollektíven edződött, így előfordul, hogy már olyan dolgok sem zökkentik ki az embert sztoikus – lemondó, beletörődő, apatikus, kataton, kívánt aláhúzandó – nyugalmából, amiért 2019 végén még forradalmat kiáltott volna. A koronavírusban pácolt közélet zaja mára olyan mértékű lett, hogy ember legyen a talpán, aki olyat tud mondani, ami ezt a társadalmi hangyafocit képes elnyomni.

Fájdalommal vegyes szomorúsággal jelentem, Révész Attilának – aki a Kisvárda labdarúgó csapatának sportigazgatója – sikerült! Sikerült akkora tapló ökörséget mondania, ami eljut az oltási tervnek nevezett kutyakomédiától, összevissza küldözgetett kormányzati SMS-ektől, az egy év után még mindig akadozó digitális oktatásnak nevezett online szakköröktől, vagy épp a járvány ellenére sokáig nyitva tartó, vendéglátóhelynek nem minősülő kaszinóktól gránátnyomást kapó fülekig, sőt, még a dobhártyákat is képes átszúrni.

Az történt ugyanis, hogy ez a derék szakember, aki a Barcelona, a Real Madrid, a Manchester United, a Bayern München vagy a Paris Saint-Germain focicsapatokhoz képest a finoman szólva is kisebb ligának számító Kisvárda sportigazgatója, a minap, a közjellegét a jelenlegi kormány javára elveszítő MTVA – amúgy Momentum-lila – zászlaja alatt készülő Góóól!2 (átgondolt címadás!) című műsorban elmondta, hogy mivel igyekszik biztosítani a csapat – lásd még: „fiaink” – teljesítményét.

Edzés? Ugyan, kérem! Az ellenfél játékának videós elemzése? Hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának! Taktikai eligazítás? Mi ez, Honvédség?! Na ugye! Szóval a lényeg, hogy az egyébként mértéktelenül túlfizetett, TAO, és egyéb pénzekkel kitömött fociklubok játékosait nem kell ám agyonnyomasztani ilyen marhaságokkal, amiknek egyébként van némi szemmel látható köze a munkaköri leírásukhoz. Szerencsére Révész sportigazgató virtigli magyar módra rájött, hogy ott van az ASSZONYNÉP, azaz a focistafeleségek és barátnők, kormányzati gyűjtőnéven asszonyságok, akiket legott be lehet rendelni a sportklubhoz és szépen elmagyarázni nekik, hogy hogyan kellene otthon – meg úgy általában mindenhol – viselkedni, hogy apa képes legyen megfelelően teljesíteni a munkahelyén, azaz a focipályán.

Tekintsünk most el attól, hogy a legtöbb hazai focicsapatot valószínűleg szánakozva röhögnék körbe külföldön, vagy tátott szájjal csodálkoznának rá, hogy annyi pénzből, amit ez az ország elvileg labdarúgásra költ, hogyan lehet ilyen szintű eredményeket – vagy inkább azok teljes hiányát – produkálni.

Hát megvan a megoldás, emberek! Révész sportigazgató rájött ugyanis, hogy mindenről a fehérnép tehet, akiknek ő most jól megmondta, hogy mit is kellene tenniük.

„Korábban alkalmazott technikát vettünk elő azzal, hogy a feleségekhez, barátnőkhöz szóltam – avatta be a nézőket a nagy titokba a sportszakember. – Meghívtuk őket, beszéltem velük, és tőlük kértem számon a játékosok teljesítményét. Mindenkihez más hangon kellett szólni, de vállalták, hogy minden eszközzel a segítségünkre lesznek, és megértetik a párjukkal: nekik az elsődleges feladatuk az, hogy a pályán jó teljesítményt nyújtsanak. Részletekbe nem szeretnék belemenni a beszélgetéseket illetően, mert voltak olyan diszkrét kérdések, amelyekre a szájukat elhúzva válaszoltak, de a felelősségüket szerettem volna éreztetni velük. Jön a jó idő, és nem azt szeretnénk, hogy a kisgyerekeikkel és a kutyával a városban sétálnak majd és jól érzik magukat, hanem azt, hogy a férjüket otthon engedik aludni, akik ne a kisgyerekkel egy szobában legyenek, és ne várják el azt, hogy éjszaka a futballista keljen fel a gyerekhez, mert ez nagyon sok esetben előfordult.”

A fentiek így, szó szerint elhangzottak 2021 Magyarországán. Mi sem természetesebb, mint bárkinek a feleségén, barátnőjén SZÁMONKÉRNI az illető munkahelyi teljesítményét. Ami ennél is vérfagyasztóbb, az a folytatás: 2021-ben, ami Magyarországon elvileg a családok éve – ugye, a család az család, de csak akkor, ha megfelel a központi direktívának – úgyhogy, mielőtt elszaladna a ló, nem árt tisztázni, hogy azért, ha férjemuram, a család FEJE keresi a lóvét, akkor az a büdös fehérnép nehogy zavarni merészelje az acélos tekintetű, adoniszi izomzatú modern gladiátort, ha esetleg pelenkát kellene cserélni a gyereken éjszaka. Nem szabad ELVÁRNI tőlük ezzel kapcsolatban semmit, különben másnap mellélövik a labdát, két harákolós köpködés után zavarukban esetleg sárga lapot kapnak, a kimerültségtől rosszul látva pedig lefejelik a kapufát, és máris kész a baj!

Nem is baj, hogy ez a Pep Guardiolába oltott Vekerdy Tamás egy picit visszafogja a fiait, akik eddig bizonyára körmük szakadtáig mosogattak, teregettek otthon, és egyszerűen annyi láthatatlan munkát végeztek a feleségük, barátnőjük sérelmére, hogy azoknak a dolgos asszonyoknak már nem maradt semmi teendőjük, így a háztartás vezetése helyett a kisgyerekeikkel (!) és a kutyával (Novák Katalin, segíts!) a városban korzóznak és van pofájuk jól érezni magukat.

Annyira jó, hogy van egy férfi, aki megmondja a nőknek, hogy mit csináljanak

A házimunka, aranyoskáim, hogy az készen van-e?!? (Fotó: Getty Images)

Mutasson nekem bárki bármilyen munkakört ezen a búbánatos világon, ahol előfordulhat, hogy a szakmai vezető nem a konkrét dolgozókon – lásd még: beosztott, alkalmazott – kéri számon, hogy mit tesznek le az asztalra, hanem behívatja a dolgozók, beosztottak, alkalmazottak élettársait és nekik tart kiselőadást. Hát, az eszem megáll. Révész úr, ha megengedi, ismeretlenül, de hadd jegyezzem meg: ha akkora a baj, hogy már a focisták feleségeinek kell megmondani, hogy mit csináljanak, a csapat jobb teljesítménye érdekében, akkor nem lehetséges, hogy esetleg a szakmai vezetés nem végzi megfelelően a munkáját?

Ha teszem azt, késik a busz, akkor vajon a közlekedési vállalat vezetője irodájába citálja a buszvezetők férjeit, feleségeit és előírja nekik, hogyan kell otthon viselkedni? Ha egy világjárvány idején az oltást szervező operatív törzs összehord hetet-havat, meg átgondolatlanul és felelőtlenül SMS-eket küldözget ki, akkor Kásler Miklósnak Pintér Sándornak Orbán Viktornak Müller Cecília férjét kellene elővennie, hogy tegyen meg mindent az országos tisztifőorvos jobb teljesítményéért? Ha a forint árfolyama éppen benéz a pincébe a választási krumpli mellé, akkor Matolcsy György egykori jógaoktató nejére kellene rádörrenni, hogy ne a városban korzózzon a kiskutyával, hanem otthon sertepertéljen, de lehetőleg napközben, hogy a hites ura éjszaka úgy aludjon, mint a tej?

A fent említett tévéműsorban egyébként Révész Attila még azt a remek ötletet is meg találta osztani a világgal, hogy fontos, hogy a focistafeleségek és barátnők a meccs után ne nyomasszák a házimunka terhével a szeretett párjukat. Hát persze, hogyne, hiszen már megbeszéltük, hogy azok valószínűleg úgyis állandó jelleggel mosnak-főznek-takarítanak, így az már igazán vérlázító volna, ha 90 végigalibizett perc után esetleg ki kellene vinniük a szemetet, vagy rendet rakni a gyerek szobájában.

Zárszóként Révész Attilának javasolnám, hogy lehetőleg ő se terhelje a magyar közéletet az efféle velős megszólalásaival, vagy legalább vegye észre, hogy 2021-ben már nem kifejezetten professzionális dolog ha egy férfi megpróbálja előírni számára amúgy ismeretlen nőknek, hogy hogyan és miként kellene kiszolgálni a férjüket. Nem ismerem Révész Attila családi hátterét – közöm sincs hozzá –, de lehet, hogy valaki szólhatna a párjának, hogy egy picit jobban óvja a házimunkától, mert úgy látszik, a sok mosogatás után már csak arra marad energiája, hogy mindenféle sületlenséget hordjon össze munka címén.

Még több vélemény az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top