Szabadidő

Obamáról nevezhetik el a Trump-torony utcáját

A 45. amerikai elnök valószínűleg nem lesz boldog, ha sikerül a kezdeményezés.

Az interneten indult aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy a New York-i Fifth Avenue egy részét – egészen pontosan az 56. és az 57. utca közé eső szakaszát – Barack H. Obama Avenue-re nevezzék át. A már több mint ötvenezer szignót begyűjtő petíciót tavaly októberben indították, a cél a 75 ezer aláírás összeszedése. Bizonyára nem véletlen, hogy az USA jelenlegi elnökének ikonikus toronyháza, a Trump Tower éppen ezen a szakaszon áll, ha pedig a petíció sikeres lesz, a torony új címe Barack H. Obama Avenue 725. lesz.

„Őszinte leszek, eleinte viccnek szántam a dolgot – nyilatkozta a Newsweeknek Elizabeth Rowin, az aláírásgyűjtés kezdeményezője. – Egy komikus az előadásában mondta, hogy képzeljük el, milyen ideges lenne Trump, ha az utcáját Obamáról neveznék el, én meg azt gondoltam, miért ne.”

Rowin azzal fordult a New York-i városi tanácshoz, hogy a város így tiszteleghetne az előtt az elnök előtt, akinek hivatal ideje alatt levadászták Osama Bin Ladent, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjét. A nő emellett azzal is igyekezett alátámasztani érvelését, hogy Obama helyreállította a gazdaságot, és Donald Trumppal ellentétben az elnöksége alatt nem jutott minden hétre egy-egy botrány.

A New York-i Trump Tower előtt gyakoriak a tüntetések, amióta Donald Trumpot elnökké választották (Fotó: Getty Images)

A petíció aláírói közül többen is üdvözölték a javaslatot, volt olyan, aki szerint ezzel valamelyest helyre lehetne állítani a város karmáját, míg egy másik kommentelő csak annyit írt: „kár, hogy Malcolm X sugárút már létezik”.

Az átnevezés azonban elvileg csak akkor valósulhatna meg, ha az illető, akiről a közterületet elnevezik már legalább két éve meghalt.

Rowin szerint azonban nem kizárt, hogy kivételt tegyenek: „Los Angelesben például két utcát is elneveztek Obamáról. Ezek a törvények tehát esetlegesek, és van módszer a kicselezésükre.” Az ötletgazda azt is elárulta, hogy a városi tanácsnál és Bill De Blasio New York-i polgármesternél is rákérdez majd, hogy áll az átnevezési folyamat.

Az amerikai nagyvárosban nem ritkaság, hogy egyes utcákat átneveznek, így viselheti egy közterület a kilencvenes években meggyilkolt Christopher Wallace, vagyis Notorious B.I.G. nevét, de emiatt létezhet egy Diana Rossról elnevezett játszótér, illetve a Wu-Tang Clan rapbanda nevét viselő kerület is.

A Newsweek beszámolójában megjegyzi, hogy a Trump Tower régebben népszerű luxusappartmanjaiból mostanában menekülnek a lakók, feltehetően az elnöki család jelenléte miatt szükséges fokozott biztonsági intézkedések okozta kényelmetlenségek miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top