nlc.hu
Szabadidő
Erotika, könnyek, divattippek – 30 kép, amitől megváltozik a véleményed a világzenéről

Erotika, könnyek, divattippek – 30 kép, amitől megváltozik a véleményed a világzenéről

A férfiak megmutatják, hogyan kell 50 felett hawaii inget hordani, a nők meg, hogy mennyi erotika fér a színpadra csak a zenétől és a tánctól. Képek a Budapest Ritmo fesztiválról.
Budapest Ritmo

Talán csak egy műfaj van, aminek napra pontosan lehet tudni a keletkezési idejét. A punkra, a rock and rollra, vagy a house-ra tudunk évet mondani, ha nagyon akarunk, ennél pontosabb születési dátuma azonban csak a világzenének van: a szó először 1987. június 29-én hangzott el először, az Empress or Russia nevű kis londoni pub emeletén. Ide gyűltek össze azok a zenészek, akik ugyan konkrétan nem tudták, mit akarnak, de azt érezték, hogy előbb-utóbb valami fontos sülhet ki abból, ha saját nemzetük dallamait összeházasítják a nyugati popzenével.

Azóta eltelt 30 év, a világzenéből pedig több lett, mint műfaj: nem népzene, nem rock, nem pop, nem punk, hanem ez így mind, együtt. Bármely világrész, ország, etnikum és szubkultúra bármilyen saját, hagyományos zenéje belefér, azzal tehát ne is bajlódjunk, hogy kitaláljuk, mit jelent maga a szó. Már csak azért sem, mert megnézheti bárki élőben, minden évben, a Budapest Ritmo fesztiválon, ahova szerte a világból érkeznek a zenészek. Ennek megfelelően a közönség is nagyjából annyira magyar, mint a Sziget Fesztiválon – csak itt nincs telt ház (kivéve talán a Romano Drom koncertjét), a világzene errefelé ugyanis még mindig egy szűk réteg szívügye. Pedig a róla szóló sztereotípiákat (népviseletben népzenélő népzenészek) ideje lenne elfelejteni; hogy miért, azt a négynapos fesztiválon készült képekkel illusztrálnánk. Megmutatjuk, hogy igenis van, akinek jól áll a rövid ujjú hawaii ing, hogy hogy néz ki, amikor két középkorú norvég férfi megőrül, hogy a doromb és az okosóra simán megfér egy kézen, hogy mit művel a közönséggel a Romano Drom koncertje, és hogy mit művel a Romano Drom zenészével a saját koncertje.

Budapest Ritmo
Megnézem
Összes kép (29)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top