Szabadidő

Posztoltál karácsonykor? Nagyon megjárhatod!

Sokan nem is gondolnák, milyen következményeket vonhat maga után egy-egy értékesebb karácsonyi ajándék kiposztolása. Akár 200 ezer forintos büntetés is lehet a vége!

Sokan megfeledkeznek róla, hogy a nagyobb értékű ajándékok után bizonyos esetekben illetéket kell fizetni. Ha pedig ezt elmulasztja az ajándékozott, és lefüleli a NAV – például egy gyanútlan közösségi média poszt alapján –, elég súlyos bírságot is kaphat – hívja fel a figyelmet a penzcentrum.hu.

 

Legtöbbször esküvőre, évfordulóra, szülinapra vagy karácsonyra ajándékoznak az emberek nagyobb értékű tárgyakat. Viszont mikor az adóbevallását készíti, az ember már nem gondol arra, hogy illetékfizetési kötelezettsége keletkezett, pedig az ajándékozás útján szerzett vagyon ajándékozási illetékköteles. 

Tehát egy ajándékba kapott nagy értékű Herendi porcelán étkészlettel, hűtőszekrénnyel, kanapéval, vagy autóval, esetleg ingatlannal, illetve 150 ezer forintot meghaladó pénzajándékkal (utalással vagy készpénzben is) el kell számolnunk a NAV-nál. A mulasztási bírság összege pedig 200 ezer forintig is terjedhet!

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top