Szabadidő

Hillary Clinton kortárs kiállításon performanszozott

A volt elnökjelölt egy velencei galériában okozott meglepetést a látogatóknak.

A 2016-os elnökválasztási kampányban a mostanában zenészekkel balhézó Donald Trumppal szemben alulmaradó Hillary Clinton a vereséget követően egy időre visszavonult a közélettől, most azonban különleges dolgot tett.

A volt külügyminiszter egy velencei kiállítást látogatott meg, amelynek egyik tétele az elnökjelöltségét is megpecsételő elhíresült e-mail-botrány több ezer oldalnyi szövege. Mint ismeretes, a választási kampány hajrájában kiderült, hogy Clinton még külügyminiszterként saját e-mail-szerveren keresztül bonyolított le nemzetbiztonsági szempontból kritikus levelezéseket. Az ügyet akkor az FBI is kivizsgálta, és arra jutottak, hogy bár a politikus felelőtlen volt, nem követett el bűncselekményt.

A kiállítás meglátogatását megelőzően Hillary Clinton egy gazdasági fórumon vett részt Olaszországban (Fotó: Getty Images)

Kenneth Goldsmith költő ezekből a levelekből állította össze HILLARY: The Hillary Clinton Emails című kiállítási installációját, amelyet a velencei Despar Teatróban állítottak ki. Francesco Urbano Ragazzi, a kiállítás kurátora a Huffington Postnak nyilatkozva elárulta, hogy Hillary Clinton stábja pár nappal korábban lépett kapcsolatba a szervezőkkel, hogy megszervezzék a volt New York-i szenátor látogatását. A kurátor először viccre gyanakodott, de kiderült, komoly szándékról van szó.

„Akkor hittük csak el, hogy nem átverés, amikor a kérdéses reggelen megérkezett a biztonsági személyzet a kiállítás helyszínére” – írta Ragazzi az amerikai lapnak.

Az installáció egyébként rengeteg, közel hatvanezer oldalnyi papírból, valamint egy hatalmas íróasztalból áll, amely a Fehér Házban álló elnöki íróasztalt, a Resolute Desket idézi. Az alkotó szándékai szerint a kinyomtatott levelekkel megpróbált választ adni Donald Trumpnak, aki az e-mail-ügyet igyekezett minél nagyobb botránnyá dagasztani. Goldsmith szerint azonban a levelekben semmi kompromittáló nincs, ezért egyfajta „antiemlékművet” kívánt állítani a mostani elnök Clinton elleni hadjáratának.

Arra azonban sem ő, sem a szervezők nem számítottak, hogy Hillary Clinton „veszi a lapot”, és az íróasztal mögé ülve elkezdi hangosan felolvasni a leveleket.

„Mindenki nagyon izgatott volt a látogatás miatt – magyarázta Ragazzi. – Ez a jelenet viszont annyira hihetetlen volt, hogy sok látogató azt gondolta, csupán egy hasonmásról van szó.”

Goldsmith később a Twitteren elárulta, hogy Clinton egy órán keresztül olvasta fel a leveleket. Az alkotó azt írta posztjában: „ez a kiállítás is megmutatja, hogy semmilyen botrányos dolog nem szerepel ezekben a levelekben”. Azt is hozzátette, Clinton annyit mondott Ragazzinak a helyszínen, hogy a levelek egyébként „annyira unalmasak”.

A kiállítást november 24-ig lehet megtekinteni Velencében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top