Szabadidő

Európa-bajnoki ezüstérmet szereztek a magyar frizbis lányok

Az ígéretes tehetségek a 2019-es junior Európa-bajnokságon érték el a szép eredményt.

Az ultimate néven ismert frizbis sportág főleg a tengerentúlon népszerű, néhány éve azonban hazánkban is megjelent, sőt napjainkban már egyre több általános és középiskolában bekerülhetett választható sportágként a testnevelés órák anyagába is.

A hazai frizbiélet egyik bástyája a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola, ahol Luka Vilmos testnevelőtanár vezetésével ütőképes csapatok álltak össze, amelyek tagjai közül többen a magyar felnőtt (!) válogatottban is játszanak. A győri frizbiseket az nlc. olvasói is láthatták már, az edzésükön készült videónkon, de aki erről lemaradt, kapcsolódó cikkünkben megnézheti, hogyan is kell elképzelni ezt az érdekes sportágat.

A győri csapat tagjainak tehetségét mutatja, hogy közülük kerültek ki a mostani lengyelországi junior Európa-bajnokságon résztvevő magyar U-17-es és U-20-as válogatottak csapatkapitányai is. Vezetésükkel az előbbi csapat mindössze egyetlen ponttal kapott ki az Eb-győztes csehektől, így kimondható, hogy a magyar U17-es női válogatottunk európa-bajnoki ezüstérmes! Az U20-as csapat pedig a szintén tiszteletre méltó negyedik helyet szerezte meg a kontinensviadalon.

„Mindkét eredménynek nagyon örülünk – mondta az nlc.-nek Erdősi Zoltán, a Magyar Repülő Korong Szövetség (MRKSZ) elnöke. – A szövetség számára különösen örömteli a két csapat teljesítménye, mivel ez a junior Európa-bajnokság volt az első olyan lehetőségünk, amikor megmérethettük, hogy milyen eredményeket hozott a szövetség új vezetése által 2016-ban lefektetett stratégia. Ezt megelőzően a frizbit hazánkban szabadidős sportként kezeltük, de két évvel ezelőtt tudatos döntés eredményeként kezdtünk az iskolai testnevelők irányába mozdulni, képzéseket szervezni, a frizbit pedig beemelni a diákolimpiai sportágak közé. A mostani eredmények nagyon szép visszajelzést adtak a szakmai munkáról.”

A szövetség elnöke hozzátette, az U17-es csapatban az átlagéletkor 15 év körül van, de az U20-asoknál is csak egy olyan játékos van, aki nemsokára eléri a felső korhatárt.

„Különösen örülünk, és büszkék vagyunk a győriekre, mert az U17-es csapat magját a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola adta tette hozzá a szövetség elnöke –, ez nagy teljesítmény részükről és az ottani csapattal dolgozó Luka Vilmos testnevelő részéről is.”

Erdősi Zoltán reális esélyt lát arra, hogy a mostani válogatott tagjai 2028-ban ott lehetnek a Los Angeles-i olimpiai játékokon, ahol az Egyesült Államokban különösen népszerű ultimate frizbi már bekerülhet a sportágak közé.

„Úgy látjuk, hogy az Eb-ezüstérmes lányok akkor épp a legjobb életkorban lesznek, hogy felvegyék a versenyt a britekkel, az ausztrálokkal, de akár az amerikaiakkal is” – tette hozzá az MRKSZ elnöke.

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top