Szabadidő

Fullasztó a por a Széchényi Könyvtárban

A dolgozók egész héten nyelik a port, de ha így megy tovább, értékes kéziratok is veszélybe kerülhetnek, köztük a Himnusz eredetije is.

Nem lehet könnyű most az Országos Széchenyi Könyvtárban dolgozni: az épületet ellepte a por, a munkatársak attól tartanak, hogy káros lehet az egészségükre, amit belélegeznek – írta a 444.hu. A portálnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő könyvtáros borzasztó körülményekről számol be: „A szememet csípte, az orromban bent ragadt, a folyosó végét nem lehetett látni. Mindenki panaszkodott, fejfájásra és hasonlókra. Büdös van. Nagyon szar, tényleg.”

Képünk illusztráció Fotó: Michal Jarmoluk/Pixabay

A por természetesen nem csupán az ott dolgozókra, hanem a könyvekre is veszélyes, mert a hírek szerint éppen ott a legrosszabb a helyzet, ahol az értékes régi kéziratokat tarják. Itt található a Himnusz eredeti kézirata is.

A 444 megtudta, hogy a helyzet annak köszönhető, hogy a könyvtár álmennyezete alá kábeleket telepítenek, miközben a szomszédban a palota Szent István-termének rekonstrukciója zajlik. A könyvtár kérte a két munka egyeztetését fenntartójától, az egyben a palota felújítását is végző Várkapitányságtól, egyelőre hiába, bár egy ígéretet kaptak, hogy igyekeznek csökkenteni a szennyeződést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top