Szabadidő

A vadonban már kihalt, ritka gazellák születtek a Fővárosi Állatkertben

A mhorr gazellák szaporításának igen nagy a természetvédelmi jelentősége.

A gorilláknál és az orángutánoknál is ritkább, fenyegetettebb állatok, mhorr gazellák szaporodtak a közelmúltban a Budapesti Állatkertben. A szóban forgó patások a természetben már kihaltak, az állatkerteknek köszönhetően léteznek még egyáltalán.

A fővárosi Állatkert 2007 vége óta foglalkozik a tartásukkal, 2009 óta pedig rendszeresen szaporítják is őket. A most bemutatott két gida november elején, két különböző anyától született, mindössze két nap eltéréssel, ám a nagyközönségnek csak a mai nap folyamán mutatták be őket – áll az állatkert nlc.-nek küldött közleményében.

A Fővárosi Állatkert egyik újszülött Mhorr-gazellája, fotó: Bagosi Zoltan

A fiatalok mellett egyébként a világ jelenlegi legidősebb mhorr gazellája is a budapesti Állatkert lakója. A két kicsi, egy hím és egy nőstény – akik egyelőre nem kaptak nevet – jelenleg is a Szavannaház egy-egy elkülönített istállójában, „szülőszobájában” tartózkodik  az anyukájával. Mindkét anyaállat 2017-ben érkezett Budapestre, egyikük Frankfurtból, a másik pedig a madridi állatkertből. Az apa viszont már több mint egy évtizede él Budapesten.

A jövő héten a tervek szerint az újszülötteket összeengedik a csapat többi tagjával. Az egyik „szülőszobát” és lakóit üvegablakon át a nagyközönség már most is láthatja.

A mhorr gazellák szaporításának igen nagy a természetvédelmi jelentősége, mert a kecses patások a vadonból már kipusztultak. Eredeti élőhelyükön, Északnyugat-Afrikában az utolsó vadon élő példányokat az 1960-as, 70-es években figyelték meg, ám azóta egyet sem láttak, eltekintve azoktól az állatkerti születésű egyedektől, amelyeket az elmúlt öt évben engedtek szabadon Nyugat-Szaharában egy visszatelepítési program részeként.

A fővárosi Állatkert egyik újszülött mhorr gazellája anyukájával, fotó: Bagosi Zoltan

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top