Szabadidő

20 film, amiért megőrülhetsz 2020-ban a mozikban

Az Avatar 2. és a Doktor Szöszi 3. ugyan későbbre csúszott, de még így sem fogunk unatkozni 2020-ban a mozikban, és még az is benne van a pakliban, hogy megint lesz egy Oscar-jelölt magyar filmünk.

A láthatatlan ember

Várható premier: február 27.

A Universal stúdió régóta ott csücsül egy csomó klasszikus szörnyfilm jogain, csakhogy ezek a filmek meglehetősen porosak, egy sima remake-nek nem sok értelme volna belőlük. Ugyanakkor mégis kezdeni kellene velük valamit, mert jól ismert karaktereket és történeteket mesélnek el, amikre lenne kereslet. Ezúttal a Blumhouse érzett rá, miért lehet érdekes A láthatatlan ember története 2020-ban: igazi #metoo mozi lett az Elisabeth Moss főszereplésével készült verzióból, amiben a tudós férj magát halottnak tettetve később a találmánya segítségével zaklatja tovább egyre inkább meghasonuló feleségét.

Emma

Várható premier: március 12.

Jane Austen lassan már olyan, mint Shakespeare: az írásait végtelen alkalommal lehet filmre vinni, és mindig lehet találni valamit az adaptációkban, amiért érdemes beülni rájuk. Az Emmából a leghíresebb moziváltozat mostanáig az 1996-os volt, amiben Gwyneth Paltrow játszotta a címszereplőt – reméljük, az Anya Taylor-Joy nevével fémjelzett új változat a szerelemkerítő lányról lesz annyira jó, hogy letaszítsa a trónról.

Hang nélkül 2.

Várható premier: március 19.

2018 egyik legeredetibb ötletű horrorához viszonylag gyorsan összerántottak egy folytatást, ami nem feltétlenül jó jel, de ne legyünk rosszindulatúak. A zajra utazó lények az első részben kinyírták fatert, így a kis családnak az immár szingli anyukával manpower nélkül kell helyt állnia. A sztorit titokban tartják, az első teaser sem árul el sokat, de az biztos, hogy a szereplőgárdában sokkal több a név, mint az első résznél (pl. Cillian Murphy vagy Djimon Hounsou), így biztosan kicsit népesebb mozi várható.

Nincs idő meghalni

Várható premier: április 8.

Daniel Craig szóban már százszor visszavonult a 007-es léttől, de a gyakorlatban még nem sikerült neki a dolog. Most újra azt ígéri, hogy ez tényleg, becsszóra az utolsó James Bond-filmje lesz, így megtudhatjuk, hová fajul az ellenségeskedése Blofelddel, mi lesz a Léa Seydoux-val való szerelmi viszonyával, és kicsoda a Rami Malek által játszott rejtélyes új ellenfél. Közben akciózik Materában, Jamaicán és még egy csomó menő helyen. Tipikus Bond.

Fekete Özvegy

Várható premier: április 30.

Mielőtt a Marvel úgy igazán belecsap a lecsóba a szuperhős-univerzuma negyedik fázisával, előbb elmesél egy laza, múltban játszódó sztorit (ugye mindenki emlékszik, hogy Fekete Özvegy meghalt a Bosszúállók-filmek során?), amit az Özvegy még az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború között tudott le valamikor. Erősen kémfilmes beütésű akciókalandfilm várható, az meg csak a hab a tortán, hogy Scarlett Johansson nagyrészt Budapesten nyomult.

Wonder Woman 1984

Várható premier: június 4.

A nem igazán öregedő Csudanőnek meg sem kottyan pár évtized, így ezúttal már a nyolcvanas években láthatjuk, és most nem ő lesz elveszve a korszakban, hanem szívszerelme, Chris Pine. Vicces nyolcvanas évekbeli sérók, ruhák és zenék tömkelege várható, vagány akciójelenetekkel és könnyed humorral vegyítve, a főgenya pedig a rutinos Pedro Pascal lesz, ezúttal csúnyán kiszőkített hajjal.

Free Guy

Várható premier: július 2.

Miután a Disney egyelőre jegelte a további Deadpool-filmeket, Ryan Reynolds feltűnően ráér, hogy más produkciókkal és a saját ginmárkájával foglalkozzon. A filmjei közül jelenleg a legígéretesebbnek a Free Guy című akciókomédia tűnik, amiben egy számítógépes játék világának egy nem játékos karaktere öntudatra ébred, és nem viseli jól, hogy az egyetlen funkciója, hogy ütődött játékosok kedvükre kinyírhassák. Ritkán láthatunk nagy pénzből készült eredeti hollywoodi filmeket: ez olyan lesz.

Szellemirtók: Az örökség

Várható premier: július 9.

Az utolsó Szellemirtók-filmet már a bemutatója előtt ripityára szedték a gyűlölködők, de úgy fest, ez a mostani gyerekváltozat már nem kap annyi előzetes utálatot. Ez azért is jó hír, mert ebben már vastagon benne van az első két film alkotója, Ivan Reitman, aki a fiát, Jasont (Egek ura) bízta meg a rendezéssel és az atyai örökség továbbvitelével. Ha jól csinálják, vagány kölyökfilm lehet belőle, amiben mellékszereplőként az eredeti sztárok (Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver…) is visszatérnek.

Top Gun: Maverick

Várható premier: július 16.

A Ray-Ban idén nyáron készülhet a forgalomnövekedésre, hiszen Tom Cruise ismét magára ölti a napszemüvegét, és felpattan a motorjára, hogy aztán egy vadászgép pilótafülkéjébe ülve mutassa meg a fiataloknak, mi fán terem, ha töke van valakinek, de úgy igazán. Ritkán készül direkt folytatás 34 évvel az eredeti után. Meglátjuk, milyen lesz.

Tenet

Várható premier: július 16.

Christopher Nolan az eddigi legnagyobb filmjének ígéri Tenet című titokzatos kémmoziját, ami az ígéretei szerint ugyan tényleg kémfilmként indul, ám a játékideje alatt több más zsánert is érint majd. Hét országban forgatták, iszonyatos mennyiségű akciójelenet lesz benne, a főszerepet pedig Denzel Washington fia, John David Washington alakítja, de benne lesz Robert Pattinson és Kenneth Branagh is, ha netán nagyobb nevekre vágynál. A nyár eseményfilmje.

Dzsungeltúra

Várható premier: július 23.

A Disney-nél lassan már hagyomány, hogy a vidámparki látványosságaikból filmeket készítsenek, és A Karib-tenger kalózai franchise sikere azt mutatja, hogy ez nem is akkora hülyeség, mint amekkorának hangzik. Ezúttal a Dzsungeltúra került sorra, amiben az az attrakció, hogy le kell hajózni egy veszélyes dzsungelbeli folyamon. A túravezetők: Dwayne Johnson és Emily Blunt. Akár még szórakoztató is lehet.

Démonok között 3.

Várható premier: szeptember 10.

A Warren házaspár természetfelettivel foglalkozó nyomozásai szép lassan egy teljes filmes univerzummá nőtték ki magukat, ahol lassan már az utolsó kis rém is saját filmet kap. A fő vonalat azonban mindig Warrenék kutakodásai jelentik, úgyhogy kíváncsian várjuk, ezúttal milyen ellenfélbe botlanak. Itt lenne az ideje, hogy a franchise kissé megújuljon. Vajon ők is így gondolják?

The Hitman’s Wife’s Bodyguard

Várható premier: várhatóan szeptemberben

A kissé kacifántos cím egy jól ismert akcióvígjáték, a Sokkal több mint testőr folytatását takarja, ami ráadásul megint egy Ryan Reynolds-film – a sztár nagyot megy 2020-ban. A szálakat ezúttal a mellékszereplőből főszereplővé előléptetett Salma Hayek szövi, és a trió természetesen fél Európát végigakciózza, hogy legyűrjék az Antonio Banderas alakította főgonoszt. Az nlc is ott járt a film forgatásán Triesztben, ha eljön az idő, mindenről beszámolunk.

Last Night in Soho

Várható premier: valamikor szeptemberben

Edgar Wrightnak még a legkomolyabb filmjeiben is volt humor jócskán, a Haláli hullák hajnalától kezdve egészen a Baby Driverig. Ezúttal azonban egy vérbeli pszichológiai horrort készített, amit állítása szerint olyan klasszikusok inspiráltak, mint az Iszonyat és a Ne nézz vissza! A hatvanas évek Londonjában játszódó történetben a divatvilág fonódik össze a könnyűzenei iparral, és egy lány teljes megzavarodásának lehetünk szemtanúi. A főszerepben a csodálatosan tehetséges Anya Taylor-Joyt (A boszorkány, Széttörve) láthatjuk.

Anya Taylor-Joy a Last Night in Soho[sc_cts_position slug="roadblock040" clear="1"] forgatásán (Fotó: Matrix/Profimedia)

Halál a Níluson

Várható premier: októberben

Személy szerint nem voltam annyira oda a Kenneth Branagh-féle Gyilkosság az Orient Expresszenért, de úgy fest, a nézők nem osztották a finnyásságomat, így a film annyira sikeres lett, hogy egyből bizalmat szavaztak a folytatásnak. Márpedig a Halál a Níluson ott van Agatha Christie legjobbjai között, és az új szereplőgárda (Gal Gadot, Armie Hammer, Annette Bening, Letitia Wright…) is több mint ígéretes. Csak azt a bajuszt tudnám feledni.

Halál a Níluson (2020)

The Trial of Chicago 7

Várható premier: valamikor októberben

Sokáig Steven Spielberg próbált filmet készíteni Aaron Sorkin (Egy becsületbeli ügy) forgatókönyvéből, ám miután nem talált fogást rajta, az író saját kezébe vette az irányítást, hogy meséljen arról a köznevetségbe forduló perről, amit hét férfi ellen indított az amerikai állam, akik a vietnámi háború ellen tüntettek a maguk kreatív eszközeivel. A szereposztás brutálisan erős: Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Eddie Redmayne, Michael Keaton, Yahya Abdul-Mateen II és Mark Rylance is ott lesz a filmben.

Dűne

Várható premier: november 19.

Frank Herbert gigászi sci-fijébe egyszer már beletört David Lynch bicskája a nyolcvanas években. Most Denis Villeneuve (Érkezés, Szárnyas fejvadász 2049) a legújabb próbálkozó, és ha tud fogást találni ezen a masszív regényfolyamon, garantáltan szuper filmben lesz részünk, amit ráadásul nagyrészt Magyarországon forgattak. A szereplőgárdára nincsenek szavak, így csak soroljuk a neveket: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Jason Momoa, Charlotte Rampling és Dave Bautista is benne lesz.

A feleségem története

Várható premier: valamikor 2020-ban

Enyedi Ildikó angol nyelven, nemzetközi szereposztással, világsztárokkal (Léa Seydoux, Louis Garrel…) a főszerepben készítette el Füst Milán Nobel-díjra is felterjesztett regényének filmváltozatát egy hajóskapitány és egy francia hölgy hullámvölgyekkel teli kapcsolatáról. A Testről és lélekről után az elvárások nyilván az egekben vannak, a film premierdátuma pedig bizonyára attól függ, melyik A-kategóriás filmfesztivál mutatja be a művet a versenyprogramjában.

Amerikába jöttem 2.

Várható premier: december 17.

Eddie Murphy olyan régóta ígéri A Beverly Hills-i zsaru és az Amerikába jöttem újabb folytatását, hogy lassan már le is mondtunk róluk. Bár az előbbi még mindig csak papíron létezik, az utóbbit már forgatják, szóval biztosan láthatjuk, amikor Akeem király rájön, hogy anno Amerikában született egy gyereke, aki most a hivatalos trónörökös Zamundában. Az egyetlen aggodalomra okot adó infó, hogy a Paramount tervei szerint ezúttal gyerekbarát verzióban érkezik a tündérmese, a Murphy korai korszakára jellemző káromkodásvirágok nélkül.

Eddie Murphy az Amerikába jöttem 2. forgatásán (Fotó: Backgrid USA/Profimedia)

West Side Story

Várható premier: valamikor decemberben

Nem sok olyan műfaj van, amiben Steven Spielberg egyelőre nem jeleskedett, de a musical ezek közé tartozott. Mostanáig. Ráadásul a mester a remake-elésnek sem volt eddig nagy híve, de a West Side Storynak ő sem tudott ellenállni. Az 1961-es filmváltozat annak idején tíz Oscar-díjat kapott. Vajon utána tudja csinálni? Az első fotók alapján nem tűnik úgy, hogy nagyon modernizálta volna az eredetit, de ne vonjunk le túl korán következtetéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top